De ce se îngălbenesc dinții și ce soluții ai la îndemână

Îngălbenirea dinților reprezintă o problemă comună care are la bază numeroase cauze, de la obiceiurile cotidiene, cum ar fi consumul de cafea sau fumatul, până la o igienă orală deficitară. Deși nu constituie o problemă de sănătate fizică, deoarece nu indică în mod obligatoriu o afecțiune orală, îngălbenirea dinților poate avea un impact asupra sănătății psihice. În consecință, remedierea dinților galbeni, atunci când ei afectează stima de sine, trebuie să constituie o prioritate. 

De ce se îngălbenesc dinții? 

Îngălbenirea dinților poate avea multiple cauze, iar înțelegerea lor poate ajuta la prevenirea și tratarea problemei. În general, cauza principală a îngălbenirii dinților o constituie consumul de alimente sau băuturi cu pigmenți care pot pătrunde în smalțul dentar, cum ar fi cafeaua, vinul, fructele de pădure sau cireșele, printre altele. De asemenea, înaintarea în vârstă, deoarece duce la subțierea smalțului dentar și implicit la expunerea dentinei (țesut dur de culoare galben-maronie ce se regăsește sub smalțul dentar), face ca dinții să pară mai galbeni decât în mod normal. 

Alți factori de risc pentru îngălbenirea dinților:

– fumatul (substanțele chimice din tutun pot provoca decolorarea dinților, conferindu-le o nuanță galbenă sau maronie);

– neglijarea igienei orale (o igienă orală necorespunzătoare duce la acumularea de placă bacteriană și tartru, contribuind la îngălbenirea dinților);

– loviturile sau traumatismele dentare (pot afecta smalțul și pot duce la îngălbenirea dinților).

În plus, anumite afecțiuni stomatologice, cum ar fi cariile dentare sau boala gingivală, pot contribui la îngălbenirea dinților. De asemenea, unele medicamente, precum unele clase de antibiotice sau unele histaminice, contribuie la modificarea culorii dinților.

Ce soluții există pentru albirea dinților?

Îmbunătățirea culorii dinților este posibilă, atât prin metode care pot fi încercate la domiciliu, cât și prin tratamente profesionale, efectuate într-un cabinet stomatologic. Tratamentele profesionale includ albirea cu laser sau cu peroxid de hidrogen, administrate de către specialiști în domeniul stomatologiei.

Metodele de albire dentara la domiciliu includ utilizarea pastelor de dinți special formulate pentru albire, precum și aplicarea benzilor de albire dentară care conțin agenți de albire. De asemenea, în farmacii există kit-uri de albire dentară cu gel pe bază de peroxid de hidrogen, potrivite pentru utilizare la domiciliu. Indiferent de tipul de produs, este recomandat ca acestea să fie folosite conform instrucțiunilor producătorului și doar cu acordul medicului stomatolog.

Important de știut…

În unele cazuri, culoarea dinților poate fi în mod natural mai galbenă, din cauza predispoziției genetice. În astfel de situații, medicii stomatologi pot recomanda efectuarea unui tratament cu fatete dentare in Bucuresti. Comparativ cu albirea dentară, care îmbunătățește culoarea dinților, fațetele dentare pot corecta și imperfecțiunile existente, cum ar fi forma sau mărimea inegală a dinților. De asemenea, fațetele dentare pot rezista mai bine la decolorare în timp, rezultatele estetice oferite fiind unele de lungă durată. 

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial