Descoperă Secretul Cafelei Perfecte: Ce este Cupping Score?

Cuppingul nu este doar o degustare, ci reprezintă o artă a descoperirii și aprecierii subtile a aromei unui cafele.

Cuppingul este un proces complex și esențial în domeniul cafelei de specialitate, prin care boabele de cafea de origini sunt evaluate și notate pentru a determina calitatea și caracteristicile distincte ale acestora. Scorul obținut în procesul de cupping reprezintă cheia către aromele perfecte ale cafelei autentice de înaltă calitate.

Cupping score este rezultatul unei evaluări riguroase a cafelei pe baza unor criterii stricte. Printre acestea se numără aroma, gustul, corpul, aciditatea și echilibrul cafelei. Scorul de cupping reprezintă un indice esențial în evaluarea calității superioare a soiurilor de cafea. Cu cât cafeaua obține un scor mai mare, cu atât este considerată mai rafinată și mai calitativă.

Procesul de cupping și calculul scorului sunt realizate de către specialiști din cadrul unor organizații precum Specialty Coffee Association – SCA – sau Coffee Quality Institute – CQI.

Această evaluare atentă este esențială pentru selectarea celor mai bune boabe de cafea, asigurând astfel că fiecare ceașcă oferă o experiență de neuitat pentru iubitorii de cafea.

De exemplu, scorul de cupping SCA (Specialty Coffee Association) este un scor cuprins între 0 și 100 de puncte. Acest scor este calculat de către degustători profesionșiti certificați (Q Graders). Aceștia atribuie în sesiuni de cupping note de la 0 la 10 în funcție de criterii precum: miros, aromă, retrogust, aciditate, corp, uniformitate, echilibru, puritate, dulceață și impresie generală. În final rezultă un Cupping Score pentru fiecare soi de cafea evaluat.

Conform evaluării realizate de experții de la Specialty Coffee Association se alocă următoarele scoruri:

Scor 90-100 – Cafea de specialitate remarcabilă;

Scor 85-89,9 – Cafea de specialitate excelentă;

Scor 80-84,9 – Cafea de specialitate foarte bună;

Scor sub 80 – Cafea fără notare, care nu este considerată de specialitate.

Producătorii de cafea și pasionații de cafea de specialitate acordă o atenție deosebită scorului de cupping, considerându-l un standard de calitate și un ghid pentru alegerea boabelor de cafea. Așadar, atunci când o cafea are un scor de cupping mare, poți fi sigur că te așteaptă o călătorie aromatică și bogată în gust.

Descoperă lumea fascinantă a cafelei de specialitate și bucură-te de fiecare ceașcă cu încredere, știind că un scor de cupping remarcabil stă la baza aromelor perfecte din ceașca ta zilnică!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial