Doctor de suflete, intre America si Romania

"Partea grea e sa asculti ce vor de fapt oamenii, si nu ce spun, si sa te descoperi pe tine insuti odata cu ei."

Dr. Juliet Nichols la Bucuresti impreuna cu o prietena draga, Marga Bernea.
Alaturi de fiica ei, Andra Otilia, in primavara lui 2003, in Bucuresti.

Juliet este psihiatru practician in New York, este director general al sectiei Eating Disorder Outpatient Clinic de la Mather Partial Hospital, o clinica specializata in tulburarile de comportament alimentar, lucreaza cu unele dintre cele mai importante clinici de psihiatrie americane, precum J.T. Mather Memorial Hospital si Island Nursing Home, si are propriul cabinet privat la Mount Sinai Hospital din New York. Din 2002 este medic primar in psihiatrie si neurologie, dupa ce a primit distinctia Rezidentul Anului 1999 in psihiatrie si stiinte comportamentale si a urmat cursuri de specializare la Stony Brook School of Medicine, la celebrele Harvard Medical School si Cornell University. Are o diploma in psihoterapie psihodinamica si psihanaliza, obtinuta la New York Medical College, si o specializare in geriatrie la Albert Einstein College of Medicine.

Suna uluitor pentru mine, unul; ii marturisesc ca in ceea ce ma priveste, o sedinta de psihoterapie se reduce la ceea ce am vazut prin filme: o incapere dominata de o tacere consistenta, aproape materiala, in care patrunde lumina blanda, estompata, a amiezii; apoi canapeaua comoda din piele, masuta joasa si poate o cana aburinda cu ceai aromat, peretii zugraviti in culori calde si atmosfera placuta, care te face sa atipesti. De fapt, imi spune zambind, nici nu sunt prea departe de realitatea din cabinetul ei, de tehnicile terapeutice pe care le aplica zi de zi. "Ca sa poti sa depasesti stresul unei pozitii de top in psihiatrie, al responsabilitatii serioase ce sta pe umerii tai, trebuie sa-ti placa ceea ce faci. Eu am avut sansa sa fac ceea ce mi-a placut, dar am si ‘facut’ sa-mi placa ceea ce faceam. Foarte important este sa transmiti celor din jurul tau seriozitate, hotarare si sa nu-ti pierzi… feminitatea. Se spune ca oamenii frumosi obtin mai usor si cu mai putin efort succesul. Pentru o femeie este important, chiar daca nu este frumoasa, sa se faca… placuta". Munca ei e ca munca unui chirurg. Ii spun asta si confirma cu un gest elegant: "Da, e bine spus. Un fel de chirurg al mintii, care, asa cum se intampla si intr-o sala de operatii, taie, desface adanc, tot mai adanc, pana ce ajunge la o rana pe care o coase sau extirpeaza tumoarea de acolo. Vezi tu, nu-i vorba despre ceea ce faci. Ci de insasi viata omului din fata ta", spune Juliet, surazand enigmatic.

"Cel mai mult am suferit fiindca, in primii cinci ani in SUA, nu mi-am vazut fetita decat in fotografii."

"Trebuie sa patrunzi in mintea celuilalt. Un amanunt, o emotie, o amintire, o carte, o persoana sau un tablou pot sa fie scanteia. Apoi incep cautarile. Sute si sute de incercari, combinatii, intrebari, amanunte, nuante. E o cautare ce poate deveni uneori dureroasa. Simti ca acolo trebuie sa fie si altceva, dar e foarte greu sa descoperi ce anume. E ca un drum, ca un labirint. Urca, coboara, se infunda sau se intoarce. E complicat fiindca nimeni nu stie exact drumul prin creier. Nu exista nici o harta pentru o astfel de calatorie. Exista doar repere, cateva puncte fixe si o mare de intrebari prin care fiecare trebuie sa-si gaseasca singur calea. Acolo, la capat, insa, trebuie sa fii singur. Numai tu si mintea pacientului. E o singuratate cosmica, pe care nimic n-o poate imblanzi. Nici onorurile, nici mangaierile, nici banii, nici macar dragostea. Trebuie s-o traiesti singur si asta face aceasta profesie atat de dificila."

Planuri si proiecte in si pentru… Romania
Despre ea povesteste atent, ca sa nu spun protocolar, si cu oarece zgarcenie, ca si cum ar fi vorba despre altcineva, care nu este de fata. Este casatorita, e indragostita de sotul ei la fel de tare ca in prima zi, are o fata minunata, Andra Otilia, care este studenta la Londra si careia ii este cea mai buna prietena.
Scrie carti pentru publicul larg, nespecialist, pentru oamenii care au suferinte despre care poate nu stiu (un volum i-a aparut in Romania), vrea sa-i invete si pe altii despre tulburarile psihologice, are o rubrica speciala pe site-ul Editurii Curtea Veche, unde oamenii ii pot adresa direct intrebari, o pot consulta si isi pot expune problemele, va invita in tara mari psihiatri americani, nume celebre ale medicinei, si mai are o idee legata de comunitatea romaneasca, un proiect cu serioase implicari sociale: sa deschida un camin de ingrijire a batranilor, generatia cea mai defavorizata inca in Romania, cei de care, din pacate, nu se mai ocupa aproape nimeni.
Poate ca undeva, in adancul inimii sale, simte si stie ca aceasta cautare a echilibrului intre o cariera stralucita si o familie deosebita a fost ca o cautare a propriului suflet. A fost poate o lupta necesara pentru echilibrul interior al unei femei sensibile, care a ales sa fie o femeie speciala.

Text: Adrian Ciltan; foto: Octav Nitu, arhiva personala

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera