De ce este importantă protejarea ochilor zi de zi, atât acasă, la muncă cât și în timpul liber?

Mulți oameni probabil nu realizează importanța protejării ochilor  în menținerea sănătății vederii. Ei au nevoie de ochelari pentru a-și menține ochii în siguranță și acasă (când fac anumite activități) și la muncă (dacă au anumite meserii prin care pot risca să-și piardă vederea, atunci când nu au protecție adecvată).

Statisticile arată că peste 40.000 de adulți și copii suferă leziuni oculare în timpul sportului. Dacă oamenii ar purta ochelari de protecție, atunci ei ar putea preveni aproximativ 90% dintre acestea.

Și razele UV sunt o sursă de pericol pentru ochi. Chiar dacă nu vedem razele ultraviolete (UV), acestea există și ne pot deteriora ochii, mai ales când expunerea la ele este îndelungată.

În funcție de activitățile zilnice, acasă, în timpul liber sau la locul de muncă, trebuie să avem grijă de sănătatea vederii, să ne protejăm ochii împotriva riscurilor accidentale cu ochelari adecvați: ochelari de soare, ochelari de protecție, ochelari de calculator, ochelari de citit sau ochelari de vedere. Acest lucru este esențial, pentru că multe riscuri sunt asociate cu stilul nostru de viață.

Ochelari de soare cu protecție UV 100%

Lumina soarelui conține radiații ultraviolete (UV) care pot fi dăunătoare ochilor. Prin expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) crește riscul de boli oculare și alte probleme de sănătate, spun cercetătorii. Protejarea ochilor cu ochelari de soare cu protecție UV este importantă și la copii și la adulți. Efectele expunerii la razele ultraviolete (UV) se pot acumula în timp și pot duce la dezvoltarea unor probleme de vedere.

Ochelarii de soare care oferă protecție 100% UV sau UV400 vor împiedica pătrunderea razelor UV doar în obiectiv, însă nu și în partea laterală sau superioară. Prin urmare, sunt indicați ochelarii cu rame mari sau purtarea de pălării cu boruri largi, în zilele caniculare, pentru o protecție suplimentară.

Foarte buni sunt ochelarii cu lentile polarizate; aceștia au un anume tip de lentile de ochelari de soare, ce ajută în reducerea strălucirii luminii. Astfel de ochelari sunt recomandați în zilele însorite, pentru protejarea vederii de lumina solară intensă. În ciuda strălucirii cauzate de lumina soarelui sau de diferite suprafețe, ochelarii polarizați filtrează lumina și sporesc confortul vizual.

Ochelari de protecție acasă

Academia Americană de Oftalmologie recomandă oamenilor folosirea ochelarilor de protecție în gospodărie (ce respectă standardele de siguranță ANSI), pentru că multe activități realizate acasă pot provoca leziuni oculare. Statisticile arată că: 

  • Aproximativ jumătate din leziunile oculare se întâmplă în gospodărie, acasă
  • În fiecare an, se produc aproximativ 125.000 de leziuni oculare din cauza înălbitorului sau al altor produse de curățat.  

Ochelari de calculator

Oamenii au obiceiul să stea mult timp în fața ecranelor dispozitivelor digitale: laptop, calculator, smartphone, tabletă, televizor. Aceste surse artificiale de lumină albastră fac parte din viața oamenilor, însă nu trebuie utilizate mult timp. Studiile cercetătorilor arată că 100% din lumina albastră cu energie ridicată poate trece prin cornee și cristalin și poate ajunge la retină. 

Studiile de laborator ale cercetătorilor au arătat că lumina albastră ar fi dăunătoare celulelor sensibile la lumină, cum este retina. Asta ar putea cauza probleme oculare grave, cum ar fi degenerescența maculară, care poate duce la pierderea permanentă a vederii.

Pentru a preveni astfel de riscuri, trebuie redus timpul de expunere la lumina albastră (de la dispozitivele digitale) sau de purtat ochelari de protecție calculator. În prezent, există modele ochelari de vedere care ajută capacitatea naturală a ochiului de a focaliza, astfel vederea devine mai clară, mai precisă. Ochelarii au lentile de protecție calculator, reduc efectele luminii albastre asupra ochilor, sunt optimizați pentru lucrul la calculator 100%.

Există și ochelari cu acoperire antireflex (AR) sau acoperire anti-orbire, care îmbunătățesc vederea, reduc oboseala ochilor, elimină reflexiile de pe suprafața lentilelor și oferă un grad suplimentar de protecție împotriva luminii albastre (dacă sunt special creați pentru calculator).

O modalitate de a reduce expunerea la această lumină este și folosirea unui filtru de lumină albastră pe ecranele dispozitivelor digitale (laptop, calculator).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial