Dezastrul de la Eurovision 2024: huiduieli ascunse de ovații, unghii vopsite în culorile steagului Palestinei și spargerea trofeului
Sâmbătă seara a avut loc concursul Eurovision 2024, cu sloganul oficial „United By Music', (Uniți prin muzică). Se pare că toți cei care au participat la celebrul concurs muzical au fost departe de a fi uniți prin muzică atât în perioada premergătoare finalei, – mulți boicotând competiția pentru includerea Israelului în concurs pe fondul războiului împotriva Palestinei, cât și marea finală desfășurată în Suedia. România nu a participat anul acesta.
Mulți speraseră ca lucrurile să se așeze până la runda finală, dar noaptea cea mare a fost plină de controverse – un artist a fost descalificat cu doar câteva ore înainte de a urca pe scenă, pe fondul unei investigații a poliției, câștigătorul a spart trofeul, iar concurenții trimiteau mesaje ascunse telespectatorilor care urmăreau în direct concursul.
Dezastrul nu s-a oprit aici. De la huiduielile mulțimii și cenzura organizatorilor până la mesajele secrete trimise de artiști celor care se uitau acasă, iată ce am „pierdut” anul acesta la Eurovision:
Huiduielile interzise
Înaintea finalei, mulți fani Eurovision și-au exprimat dezgustul față de organizatori pentru că au permis Israelului, situat în Orientul Mijlociu, să se afle în concurs pe fondul acțiunilor militare în curs ale prim-ministrului, Benjamin Netanyahu, împotriva Palestinei. Criticii au subliniat modul în care Rusia a fost exclusă din competiție în 2022 din cauza invaziei Ucrainei. Mesajul general a fost că la mijloc este o imensă ipocrizie. În ciuda reacțiilor și a controverselor, reprezentanta Israelului Eden Golan a urcat sâmbătă seara pe scena din Suedia și a cântat.
Dar, în timp ce aceasta interpreta cântecul ei Hurricane, huiduielile au răsunat masiv în Arena Malmö – dar s-a folosit „tehnologie anti-huiduieli', astfel încât telespectatorii care au vizionat de acasă să nu audă dezaprobarea publicului. „Huiduielile pentru Israel în arenă sunt GRELE', a scris un spectator din arenă pe Twitter, în timp ce distribuia un clip în care Eden Golan este huiduită masiv.
„Eurovision a eliminat huiduielile și a adăugat ovații false suplimentare pentru Israel. Amintiți-vă că este aceeași organizație care a interzis participarea Rusiei', a spus un altul.
Reprezentanta Israelului a terminat pe locul cinci după ce a primit un scor de 323 de puncte. Cântăreața în vârstă de 20 de ani a sărbătorit alături de echipa sa, în timp ce huiduielile au răsunat în toată Malmo Arena din Suedia la anunțarea votului, care a plasat țara pentru scurt timp pe primul loc, cu un total de 375 de puncte.
S-a spart trofeul
Câștigătorul Eurovision 2024, Nemo Mettler din Elveția, a dezvăluit că a spart trofeul la câteva minute după ce victoria lor a fost anunțată – și a spus că nu doar trofeul trebuie reparat în legătură cu celebrul concurs muzical.
După ce a primit premiul, Nemo, în vârstă de 24 de ani – primul cântăreț non-binar care a câștigat competiția – a urcat din nou pe scenă pentru a interpreta piesa lor captivantă The Code. Îmbrăcat într-o fustă roz și o jachetă pufoasă roz și portocaliu, Nemo a căzut apoi pe jos fluturând în aer trofeul în formă de microfon din sticlă.
Cei care urmăreau finala acasă probabil nu erau conștienți de protestele care au avut loc în fața Arenei Malmo, prezentatorii și comentatorii Eurovision nu au menționat nicio clipă haosul petrecut în culise.