De ce apar firele de păr crescute pe sub piele și care este cea mai eficientă metodă pentru a preveni apariția lor

Firele de păr crescute sub piele la nivelul picioarelor și în regiunea intimă reprezintă o problemă frecventă, supărătoare și totodată aproape iminentă atunci când sunt folosite mijloace tradiționale de îndepărtare a părului.

Domnul doctor Laurențiu Vladau, specialist dermatolog, a explicat cauzele apariției acestei situații jenante și care este metodă cea mai eficientă de prevenire a ei.

Factorul favorizant principal al apariției firelor de păr crescute sub piele este reprezentat chiar de procedurile de epilare folosite. Aproape orice tehnică mecanică de înlăturare a firelor de păr poate cauza această problemă, însă, probabil, ea apare cel mai frecvent în cazul epilării cu lama de ras.

De ce cresc firele de păr sub piele?

Dispozitivele moderne de epilare sunt prevăzute cu mai multe lame care secționează transversal și progresiv firul de păr gros de la nivelul picioarelor sau zonei pubice. De cele mai multe ori, pentru o eficientă sporită, se întinde pielea și se efectuează două pasaje.

„Imediat după epilare, firul de păr gros, terminal, nu mai este vizibil la suprafața pielii și se retrage în straturile mai profunde, obținându-se astfel un efect dorit, bun pe termen scurt. În unele situații însă, orificiul de ieșire al firului de păr la suprafața pielii este obstruat, blocat de keratina, proteină structurală a stratului superficial al pielii, epidermul. Acest eveniment este favorizat de frecare, purtarea de lenjerie sau haine strâmte, din materiale sintetice, folosire de creme grase sau transpirația excesivă. Traiectoria normală a firului de păr este blocată și acesta va crește sub piele ducând la apariția unor umflături, discrete la început. Complicațiile precum infecția și inflamația firului de păr (fenomen numit foliculită), pigmentare, cicatrici apar frecvent și sunt foarte suparatoare', a explicat domnul doctor Laurențiu Vladau.

Firele de păr, vizibile sub un strat subțire de piele, sunt de cele mai multe ori extrase apoi cu un ac însă, de obicei, cresc în același mod cu ocazia epilării următoare. Din păcate, o anumită categorie de persoane – cele cu firul de păr gros și creț sunt mai predispuse spre a dezvolta această problemă decât persoanele cu păr fin și subțire.

Care sunt metodele de prevenție?

Câteva măsuri generale pot preveni apariția firelor crescute sub piele la pivelul picioarelor și zonei intime precum și complicațiile acestora.

„Lotiunile sau cremele ușoare cu proprietăți humectante pot fi de ajutor persoanelor cu piele uscată pentru a evita obstrucția foliculara cu dopuri de keratină. Uleiul de corp aplicat imediat înainte de epilare, atunci când este folosită lama de râs, va lubrifia firele de păr groase, în felul acesta evitând iritația și inflamația care favorizează foliculită. Nu în ultimul rând, utilizarea unui săpun antibacterian înainte și după epilare, precum și atunci când firele de păr sunt extrase de sub piele cu acul, este esențială pentru a diminua riscul de apariție a unor infecții foliculare', recomandă specialistul dermatolog.

Pe lângă pregătirea corespunzătoare a pielii pentru procesul de epilare, este recomandată totodată și evitarea purtării pantalonilor și lenjeriei intime strâmte, din material sintetic, mai ales imediat și la scurt timp după îndepărtarea părului, pentru a diminua fricțiunea excesivă și transpirația.

„Manipularea papulelor cauzate de firele de păr crescute sub piele trebuie să se facă cu atenție, pentru a nu cauza cicatrici persistente. Pentru a reduce riscul de apariție a pigmentării post-inflamatorie este esențială evitarea expunerii la soare în timpul și la scurt timp după episoadele de foliculită', atenționează specialistul dermatolog.

Cea mai bună soluție – tratamentele IPL sau laser

Deși medicii dermatologi pot trata de cele mai multe ori complicații precum foliculită și chiar și pigmentarea post inflamatorie, din păcate acestea pot recidiva dacă firele de păr continuă să crească sub piele în ciuda măsurilor descrise mai sus. În acest caz, cea mai eficientă metodă de rezolvare a problemei firelor de păr crescute sub piele este epilarea cu lumina inteligentă de tip IPL sau LASER.

„Aceste tehnici distrug firul de păr printr-un proces de fototermoliza și au efecte de lungă durată, semipermanente sau permanente, eliminând în totalitatea probleme precum creșterea sub piele a firelor de păr și foliculită. Epilarea IPL este foarte bine tolerată și nedureroasă, fiind lipsită de efecte adverse notabile și foarte eficientă atunci când este efectuată de personal medical calificat și cu aparate de calitate', explică specialistul dermatolog.

Așadar, acordarea unei atenții deosebite îngrijirii înainte și după epilare poate ajută în unele cazuri la prevenirea creșterii firelor de păr sub piele. Dacă acestea își fac, totuși, apariția, epilarea IPL sau laser reprezintă două proceduri prin care putem obține vara aceasta picioare frumoase și fine, pregătite pentru a fi expuse la soare pe plajă!

Foto: shutterstock.com

Citește și:

3 măști de față cu pepene care te vor ajuta să strălucești în această vară. Tenul tău va avea un aspect proaspăt de fiecare dată

Masca naturală cu avocado și albuș de ou care hrănește pielea în profunzime și te scapă de porii dilatați

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Frumusete