De ce autorizații ai nevoie pentru a face o modificare în apartament

Lărgirea bucătăriei prin eliminarea unui perete despărțitor se numără printre cele mai frecvente modificări aduse apartamentelor de bloc

Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții prevede că intervențiile asupra unui imobil care duc la modificări necesită eliberarea unei autorizații de construcție – și, în unele cazuri, o aprobare expresă de la asociația de proprietari. Pentru a nu risca amenzi, este important de știut cum definește legea aceste modificări. În principal, este vorba despre trei categorii de modificări, ce pot avea impact asupra structurii de rezistență, asupra aspectului arhitectural sau asupra caracteristicilor și funcționalităților inițiale ale unui imobil. Autorizațiile de modificare apartament sunt oferite proprietarilor, au valabilitate de un an și cuprind acorduri, avize și un proiect tehnic.

Legislația care reglementează modificările în apartament

Prevederile legale privind lucrările de construcții dintr-un apartament aflat într-o clădire multifamilială sunt listate în următoarele acte normative: Legea numărul 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții (completată de Legea cu numărul 453, din 18 iulie 2001), alături de Legea  196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. Cele două acte normative subliniază că demolarea sau construirea unui perete suplimentar, schimbarea traseului unei instalații sau închiderea unui balcon sunt intervenții care îi pot influența și pe restul locatarilor din clădire.

Ce modificări poți face în apartament fără autorizație

Pentru cei interesați să achiziționeze un apartament la bloc, într-o clădire veche sau într-unul din noile ansambluri rezidențiale, este important de știut că nu pentru orice modificare este nevoie de o autorizație. Așa cum era firesc, lucrările care nu afectează cele trei elemente deja menționate – structura de rezistență, aspectul arhitectural sau caracteristicile inițiale – nu necesită autorizare. În cazul reparațiilor la împrejmuiri, acoperișuri sau terase, pentru a nu fi necesară o autorizație este nevoie ca intervenția să nu modifice forma inițială, iar materialele utilizate să corespundă celor care au fost folosite inițial. În cazul reparațiilor și înlocuirilor de tâmplărie interioară sau exterioară, proprietarul trebuie să fie atent să păstreze forma și dimensiunile golurilor și tâmplăriei, dacă dorește evitarea procesului de autorizare. Repararea sau înlocuirea sobelor de încălzit poate fi realizată fără avize de construcție, la fel ca și zugrăvirea pereților interiori. Vopsirea pereților exteriori poate fi realizată fără documente de la autorități doar dacă nu implică modificări aduse elementelor de fațadă sau culorii inițiale a clădirii.

În funcție de schema de culori aleasă, zugrăvirea pereților exteriori ai unei clădiri poate necesita obținerea unei autorizații

 Pentru ce modificări făcute în apartament ai nevoie de autorizație

Legea nr. 50/1991 listează tipul de intervenții realizate în apartamente care afectează structura, aspectul arhitectural sau caracteristicile unei clădiri. Modificările recente la această lege simplifică procesul de autorizare pentru anumite lucrări, reducând numărul de acte necesar. Este vorba despre lucrările de modificare a compartimentărilor interioare și cele de închidere a balcoanelor/logiilor. O categorie aparte este reprezentată de imobilele încadrate în rândul monumentelor istorice. În acest caz, procesul de autorizare rămâne neschimbat. O atenție deosebită trebuie acordată dărâmării pereților interiori, unele intervenții de acest tip putând afecta întreaga structură de rezistență a unei clădiri. De menționat este că realizarea lucrărilor menționate fără autorizarea necesară poate afecta alți locatari ai clădirii, dar poate duce și la sancțiuni serioase, legea prevăzând amenzi între 1.000 și 100.000 de lei la acest capitol. Orice vecin poate sesiza Primăria sau Inspectoratul de Stat în Construcții. Aceste instituții vor cere atât încetarea lucrărilor, cât și obținerea documentelor legale. Nerespectarea acestor decizii poate duce, ulterior, inclusiv la dosar penal.

Cum obții autorizația pentru modificările planificate pentru apartament

Procedura de obținere a autorizațiilor necesare pentru realizarea unor modificări într-un apartament este un proces care poate dura câteva săptămâni, documentația fiind destul de complexă. În primul rând, aveți nevoie de obținerea unui certificat de urbanism. Acesta este eliberat de către biroul de urbanism al Primăriei în maximum 30 de zile de la depunerea actelor și cuprinde toate condițiile pentru obținerea autorizației de construire sau desființare. Ulterior, trebuie să apelați la un arhitect care poate realiza proiectul solicitat prin certificat, inclusiv releveul și partea de documentație tehnică. În cazul în care lucrările vizează o modificare precum demolarea sau construcția unui perete, aveți nevoie și de o expertiză tehnică din partea unui expert autorizat. În anumite cazuri, certificatul de urbanism poate condiționa eliberarea autorizației de un aviz de la Inspectoratul Teritorial în Construcții. O altă cerință posibilă pentru lucrări mai ample presupune încheierea unui contract cu o firmă de salubrizare pentru ridicarea molozului rezultat. Întreaga documentație trebuie depusă la biroul de urbanism al Primăriei. Dacă veți dori să vindeți apartamentul la o dată ulterioară, este bine de știut că veți avea nevoie de un nou cadastru cu situația existentă în locuință. Planul cadastral poate fi realizat doar în baza autorizației de construcție.

Sursa foto: Pixabay.com

Vezi şi ce faci dacă ai pierdut buletinul, certificatul de naştere, cardul de sănătate!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial