Doctorița cu dispensarul în valiză

dr daniela paica

Aparent, Daniela Paica este un medic obişnuit. Cu probleme ca ale oricui, cu sacrificii, bucurii şi împliniri. Ea este însă specială prin ceea ce face şi prin puterea de a aduce vindecare acolo unde doctorii nu există, iar mulţumirea sa are un nume simplu: se cheamă dăruire.

Se spune că dacă vrei să cunoşti viaţa unui om, trebuie să-i priveşti mâinile. Mâinile doctoriţei Paica sunt frumoase şi pline de viaţă, cu degete subţiri şi nervoase şi cu o anume fineţe cizelată, muncită, ce vorbesc despre o lume de semne şi de trăiri care, poate, i-au guvernat viaţa şi alegerile. Daniela spune că nu regretă nimic din ce a hotărât să facă.

„Pentru că mi-a plăcut, este adevărat, să am și să practic această meserie, a trebuit să fac foarte multe sacrificii. Dar nu-mi pare rău nici măcar o clipă, fiindcă nu mi-am dorit decât asta de la viaţă: să fiu medic și să fac bine oamenilor. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș face același lucru: iar și iar medicină până la infinit'.

Echipament ultraperformant

Are în urmă o carieră frumoasă, cu două specializări medicale grele şi un masterat în restaurare monumente istorice şi crede sincer că este un om împlinit. Ciudat însă, nu este un medic la uşa căruia se face coadă în fiecare zi, ci unul care merge el la pacienţi, căci ea s-a dedicat telemedicinei şi este sufletul unui proiect spectaculos care asigură accesul la medicul specialist, pentru pacienţii lipsiţi de mijloace, de la sate.

Astfel, bolnavii din satele izolate ale judeţelor Timiş şi Caraş-Severin pot fi consultaţi, diagnosticaţi şi monitorizaţi de către medici specialişti prin intermediul unui program-pilot de telemedicină, „Împreună pentru sănătate', derulat de Fundația timişoreană de Ajutor Medical Profilaxis şi coordonat de dr. Dana Paica.

Proiectul a fost finanţat de Fundaţia Vodafone prin programul Connecting for Good şi oferă posibilitatea unor consultaţii în timp real în care medicul care face consultaţia în teritoriu vorbeşte direct cu medicul specialist şi foloseşte echipamente ultraperformante.

De la spirometru şi audiometru la stetoscopul cu transmitere prin bluetooth a zgomotelor şi suflurilor cardiace şi de la modulul EKG ataşat unui program care poate detecta şi înregistra biosemnale, la modulul ecografic portabil cu trei sonde: pentru investigații cardiologice, endocrinologice și boli interne ori la stația combo pentru investigații oftalmo-dermato-ORL.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate