Despre romanul 1984 de George Orwell

Cine a fost George Orwell?

George Orwell este unul dintre cei mai importanți romancieri ai curentului modernist, dar mai mult de atât, autorului faimosului roman „1984' este și o voce importantă în ceea ce înseamnă probleme de natură atât politică, cât și socială. Orwell nu se încadrează ca find adeptul unei anumite ideologii, acesta este de părere că fiecare sistem politic este defect și că omul are de suferit din cauza „mașinăriei'. Totuși, dacă ar fi să îl plasăm undeva și conform teoriilor sale, Orwell se opune capitalismului în totalitate, considerând că o alternativă mai bună este socialismul. Trecând prin viață a început să se identifice mai mult cu anarhismul. 

Despre romanul „1984'

Romanul „1984' este scris pe patul de moarte al autorului, fiind ultima, dar și cea mai importantă operă a sa. Avându-l în centru pe protagonistul Winston Smith, locuitor al națiunii Oceania, un muncitor, ca oricine altcineva, ce își umplea ziua cu orele de muncă în cadrul Ministerului Adevărului, îl urmăm în călătoria sa împotriva sistemului abuziv. Cu ce se ocupă acest institut menționat anterior? Angajații verifică cărțile, ziarele și orice tip de publicație și caută să schimbe detaliile cât să se potrivească cu discursurile emise de Big Brother. Adică, Ministerul Adevărului este doar o unealtă pentru manipulare.

Oamenii din Oceania trăiesc fără să se întrebe ce este pe partea cealaltă a sistemului. Manipularea atinge cote maxime. Winston simte aceste constrângeri și decide să ia ruta rebeliunii îndrăgostindu-se de Julia, partenera sa de muncă. Big Brother interzice relațiile romantice ce nu au ca scop creșterea ratei de natalitate. Julia nu este doar interesul romantic, este un motiv, este ambiția lui Winston de a lupta împotriva sistemului, încercând totuși să nu fie prins de aceștia. 

Protagonistul se luptă cu amintiri din copilăria sa, o familie distrusă de sistem. Imaginea mamei este din ce în ce mai pală în gândurile sale, dar cu atât îi este mai drag să călătorească în negura timpului. Acelea sunt singurele timpuri pe care și le amintește când regimul nu îi dicta întreaga existență. 

De ce să citești romanul? Cum se termină romanul este un punct important de luat în considerare pentru a înțelege ceea ce George Orwell teoretizează. Scriitura lui Orwell este incitantă, romancierul având talentul și iscusința de a ține cititorul ancorat în toate planurile narative pe care le propune. Ideile politice se contopesc cu personajele, făcând lectura să nu pară atât de densă și greoaie, în aparență. Este un roman pe care orice pasionat de literatură și preocupat de politică ar trebui să-l citească. Mai mult, „1984' a devenit parte din pop culture, vei fi auzit Big Brother, double speech sau Room 101, acum poți să contextualizezi aceste referințe!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial