Auzisem despre Photocake, „cea mai trasnita cofetarie din Romania si despre scoala de aici, dar nu imi venea sa cred ca este chiar asa, plus ca nu ma asteptam sa ma mai poata surprinde ceva in peisajul gastronomic bucurestean. Dar m-am inselat.
Prima data cand am intrat in laboratorul-scoala al Florentinei Vlad, „sefa de la Photocake, mi-a fost, recunosc, greu sa-mi fixez privirea pe ceva anume. Pe mesele lungi de inox, incarcate cu forme de copt ciudate, cum nu mai vazusem in viata mea, cu siruri de cutii pline cu ornamente dulci si colorate, cu „colectia de cutite ascutite ca briciul, cu care se sculpteaza in aluatul unui tort, ori cu pensule late, lungi, subtiri sau retezate la varf si pline de culori cu care se finiseaza o „capodopera dulce.
Folosind o inventie patentata de-a familiei, Florentina si „fetele ei pot face, la comanda, orice figurina, sculptura, imagine care ti-ar trece prin cap, doar din… tort. „Ceea ce se invata la noi in laboratoarele Photocake depaseste tehnicile dupa care se lucreaza acum in materie de arta cofetareasca. Practic, oricine poate veni cu o imagine, o cladire, un animal, poate aduce o mascota, o masina, un obiect, jucaria preferata sau poza partenerului, pe care noi o putem reproduce la orice scara, cu aspect natural, doar ca din blat si crema de tort, explica Florentina, contrazicand total imaginea pe care o ai despre un cofetar.
N-a implinit inca 27 de ani, dar are in urma o cariera cladita pe o idee: aceea de a fi cea mai buna in ceea ce face. „E greu sa dai o «reteta» a succesului in materie de torturi personalizate. Nu ajunge sa spui: «iei 200 g de icing sugar (zahar pudra cu 5% amidon) si 300 g de martipan, amesteci cu fondant, cu lapte si coci» sau ce mai scrie in reteta.
In realitate nu e deloc asa. Eu construiesc intotdeauna un tort-figurina, il imaginez, il desenez, apoi asist, de la prima la ultima faza, la executia lui. Ma intreb cum vor arata fata si spatele acestuia, care vor fi partile vizibile, ce suporturi trebuie sa punem inauntru, ce tip de forma trebuie sa folosim, din ce aluat trebuie sa facem blatul, ce umplutura sa alegem, astfel incat tortul sa nu iasa prea moale. Aleg apoi dimensiunile, in functie de scop, de numarul invitatilor, de ingrediente, de locul unde se va monta sau chiar de temperatura de afara, explica, plina de verva, Florentina, apoi imi vorbeste despre fetele care lucreaza aici si despre cum, cu timpul, devine fiecare o maestra intr-o specialitate gastronomica greu de intalnit.
Ornare, coacere, umplutura, decor, design. Auzi, design de torturi. Seamana cu munca unui arhitect, asa ca fiecare comanda a lor devine intotdeauna un tort unicat.. Ma gandesc ca acestia sunt de fapt cofetarii-creatori. Cei pentru care o picatura de frisca in plus, o figura haioasa sau un element neasteptat constituie munca lor de zi cu zi.
Pentru orice fel de tort sculptat, indiferent de marime si complexitatea figurii, va puteti adresa la Photocake, tel: 0729.737.619
Adrian Ciltan; foto: Octav Nitu