Delia suferă de ADHD. Artista a mărturisit prin ce trece, după ce a ajuns la control: „Am hârtiile”
Delia Matache a anunțat în emisiunea „iUmor' că suferă de ADHD și că a apelat la specialiști pentru a fi sigură de situația prin care trece.
Delia Matache, în vârstă de 42 de ani, a făcut o dezvăluire puternică în cadrul celei mai recente ediții a emisiunii iUmor, unde activează ca jurat. Artista a mărturisit că a fost diagnosticată cu ADHD, o afecțiune despre care a discutat anterior în cadrul unui podcast, exprimând suspiciunile sale fără a consulta un medic.
În trecut, Delia a vorbit deschis despre faptul că se autodiagnosticase cu ADHD și că nu credea că avea nevoie de confirmarea unui specialist pentru a ști că suferă de această afecțiune. Totuși, în ultima emisiune, ea a recunoscut că a căutat ajutor medical și că un specialist i-a confirmat diagnosticul.
Momentul a venit în timpul unei interpretări din partea unui concurent din Peru, care a menționat că a fost diagnosticat cu ADHD. Delia a intervenit și a dezvăluit că se confruntă și ea cu această boală.
„Sunt peruan. Cred că Peru și România sunt două țări foarte asemănătoare. Oamenii sunt foarte asemănători. Știu că mulți oameni suferă de asta (n.r ADHD) în România, am văzut cum conduceți (nr. râde)'. Am fost diagnosticat cu ADHD – Tulburare de deficit de atenție. Ați fost diagnosticați? Eu am hârtiile (de la medic)', a afirmat Mauricio Lombardi.
„Da! Și eu am hârtiile', a reacționat Delia.
Recent, artista povestea cum o afectează ADHD-ul. „Sunt bolnăvioară de ADHD, trebuie să fac foarte multe chestii, altfel nu sunt împlinită sufletește, trebuie să fac multe lucruri. Nu sunt cu nimic mai specială. Sunt agitată dintotdeauna, nu am răbdare să fac anumite lucruri, nu pot să fac ce nu-mi place. La iUmor am foarte greu răbdare, s-a transformat puțin în rutină. Mai am noroc că mai vin oameni și vin cu un vibe nou și te agață în tot felul de chestii, se mai schimbă energiile', a explicat artista în podcastul lui Gojira.
De-alungul timpului, Delia a dezvăluit, pe rețelele de socializare, că suferă de mai multe afecțiuni, printre care anxietate și misofonie, boală cunoscută și sub numele de „sindromul sensibilității la sunete'. Totodată, artista a afirmat că se confruntă și cu dureri la nivelul coloanei vertebrale, potrivit unica.ro.
VEZI FOTOPOZA (1 / 15)Sindromul ADHD la adulți
Adultii cu ADHD pot avea dificultati in orientarea in spatiu, in a-si aminti unele lucruri, in concentrare, in organizarea timpului si indeplinirea la timp a sarcinilor. Daca aceste dificultati nu sunt gestionate eficient, ele pot cauza tulburari emotionale si comportamentale, probleme profesionale si de integrare sociala.
Fie ca rezultat direct al sindromului ADHD, fie din incercarile neizbutite de adaptare, adultii afectati se confrunta cu una sau mai multe dintre urmatoarele probleme:
- intarziere sistematica;
- uitarea unor lucruri importante;
- respect de sine scazut;
- dificultate in controlul starilor de enervare;
- impulsivitate;
- abuz sau dependenta de substante (tutun, alcool, medicamente, droguri);
- dezorganizare;
- tendinta de a evita si amana;
- toleranta redusa fata de frustrari;
- lipsa de rabdare;
- dificultate de concentrare la citit;
- schimbari bruste de dispozitie;
- depresie;
- probleme relationale.
Aceste manifestari pot varia de la moderat la sever, pot fi prezente selectiv sau asociate. Unii adulti cu ADHD se pot controla si concentra daca sunt foarte interesati de ceea ce fac. Altii, insa, au dificultati in orice imprejurare.
Unii cauta stimularea, isi cauta posibile zone de interes, in timp ce altii raman evitanti si neinteresati. In timp ce unii sunt retrasi, chiar antisociali, altii cauta cu disperare compania. Premisele sindromului ADHD la adult pot fi identificate de la varsta scolara.
Se poate stabili ca, in copilarie, adultul cu ADHD:
– a avut rezultate slabe la invatatura nejustificate de nivelul sau de inteligenta;
– a avut probleme disciplinare;
– a trebuit sa repete clasa;
– a abandonat scoala.
Probleme in activitatea profesionala:
– si-a schimbat frecvent locul de munca si nu s-a descurcat in activitatile profesionale;
– a progresat putin si nu a acumulat semnificativ.
Probleme de ordin social ale adultului afectat de ADHD:
– are probleme cu comportamentul la volan: viteza neadecvata, nerespectarea regulilor, implicarea in accidente;
– fumeaza mult, consuma alcool sau chiar substante interzise;
– nu se autoevalueaza realist.
Dificultati in construirea si mentinerea unei relatii:
– au frecvente probleme in casnicie;
– inregistreaza frecvent despartiri si divorturi.
Diagnosticarea ADHD la adulți
In vreme ce asupra debutului ADHD la copii exista numeroase dispute, in cazul adultilor, specialistii sunt cu totii de acord ca originea afectiunii trebuie cautata in copilarie.
Evaluarea comportamentala a adultilor cu ADHD se realizeaza cu ajutorul Scalei WURS (Wender Utah Rating Scale) alcatuita din 25 de intrebari (itemi) despre problemele din copilarie frecvent intalnite in aceasta afectiune. Aceasta scala evalueaza prezenta si severitatea simptomelor la varsta copilariei.
Alte testari de laborator utile pentru stabilirea diagnosticului de ADHD:
– dozarea plumbului, daca istoricul sugereaza expunerea ambientala;
– hemoleucograma: aceasta poate pune in evidenta anemia care poate explica apatia si diminuarea capacitatii de concentrare;
– dozarea nivelului hormonilor tiroidieni evidentiaza disfunctiile tiroidiene ce afecteaza capacitatea de atentie si concentrare;
– EEG (electroencefalograma) este necesara pentru diagnosticul convulsiilor care pot determina alterari la nivelul functionalitatii neuronale, traduse prin modificari in plan comportamental.