Cum trebuie să mănânci ca să slăbești. Mihaela Bilic spune sceretul. „A fost stabilită de americani”
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2025/05/mihaela-bilic.jpg)
Mihaela Bilic, unul dintre cei mai apreciați nutriționiști, vine cu noi sfaturi pentru cei care vor să aibă o dietă echilibrată și să slăbească rapid. Astfel că, „Doctorul de bine' de la Pro TV, a vorbit despre o teorie stabilită de americani care stă la baza slăbitului.
„Teoria pe care se bazează slăbit a fost stabilită de americani acum mai bine de jumătate de secol și spune așa: mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult! Apoi tot ei au venit cu moda lui ‘low fat și au acuzat grăsimile ca fiind vinovate de kilogramele în plus, pentru că au 9 cal/g. Oamenii au mâncat dietetic, dar s-au îngrășat mai tare. Vinovatul este zahărul (fructoza), are 4 cal/g dar e capabil să producă mai multă grăsime de depozit decât lipidele alimentare!
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2025/01/mihaela-bilic-flori.jpg)
Contează numărul de calorii din dietă? Cu siguranță, dar slăbitul e mai complicat de atât. Să zicem că iei decizia să consumi sub 1000cal/zi. Contează din ce provin ele? Oh, daaaa! Dacă provin din zahăr, slăbitul va fi anevoios. Dacă provin din carbohidrați/amidon combinați cu grăsime, tot nu slăbim eficient. Dacă elimini făinoasele și zahărul, dar mănânci proteine și grăsimi, ce să vezi, slăbești văzând cu ochii. Deci până la urmă o calorie nu e doar o calorie!', a explicat Mihaela Bilic pe Facebook.
Vedeta Pro TV a precizat că un rol important în dietă îl are și cantitatea de mâncare consumată. Medicul i-a sfătuit pe oameni să mănânce la 4-5 ore, fără alte gustări între mese.
„Un alt aspect îl reprezintă volumul de mâncare consumat. Să ne întoarcem la dieta noastră sub 1000cal/zi. Dacă mâncăm doar legume, 1000cal înseamnă 3-5 kg, adică un castron sau un lighean. Însă aceleași 1000cal pot însemna 250g salam de Sibiu sau 150g fistic/migdale. Întrebarea este: ce alegem? Eu cred că nu e ok să-ți umpli stomacul cu alimente sărace în calorii, dar care au un volum mare. Când suntem obișnuiți să mâncăm mult, sațietatea va apărea când stomacul e plin, nu când am atins aportul optim de calorii.
Cu alte cuvinte, cu cât mâncăm mai mult, cu atât vom fi tentați să consumăm volume mari de alimente, indiferent câte calorii conțin- există riscul să înfuleci cu aceeași ușurință și un castron de fasole verde și un castron de cartofi prăjiți. Soluția e undeva la mijloc. Slăbești dacă ajustezi ritmul meselor și cantitatea de mâncare de la fiecare masă. Important este să mănânci mai rar și mai puțin cantitativ- ceea ce înseamnă automat mai puține calorii. Puțin și bun, asta cred că e soluția!', a mai spus nutriționistul.