Deficiența de magneziu și legătura sa cu migrenele

Magneziul este un mineral esențial pentru funcționarea normală a corpului uman, care joacă un rol crucial într-o serie de procese biochimice. Printre cele mai semnificative funcții ale magneziului este reglarea activității nervoase și a contracțiilor musculare. Deficiența de magneziu poate avea efecte negative semnificative asupra sănătății, inclusiv apariția migrenelor, care pot fi foarte deranjante. 

Ce este magneziul și cum funcționează în corpul uman?

Magneziul este un mineral esențial, implicat în peste 300 de reacții enzimatice din corpul uman, printre care și: sinteza de proteine, contracțiile musculare, funcțiile nervoase și reglarea nivelului de glucoză în sânge. Deoarece magneziul nu poate fi produs direct de organism trebuie să fie obținut din alimente sau medicamente pe baza de magneziu. Prin urmare, este esențial ca fiecare persoană să aibă o dietă echilibrată și sănătoasă pentru a asigura un aport corect de magneziu.

Cauzele și simptomele deficienței de magneziu

Lipsa de magneziu în corp poate apărea din mai multe motive, inclusiv alimentația inadecvată, absorbția scăzută a magneziului la nivelul intestinului și utilizarea anumitor medicamente. De asemenea, poate avea loc și o excreție crescută a magneziului la nivelul organismului. Printre simptomele deficienței de magneziu se numără: crampele musculare, iritabilitatea, oboseala și tulburările de somn. De asemenea, pot apărea migrenele persistente și palpitațiile.

Ce legătură este între deficiența de magneziu și migrene?

Mai multe studii au creat o corelație între durerile persistente de cap și deficitul de magneziu. Acest mineral este recunoscut pentru capacitatea sa de a regla activitatea nervoasă și de a reduce inflamațiile, ceea ce poate fi foarte important în prevenirea și tratarea migrenelor. De asemenea, magneziul poate influența dilatarea și contracția vaselor de sânge implicate în declanșarea migrenelor.

Cum contribuie magneziul la reducerea migrenelor?

Magneziul are un efect calmant asupra sistemului nervos, reducând excitabilitatea acestuia și ajutând la prevenirea apariției migrenelor. Totodată, poate influența constricția și dilatarea vaselor de sânge, ajutând la prevenirea sau la reducerea vasospasmelor care pot declanșa migrenele. 

Acest mineral are proprietăți antiinflamatorii recunoscute ce pot ajuta la reducerea inflamațiilor din creier și din alte țesuturi, reducând frecvența migrenelor. În plus, poate reduce anxietatea și stresul, doi factori declanșatori pentru migrene.

Cum se tratează deficiența de magneziu?

Pentru a trata deficiența de magneziu este nevoie de medicamente și de ajustarea dietei astfel încât să includă alimente bogate în acest mineral, așa cum sunt de exemplu nucile, semințele, legumele cu frunze verzi și cerealele integrale. Un astfel de medicament, cu o formulă ușor asimilabilă și bine tolerată, cum este orotatul de magneziu, ajută la depășirea perioadelor de suprasolicitare, combate stresul, oboseala cronică și epuizarea.  Fiind distribuit în organism sub formă de orotat de magneziu, acest mineral ajunge în cantitatea optimă acolo unde este nevoie de el.

Înainte de a începe orice tratament în migrene, este recomandat ca fiecare persoană să consulte un medic pentru a elimina toate celelalte posibile cauze ale acestora. Medicul va evalua și interacțiunile dintre medicamente sau legătura cu alte probleme de sănătate pentru a stabili corect dozele și metodele de tratament.

Sunt mai multe studii care susțin legătura dintre deficitul de magneziu și migrene. Spre exemplu, o cercetare publicată în revista Neurology a examinat relația dintre aportul de magneziu și apariția migrenelor la adulți. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu o dietă bogată în magneziu au avut un risc mai mic de a dezvolta migrene. Totodată, studiile care au investigat efectele medicamentelor pe bază de magneziu au arătat o reducere semnificativă a frecvenței și severității durerilor de cap.

Lipsa de magneziu din corp poate fi o cauză a migrenelor în cazul multor persoane. Medicamentele și ajustarea dietei pentru a include mai multe alimente bogate în magneziu ajută la prevenirea și tratarea durerilor de cap persistente. O abordare holistică implică atât modificări ale stilului de viață, cât și alte strategii de gestionare a durerilor de cap, așa cum sunt stresul și alți factori declanșatori cunoscuți, precum problemele neurologice sau afecțiunile cardiace. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial