Declarație șocantă a unui medic de la Spitalul Județean Ploiești: De 2-3 săptămâni alegem pe cine ducem la Terapie Intensivă!

Declarație șocantă a unui medic de la Spitalul Județean Ploiești: De 2-3 săptămâni alegem pe cine ducem la Terapie Intensivă!

Un „tsunami' de pacienți cu Covid-19 se deplasează neîndurător către spitalele din țară. În ciuda eforturilor eroice de a reduce numărul celor infectați cu noul coronavirus, medicii spuneau acum ceva timp că poate veni un moment în care acest „tsunami' va copleși pur și simplu locurile la terapie intensivă, ventilatoarele și aparatele de susținere a vieții.

Deși speram că acest lucru nu se va întâmpla, la doar 60 de km de București, la Spitalul Județean Ploiești, medicii au început să întâmpine astfel de situații.

Medicul primar Violeta Tănase, șefa UPU, a făcut la Digi24 o mărturisire dură: de câteva săptămâni sunt nevoiți să facă alegeri agonizante cu privire la cine are acces la intervenții de salvare.

Cine are mai multe șanse de supraviețuire primește pat la Terapie Intensivă

Medicul de la Ploiești a declarat că în momentul în care se eliberează un loc sau două la Terapie Intensivă, personalul medical este nevoit să aleagă o persoană care pare cea mai indicată să intre pe un loc eliberat. Adică pe cea care are mai multe șanse.

Acestă situație critică se întâmplă de două-trei săptămâni. Județul Prahova este un județ foarte populat, cu zone turistice, însă oamenii nu respectă indicațiile medicilor și ale autorităților. Din această cauză, în Prahova situația este destul de gravă.

„Suntem într-un moment extraordinar de greu. De câteva zile pur și simplu nu avem unde interna pacienți pe terapie intensivă. Centrul Național de Coordonare nu ne-a mai ajutat, probabil că nu a mai avut cum să ne ajute, și practic toți pacienții gravi – și nu sunt puțini – au rămas în Unitatea de Primiri Urgențe și câte 72 de ore, până când au putut fi preluați de Terapia Intensivă sau s-a ameliorat starea lor, fiind îngrijiți în UPU, ceea ce este absolut anormal. Sunt pacienți neinternați, rămași în Urgență, consultați de specialistul de boli infecțioase al spitalului și de medicii de terapie intensivă, dar pacienți care nu au avut cum să fie admiși într-o secție de terapie intensivă din lipsă de locuri. Nu am avut unde-i interna', a declarat medicul Violeta Tănase.

Criză de locuri la Terapie Intensivă și nevoie acută de medici

„În Terapie Intensivă sunt patru medici rezidenți detașați, care practic acoperă linia de gardă de pe Terapie Intensivă COVID. Sunt șase medici specialiști și primari de terapie intensivă, însă linia de gardă este acoperită de medicii rezidenți. Rezidenții, fiind în perioada de pregătire, au nevoie de coordonarea unui specialist, a unui medic primar.

Spitalul Județean Ploiești a beneficiat de o unitate mobilă, un TIR. La un moment dat, stricat fiind, s-a reparat, însă nu a mai fost pus în funcțiune din cauza lipsei de personal.

Întrebată dacă s-a ajuns acolo unde nu voiam, medicul din Ploiești a răspuns categoric și a transmis un mesaj dur autorităților care întârzie cu deciziile de organizare și instruire: „mi-aș dori (…) să-și facă timp să treacă o oră prin Unitatea de Primiri Urgențe și prin Terapie Intensivă. Așa, ca să vadă cam cum se respiră și cam cum se moare'.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro