Doamna de oțel

angelica crizboi

De 18 ani, Angelica Crizboi, singura femeie manager al unei firme de securitate din România, conduce o lume exclusiv masculină. Un drum îndrăzneț, complicat de fațetele ascunse ale unei profesii prea puțin cunoscute, însă parcurs cu o mare de pasiune, de sacrificii și de putere de luptă. 

angelica crizboi

Cu părul aranjat cu grijă, de o eleganță fără cusur, te întâmpină cu privirea serioasă a unei profesoare. Zâmbește rar și cu măsură și are gesturi mici, rotunjite frumos, cu modestie. Vorbește rapid la telefonul mobil, în vreme ce tastează pe două laptopuri apoi, eficient și scurt, transmite câteva coduri la o stație de emisie-recepție cam cât un ceas de mână și își întinde delicat mâna: „Bună ziua'.

Privire severă, atent cercetătoare, căutând parcă un amanunt pe care doar ea îl știe. Despre ea povestește atent, ca să nu spun protocolar, și cu oarece zgârcenie, dar când începe să vorbească despre ce face ea, despre tehnica, liniile de contact, chițibușurile și toată această muncă teribil de complicată care ține în picioare standardul unei firme de securitate de top, totul în ea se luminează.

“Eu sunt cârma, soțul e motorul”

angelica crizboi2

Ideea de a se aventura pe calea unei afaceri în domeniul securității, un domeniu despre care nu știa nimic, a pornit, inedit, la începutul lui 97, după o întâmplare nefericită, când hoții au dat o spargere chiar în apartamentul familiei sale.

Atunci a înțeles exact cum se simte o persoană căreia îi sunt amenințate bunurile, iar teama groaznică de a fi în sfera de interes a spărgătorilor de locuințe a făcut-o să se gândească la cele mai bune forme de a se proteja, pe care mai apoi, intuind potențialul domeniului, a reușit să le transforme într-o afacere de familie, de succes.

„Nu prea existau pe piață multe firme de securitate la acel moment și oricum pe mine și pe Ștefan, soțul meu, nu ne preocupa asta, fiindca eram hotărâți să oferim o alternativă mai bună, povestește directoarea Crizboi, cea căreia toată lumea din companie îi spune „doamna de oțel, lucru pe care ea se preface că  nu-l știe.

„Așa a început afacerea RPG Security. Simțind la rândul meu ceea ce simte oricine aflat în situația de fi amenințat, în pericol, sau victimă a unui furt, am știut că și din punct de vedere social, contribuția noastră ar fi una extrem de importantă – să redai unei familii siguranța care la un moment dat, pare să fie pierdută, are în opinia mea o valoare socială atât de mare, încât merită tot efortul.

Pe lângă asta, cred cu tărie că oamenii trebuie învățați ca un furt costă mult mai mult decât un antifurt. Cum poți mai bine să experimentezi poziția clientului care va apela la tine, decât fiind tu însuți în ea?

L-am încurajat pe Ștefan să-și folosească toate aptitudinile de specialitate în slujba propriei noastre firme și în plus, eu mă aflam într-un punct mort al carierei, nemulțumită de parcursul meu profesional, soțul meu la fel, așa că am decis să riscăm totul pe această carte și împreună am pornit afacerea. Eu sunt “cârma”, soțul “motorul”.

Să acționezi ca un bărbat fără să îți pierzi feminitatea

„Noi am fost cauza, RPG a fost efectul.E greu să-ți imaginezi delicatețea feminină în atmosfera încărcată a unei firme de securitate, plină de bărbați: alergătură, verificări, spargeri de locuințe, alarme, intervenții rapide, spărgători prinși în flagrant, imagini de coșmar, răutate…

Și nu doar atât: cazuri cu misiuni lungi când numai că nu adormeai la dispecerat sau în mașinile de intervenție, manuale de proceduri învățate pe de rost, sute de pagini, cursuri lungi cu nume complicate, speranțe, agitație, detalii peste detalii, repetiții, telefoane, idei, visuri, încercări… Adăugând dezvoltarea la zi, adaptarea, căutarea permanentă de tehnică, echipamente, dotări și logistică, viața pare imposibilă.

Și toate astea zile după zile, săptămâni, ani. Ani în care, Angelicăi nu i-a fost ușor, în care fiecare zi a fost o provocare și recunoaște că așa a rămas și acum, după atâta vreme.

Eleganță și siguranță

Zâmbește la acest compliment: „Da, eu am contrazis statisticile și pot spune că sunt mândră de asta. Și totuși, sub aparenta ei fragilitate există o putere covârșitoare de control și un sânge rece uimitor. Ceva din ea impune respect fără să-ți dai bine seama ce. Poate siguranța cu care vorbește ori aerul nițel enigmatic, poate lipsa de stângacie din mișcări sau eleganța ei ce pare nefirească între uniformele de un negru-dur, cumva oțelit.

E fără îndoială un fel special de a fi pentru o femeie, pe care însă descoperi că îl gestionează cu naturalețe și că nu îi induce un stres prea mare. „La început a fost puțin mai complicat fiindcă era un domeniu cu totul nou, iar echipa era formată preponderent din bărbați, dar am considerat asta o încercare și asta a adus și schimbările.

Au fost multe schimbări profesionale, care au venit natural, ca urmare a măririi companiei și importanței ei, mai multe proceduri, reguli și strategii care să conducă 500 de angajați și să protejeze peste 4800 de clienți activi.

Surâde și spune cu sinceritate că lucrul într-o lume unde majoritari sunt bărbații a schimbat-o și pe ea însăși: „O femeie între bărbați cred că se simte bine, dacă a rămas 18 ani, nu? Dar au fost și aici schimbări multe, unele inconștiente, iar altele obligatorii: întâi am devenit mai puternică, apoi am început să-mi folosesc feminitatea…

Rezistență la stres și tensiune

Cel mai important însă este să știi cum să folosești aceste schimbări dar și cum să te folosești de calitățile specific feminine: intuiția, farmecul, răbdarea, diplomația. Unii m-au respins numai pentru  că sunt femeie, dar am avut  satisfacția să fim aleși de  mulți clienți tocmai pentru  aceasta. Femeile au un simț  al proporțiilor, un echilibru  mai mare și o anumită  ordine interioară.

E o  muncă plină de stres, de o tensiune  căreia trebuie să-i faci față, iar femeile  sunt mai calme, mai înțelegătoare, știu  să asculte, găsesc mai rapid detaliile.

Intuiția mea ne-a adus succesul

În lumea securității, noi suntem oamenii din umbră, cei pe care aproape nu-i  vezi dacă nu e nevoie, cei despre care  nu știe nimeni că sunt acolo și îi protejează. De noi se leagă salvarea  unor vieți, a unor afaceri, a unor  cămine. Zile și nopți de muncă anonimă  stau la bază liniștii de care se bucură cei  din jur.

Intuiția feminină, aceea despre  care se tot vorbește, a ajutat-o concret,  la începuturile afacerii când a știut  cumva că securitatea electronică va fi viitorul securității private și urmându-și  gândul a înființat un Dispecerat de  Monitorizare al sistemelor anti-efracție,  un pas salutar pentru companie, căci nu are încă un concurent pe măsură.  „Multă lume mă întreabă despre rețeta  succesului meu. Răspund invariabil: habar n-am.

Poate să alătur cumva tinerețea, curajul, apoi riscul, munca  multă, studiul, dezinvoltura, dedicarea, sacrificiile, inovarea, îndrăzneala, privilegiul de a lucra cu familia… A, să nu uit, și multă nebunie. E drept că șansa a jucat și ea un rol în reușita noastră, poate chiar determinant, căci am fost creditați cu încredere atunci când nimeni nu ne cunoștea.

Am avut însă și o mare încredere în noi, pe care nimeni nu ne-a zdruncinat-o încă, pentru că întotdeauna am simțit că dăm înapoi ceva important societății, iar acel ceva este libertatea. Libertatea oamenilor de a-și trăi liniștiți viața știind că familia, afacerea și bunurile lor sunt în siguranță.

 

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Dan Borzan

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate