Obiceiuri de Crăciun la alte popoare

FDB

Cadouri, braduti impodobiti, cina in familie, colinde si, mai ales, Mos Craciun. Daca tot vorbim de obiceiuri si traditii, sa facem o plimbare prin lume, ca sa vedem ce inseamna Craciunul in cultura altor popoare.

CAND SE REUNESTE INTREAGA FAMILIE

Craciunul este un prilej de bucurie pentru toti (parinti, bunici, copii), ocazie cu care familiile se reunesc. Dincolo de sensul religios care, din pacate, se pierde pe zi ce trece, Craciunul este un moment minunat de a face si a primi cadouri, de a impodobi casa, de a te simti bine alaturi de cei dragi.

Simbolurile religioase sunt cunoscute de tot mai putini oameni, pranzul intru cinstirea Nasterii Domnului devenind in ultimii ani numai prilej de reunire a intregii familii pentru degustarea unor feluri traditionale.

Doar din cand in cand, cuprinsi de atmosfera placuta de vacanta, ne mai amintim adevarata semnificatie a Sarbatorii. Acest lucru nu se intampla numai la noi, la romani, ci in intreaga lume. Si nu suntem de condamnat nici noi, nici altii. Lumea evolueaza, traditiile capata noi semnificatii si valente…

BELGIA

Craciunul are loc aici mult mai devreme decat in alte tari, pe 6 decembrie, iar Mosul lor se numeste Mos Nicolae.
Mos Craciun nu prea e prezent, cu toate ca si pe data de 25 decembrie copiii primesc daruri.

Cadourile semnificative, cele pe care micutii si le doresc, sunt primite de la Mos Nicolae. Familiile care tin la traditie organizeaza asa-zisa masa de Craciun pe data de 5 decembrie. Cina este speciala prin faptul ca incepe intotdeauna cu bautura insotita de gustari. Urmeaza o specialitate din fructe de mare, o friptura de curcan la cuptor si un desert specific (format dintr-o prajitura cu frisca) numit „gura lui Craciun”.

FINLANDA

Finlanda ar fi, dupa parerea locuitorilor ei si a milioanelor de copii care-i trimit scrisori lui Mos Craciun, locul in care traieste acest personaj. Finlandezii spun ca Mos Craciun locuieste in nordul tarii, in zona numita Korvatunturi.
Obiceiurile de Craciun ale finlandezilor sunt destul de diferite de cele ale altor popoare.

Prin traditie, in fiecare casa se face curatenie timp de o saptamana pentru cele trei zile de Craciun: Ajunul, Ziua de Craciun si Boxing Day. In dimineata de Ajun, intreaga familie mananca budinca de orez si bea suc de prune, dupa care impodobeste casa si bradul.

Seara, are loc o masa in familie (in general, nu sunt prezenti si prietenii). Mos Craciun vine la copii sa aduca darurile insotit de spiridusi. Pe 26 decembrie este Boxing Day.

Tinuta si in alte tari, aceasta este sarbatoarea dedicata persoanelor nevoiase, care primesc in dar bani, haine si mancare (este o traditie care provine din coloniile engleze, cand cei avuti puneau in cutii haine si diverse obiecte, pe care le dadeau apoi celor saraci). In prezent, in aceasta zi toata familia merge in vizita la cei mai in varsta membri – de regula, bunicii.

POLONIA

In Ajun, copiii asteapta aparitia primei stele pe cer, pentru ca aceasta denota ca este momentul sa inceapa cina.
Pe masa, este asezat intotdeauna un tacam in plus – pentru cazul in care apare un vizitator neasteptat. Perioada Sarbatorilor incepe pe 24 decembrie si se termina pe 6 ianuarie. In ziua de Craciun, copiii se deghizeaza in magi, diavoli, ingeri si pastori si merg din usa in usa, pentru a cere banuti si prajituri.

GERMANIA

De Craciun, germanii adora sa-si orneze casele si in exterior, si in interior. In jurul ferestrelor sunt puse lampioane electrice, iar pe geamuri sunt lipite folii colorate cu scene religioase.

In aproape fiecare casa exista Adventskrantz, un suport metalic cu patru lumanari. „Advent” inseamna „vine”, iar acest suport simbolizeaza cele patru saptamani de dinaintea Craciunului. In fiecare duminica din aceste patru saptamani, este aprinsa cate o lumanare.

LITUANIA

Craciunul este o adevarata minune pentru copiii din Lituania. Prin traditie, Mos Craciun aduce daruri timp de 12 zile, incepand cu Ajunul. In fiecare seara, Mosul lasa sub brad cate un cadou pentru fiecare membru al familiei. Lituanienii obisnuiesc sa lase sub brad cate o cutie cu bomboane, pentru ca Mosul sa guste ceva dulce inainte sa plece din nou la drum.

SUEDIA

In Suedia, cea mai importanta zi a Craciunului este Ajunul. In seara de Ajun, familiile si prietenii se reunesc la o cina speciala, compusa din friptura de porc, peste si fasole neagra. Cadourile si le inmaneaza unii altora inainte de a se aseza la masa. In unele regiuni, copiii trebuie sa astepte darurile pana a doua zi, pentru ca Mos Craciun imparte cadourile destinate lor de-abia noaptea.

AUSTRALIA

In aceasta parte a lumii e ceva obisnuit sa petreci sarbatoarea Craciunului la peste 30 grade C. Cina e deosebita de cele din alte tari prin faptul ca intr-una dintre prajituri este pusa o bucatica de aur.

Cel care gaseste aurul stie ca va avea mult noroc in anul care urmeaza. Masa nu se serveste in camera de zi, langa semineu, ci pe plaja sau la picnic. In seara de Craciun, australienii ies pe strazi, cu lumanari aprinse si canta toate cantecele specifice.

Casele, strazile si plajele sunt pline de „tufisuri de Craciun”, niste tufe verzi care fac floricele mici, rosii. Pentru cei care sunt obisnuiti cu zapada sau vremea rece, este ciudat sa vada cum locuitorii Australiei se plimba din magazin in magazin in sort si bluza cu maneca scurta pentru a cumpara cadourile de Craciun. Evident ca Mosul nu vine cu sania trasa de reni, ci cu placa de surf.

LIBAN

Cu doua saptamani inainte de Craciun, libanezii crestini pun diferite seminte (grau, fasole, linte etc.) pe vata, pe mai multe farfurii si le uda in fiecare zi. Acestea cresc si vor fi folosite pentru a inconjura figurinele din hartie, care reprezinta personaje din scene biblice. In mod traditional, libanezii isi viziteaza prietenii in dimineata de Craciun si le duc cafea si lichior. Cina de Craciun este cea mai importanta din tot anul si, de obicei, are loc in casa celor mai batrani membri ai familiei.

AUSTRIA

Sarbatoarea lui Mos Nicolae marcheaza inceputul Craciunului in Austria. Sfantul Nicolae, insotit de un diavol, se plimba din casa in casa si ii pune pe copii sa scrie o lista cu lucrurile bune si lucrurile rele pe care le-au facut de-a lungul anului. Copiii cuminti primesc nuci, jucarii si dulciuri. Cadourile puse sub brad nu pot fi deschise decat dupa cina, in seara de Ajun.

STATELE UNITE

Mos Craciunul american, Santa Claus, s-a nascut in 1860 si a fost numit astfel dupa denumirea germana, „Sintaklaas”. Mosul american fumeaza pipa si zboara intr-o trasura. Asa era la inceput, cand nu avea costum rosu, nu locuia la Polul Nord, nu avea nici reni, ci doar aducea cadouri copiilor. Astazi, Craciunul este sarbatorit diferit in fiecare familie, din pricina mozaicului de nationalitati de pe teritoriul american.

BETHLEEM

Orasul in care s-a nascut Iisus este nucleul sarbatorii de Craciun. In Ajun, turistii si localnicii invadeaza bisericile si se suie pe acoperisuri, pentru a putea urmari procesiunea religioasa. La inceput, are loc o parada a politistilor, pe cai arabi.

Acestia sunt urmati de un barbat care duce in spate o cruce uriasa. In spatele lui vin oamenii bisericii si reprezentanti ai autoritatilor. Procesiunea si sarbatoarea dureaza cateva ore, pe parcursul carora se deruleaza scene din istoria religiei crestine.

GRECIA

Mos Craciunul lor este totuna cu Sf. Vasile, filantropul Asiei Mici. El imparte cadouri si dulciuri copiilor. In vechea traditie, obiceiul bradului impodobit nu exista, fapt pentru care Sf. Vasile lasa cadourile pe masa sau intr-un colt al camerei.
Exista o traditie potrivit careia stapana casei trebuie sa-si imprime forma mainii pe painea pregatita pentru cina, pentru a le arata copiilor ca Iisus a binecuvantat mancarea.

ITALIA

Aici, Craciunul incepe cu opt zile inainte si este cunoscut sub denumirea de „Novena”. Copiii merg din casa in casa sa recite poezii si sa cante, insa darurile le primesc de-abia pe 6 ianuarie. Conform traditiei, cadourile sunt aduse de o vrajitoare urata, dar buna, numita Befana. Ea aduce darurile pe cosul casei sau pe geam.

CHILE

Copiii si adultii confectioneaza sau cumpara mici figurine din lut, pe care le aseaza sub brad. Aceste figurine se numesc „pasebre”. Mos Craciun (Viejito Pascuero) isi alege si el cate o figurina de sub fiecare brad.

BRADUL DE CRACIUN

Traditia impodobirii bradului a inceput in Germania (se pare ca primii crestini care au adus brazi impodobiti in casele lor au fost nemtii, in secolul al XVI-lea). Mai tarziu, impodobirea acestora a devenit un obicei si in alte tari.

In 1814, in Anglia, printul Albert, sotul reginei Victoria, a impodobit un brad la castelul Windsor folosind dulciuri, lumanari si fructe.

Evident, familiile de aristocrati i-au urmat exemplul, folosind ornamente din ce in ce mai extravagante: papusi, mobila in miniatura, micute instrumente muzicale, bijuterii, arme jucarie.

  • Vezi cele mai interesante locuri de vizitat in Marea Britanie, iar daca tot esti in zona, uite si cateva locuri de vizitat in Scotia!
  • In secolul al XIX-lea, si americanii adopta moda brazilor impodobiti. Primul brad a fost impodobit in Pennsylvania, in fata unei biserici, in 1831. In 1890, deja erau importate din Germania ornamente pentru pomii de Craciun.

    In Polonia, toti brazii de Craciun erau impodobiti cu ingerasi, stelute si pasari. In Suedia, ornamentele pentru brad erau facute din lemn vopsit, infatisand animale si fete de copii.

    In Danemarca se foloseau stegulete, clopotei si stelute. Japonezii crestini foloseau lanterne din hartie. Lituanienii impodobeau brazii cu mici colivii de pasari, stelute si diverse forme geometrice.

    CIORAPUL DE CRACIUN

    In America, traditionalul ciorap de Craciun isi face aparitia la sfarsitul secolului al XIX-lea, ilustratorul Thomas Nast fiind initiatorul lui. In Quebec, copiii isi agata ciorapii deasupra semineului pentru ca Iisus si, dupa aceea, Mos Craciun sa puna cadouri inauntrul lor.

    SUPERSTITII DE CRACIUN

    Superstitii pagane spun ca noaptea Craciunului este una periculoasa, in care nu e bine sa umbli singur. De asemenea, se spune ca Mos Craciun nu este singurul care „circula” grabit pe cer in aceasta noapte deosebita si ca, pe 24 decembrie, toate vrajitoarele si demonii ies din ascunzatori.

    O alta superstitie spune ca, daca iesi din biserica in timpul slujbei de Craciun, vei asurzi. In aceasta noapte, toate animalele vorbesc limba oamenilor, viespile zumzaie de mii de ori mai tare si toate sunetele sunt amplificate. In noaptea de Craciun, numai cei binecuvantati au norocul sa vada cum infloresc toti copacii (pret de cateva minute, pe la miezul noptii).

    CIUDAT, DAR ADEVARAT

    Greutatea cadourilor din sania lui Mos Craciun (in care se afla cate un ursulet de plus pentru fiecare copil din lume) este de 333.333 tone. La aceasta, se adauga renii: alte 214.206 tone. Pentru a imparti toate cadourile intr-o singura noapte, Mosul ar trebui sa faca circa 823 vizite pe secunda!

    Oana Madalina Georgescu

    Află mai multe traditii de Craciun și cine este Mos Craciun

    Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
    Recomandari
    Publicitate
    Libertatea
    VIVA!
    Unica.ro
    Retete
    Baby
    ELLE
    CSID
    Ego.ro
    Descopera.ro
    Diva Hair
    TV Mania
    Trending news
    Mai multe din Vacanta