De la deșeu la resursă: impactul produs de reciclarea componentelor electronice
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2023/04/drafts-articole-16.jpg)
În urma activităților de reciclare electronice se obțin surse importante de materii prime pentru liniile de producție ale noilor tehnologii. Device-urile la care renunțăm în detrimentul celor de ultimă generație, au o serie de componente și metale care pot fi reutilizate pentru a crea aparatură nouă.
Spre exemplu, un smartphone conține în jur de 30 de componente diferite, unele dintre ele pe cale de a se epuiza (galiu, argint sau arsenic), iar altele (plumb, mercur, cadmiu) foarte periculoase dacă ajung la groapa de gunoi. Materiale rare se regăsesc și în componentele televizoarelor și calculatoarelor.
Pentru a ne bucura de progresul tehnologic, este important să reciclăm deșeurile electrice și să contribuim astfel la echilibrarea fluxului de resurse.
Cu ajutorul proceselor de reciclare electronice eficiente, problema anumitor resurse limitate ar putea fi rezolvată. Cu toate că reciclarea vechilor aparate presupune uneori un mic efort de organizare, beneficiile pentru natură și economie sunt uriașe pe termen lung.
De ce ar trebui să iei parte în acțiuni de reciclare electronice?
În primul rând pentru că resursele planetei sunt limitate – ele trebuie utilizate și reutilizate într-un mod responsabil. Prin procesul de reciclare televizoare, telefoane și alte dispozitive electronice sunt salvate și refolosite resurse și materiale importante.
Alte motive pentru care ar trebui să te implici și tu în activități de reciclare electronice:
- Un mediu înconjurător mai curat – Multe dintre dispozitivele electrice care sfârșesc în natură sau la groapa de gunoi, ajung să polueze mediul înconjurător. Din cauza lor, pot fi distruse ecosisteme. E important să te asiguri că la finalul ciclului de viață aceste aparate ajung în punctele speciale de colectare.
- O calitate mai bună a vieții – Aruncarea deșeurilor electronice în locuri neadecvate poate avea consecințe grave și asupra sănătății umane. Ele conțin substanțe chimice periculoase (plumb, mercur și crom) care pot pătrunde în sol și apă și pot ajunge să contamineze hrana. Emanațiile de substanțe toxice din deșeurile electronice care sunt arse pot cauza probleme respiratorii, boli de piele, cancer și alte afecțiuni serioase.
Cum are loc procesul de reciclare electronice?
Acțiunile de reciclare electronice se desfășoară în mai multe etape. Printre pașii de bază ai procesului de reutilizare a aparatelor electronice se numără:
- Colectarea echipamentelor – Primul pas pentru reciclare televizoare, calculatoare sau alte echipamente este cel de a colecta efectiv aceste dispozitive. Deșeurile sunt predate ulterior la un centru specializat pentru a fi procesate.
- Dezasamblare și sortare – După ce aparatele tale electrice și electronice au fost predate către echipele de profesioniști, vor fi dezasamblate în condiții de securitate. După tratare, anumite materiale sunt recuperate și reintră în circuitul economic. De exemplu, pe linia de reciclare electrocasnice mari sunt recuperate materiale precum oțel, aluminiu și alte metale, dar și sticlă, plastic, carton sau lemn.
- Transportare către liniile de producție – Resursele obținute în urma acțiunilor de reciclare sunt trimise către linii de producție pentru diverse alte dispozitive.
Prin acțiunile de reciclare televizoare, calculatoare, telefoane și alte asemenea echipamente vei face un bine atât naturii și economiei, cât și ție însuți și generațiilor viitoare.