Cutremur în România. Gheorghe Mărmureanu a dezvăluit când va fi afectată țara noastră de un cutremur major

Cel mai puternic cutremur din România a avut loc în 1977 în regiunea București cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter. Deplasarea plăcilor tectonice la o adâncime de 55 km a dus la 1641 de decese.

De la începutul lunii iulie 2022, s-au înregistrat 12 cutremure în România. Majoritatea au fost în Vrancea, însă Gheorghe Mărmureanu a declarat într-o emisiune televizată când ar putea fi afectată întreaga țară de un seism major.

Recent, un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter a avut loc în Gorj, însă s-a simțit și în alte zone.

„Zona de aici e cunoscută din foarte puncte de vedere. Și exemplu, acuma vreo 7-8 ani au fost și distrugeri de case, aproape de Cărbunești.

Sunt cutremure de suprafață care, așa cum se știe, ele sunt periculoase când au magnitudine peste 6 încolo, dar acesta a fost un cutremur mic, pentru că a fost de suprafaţă.

Ori, dacă sunt din suprafață, efectele sunt pe o rază mai mică, doar pe o anumită zonă. Ăsta e adevărul. Orice cutremur transmite o energie de radiații și prinde pe o anumită suprafață, în aer.

Contează magnitudinea aici și bineînțeles, adâncimea. Eu știu că ultimul care a fost la Gorj, acum 7-8 ani a ținut aproape 4-5 zile. Ştiu că a fost lume care li s-au dărâmat casele, case noi chiar făcute, aproape de Cărbunești.

La magnitudinea acestui cutremur nu se pune problema, decât dacă cumva, construcţia este făcută prost.

Acestea sunt cutremure locale şi aici nu au fost efecte ale cutremurelor din Vrancea, pentru că cutremurele vrâncene mari sunt la mare adâncime.

Vrancea poate fi în pericol, mult mai târziu. Nu acum, în jur de 10-13 ani', a declarat Gheorghe Mărmureanu, potrivit Antena 3, citat de Substanțial.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri