„Doctorița“ de echilibru

O româncă, specialist de elită în kinetoterapie, a pus în aplicare şi la noi în ţară o tehnică high-tech unicat în terapia posturii şi a tulburărilor de echilibru.

ramona pavel

La doar 36 de ani, kinetoterapeuta Ramona Pavel are în urmă o carieră de excepţie pornită în România şi ajunsă în Franţa printre elitele unei specializări unde numărul terapeuţilor de top este extrem de mic. Nu-şi face neapărat un titlu de glorie din aceste reuşite cu toate că ar putea.

Gândul ei este de a aduce vindecare oamenilor chinuiţi de dureri şi afecţiuni cărora majoritatea medicilor nu le găsesc rezolvare. De a arăta că vocaţia, studiul şi tehnologiile de ultimă oră pot combate rapid şi fără greş suferinţe vechi de ani de zile: vertijul poziţional, ameţelile, tulburările de echilibru, răul de transport, poziţiile defectuoase ale corpului, mersul greşit şi posturile dureroase, precum şi întregul cortegiu de probleme produse de afecţiunile sistemului de echilibru din urechea internă, ale sistemului muscular profund şi legăturilor complexe ale acestora cu scoarţa cerebrală.

„Am absolvit kinetoterapia în cadrul Universității din Craiova, dar am constatat că nu existau posturi pentru această profesie, astfel că mi-am urmat iubitul, care era sportiv de performanță, în Franţa, unde am fost admisă la un Master de Inginerie Medicală la Universitatea Joseph Fourrier din Grenoble.

După master m-am căsătorit cu Ovidiu Pavel și am obținut viza de reședință care îmi permitea să și lucrez, chiar dacă studiile nu-mi erau echivalate, încă, îşi aminteşte Ramona primii paşi într-o carieră ce avea să devină exemplară.

În Franţa, Ramona Pavel nu a avut nici o limitare a competenţelor sale, ceea ce i-a permis să avanseze către elita specializării. Acest lucru a fost posibil fiindcă specialiștii de acolo au înțeles că există afecțiuni unde recuperarea unei funcții se face prin mișcare și nu cu medicamente.

Însă curiozitatea nu a lăsat-o să facă doar asta și a obținut o Diplomă Universitară în Evaluarea Funcțională a Sistemului Vestibular și a Echilibrului, la Facultatea de Medicină Claude Bernard din Lyon, un alt masterat în neuroştiinţe la Marsilia, urmate de cea de-a doua Diplomă Interuniversitară de Posturologie Clinică, după studii în patru mari facultăţi ale Franţei: Marsilia, Paris, Grenoble şi Toulouse.

A fost, recunoaște, cea mai frumoasă și înțeleaptă alegere pe care a putut să o facă: „Am descoperit cum se poate evalua sistemul vestibular și oculomotor, de la electrooculografie, videonystagmografie sau posturografie, până la rolul urechii interne, al sistemelor vizual-oculomotor și al articulației temporo-mandibulare în echilibru şi în menținerea posturii, ori de la percepția verticală subiectivă, până la experimentarea captorului podal.

Tehnica folosită de Ramona Pavel este unică în România şi printre singurele din lume la ora actuală. Numele său aduce a secvenţă de film fantastic: reeducare vestibulară şi posturologie clinică, iar dacă vezi cum decurge o şedinţă de diagnostic şi terapie, poţi crede că e vorba de magie.

De fapt, aici, în cabinetul Ramonei  din București, clinica de excelenţă în ortopedie și vertebrologie, unde Ramona vine câte o săptămână în fiecare lună, se întâmplă unul dintre cele mai noi şi mai neobişnuite lucruri din terapia echilibrului: oameni care suferă de afecţiuni grave sunt trataţi cu ajutorul unei tehnici nechirurgicale ce pare venită din viitor, un fel de soră a unei realităţi virtuale: compensarea cerebrală energetică a echilibrului în condiţii diferite, de la întuneric total la lumina stroboscopică, de discotecă, înregistrarea mişcărilor pupilei în fotoliul girator generator de senzaţii false, căştile cu laser şi repoziţionarea otoliţilor din ureche pe canalele potrivite, ori recuperarea poziţiei corecte, a mersului fără dureri şi a cam tot ceea ce înseamnă aparat locomotor, începând de la dureri de spate până la hernia de disc, discopatie, scolioză, spondiloză, lombosciatică, lumbago, cifoză, maladia Scheuermann ori spondilolistezis.

Proiectul a fost pus la punct în detaliu de către Ramona, devenită o celebritate a terapeuticii franceze, acum disponibilă și în România. „Franța este pentru mine o a doua țară-mamă, unde m-am format și mi-am câștigat un loc în profesie, unde s-a născut fetița noastră, Alexia, care are acum șapte ani, dar și locul unde am trecut prin încercarea cumplită a unui cancer tiroidian, acum cinci ani.

Sunt însă mândră că sunt româncă, la fel și echipa mea formată din români și mărturisesc că îmi este dor de România. De aceea păstrez legături și am început proiecte profesionale la București, la clinica Bio Ortoclinic, unde am adus un sistem computerizat la fel ca acela pe care îl folosesc și în Antibes.

Prezenţa Ramonei şi pasiunea profundă din vorbele ei captivează. Charismatică, jovială, mereu cu zâmbetul pe buze, nici n-ai zice că este la ora actuală una dintre cele mai renumite specialiste în reeducare vestibulară din Franţa, un domeniu de care mulţi clinicieni se feresc, considerându-l arid, stufos şi extrem de specializat şi că prin cabinetul ei din Antibes, unde drapelul românesc stă la loc de cinste pe perete, trec zilnic pacienți francezi și străini.

De la copiii inocenți și cooperanți, la adulți cu povești de viață profund omenești: foști comandanți în războiul din Vietnam, piloți, sportivi de performanță. Şi de la oameni care l-au cunoscut pe Picasso și DeStael, la personalul de la curtea regală monegască, printre care Lady Virginia Gallico, cea care a crescut copiii princiari și care, după ce a aflat că Ramona este româncă, i-a povestit ore întregi despre viața prințesei Grace, simbolul monegasc, dar și despre Regina Ana a României.

„Nu am ezitat niciodată să-mi recunosc naționalitatea, în ciuda oricăror prejudecăți în ceea ce privește poporul român. Cred că puterea de schimbare a imaginii stă în noi, oriunde am fi. Prin ceea ce facem, fiindcă puterea faptei este mai puternică decât cea a cuvântului.

Vârf de tehnică

„Am descoperit sistemul dinamic Multitest Equilibre, cu care lucrez astăzi la Antibes și la București, şi care poate fi folosit în mai multe domenii: posturologia clinică, evaluarea și tratarea amețelilor și problemelor de echilibru centrale sau periferice și neurologie.

Unicitatea sa (o tehnică folosită la testarea piloţilor şi cosmonauților) este posibilitatea de a depăși limitele în care este stimulat de obicei corpul omenesc, pentru că echilibrul este o funcție a creierului, nu doar a urechii interne. Aici este importantă vederea globală a pacientului și nu tratarea pe segmente sau izolată, pentru a obține recuperarea echilibrului și activarea reflexelor de anticipare.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Dan Borzan

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate