Cum te califici pentru un job în IT când nu ai experiență

Ești poate într-un moment al carierei în care ai experiență, însă simți că jobul actual te copleșește prin rutina sa. Ți-ai dori o schimbare, să lucrezi poate chiar într-un alt domeniu în care să nu ai ocazia de a te plictisi, cum este IT-ul. Acesta oferă siguranță financiară, beneficii pe alese și posibilitatea de a avansa în carieră. Însă pentru a te califica chiar și pentru o poziție entry-level ai nevoie de experiență. De unde începi? Dacă va fi mult prea dificil ceea ce alegi să faci?

Oferă-ți timp pentru a studia oportunitățile de formare în IT. De exemplu, eJobs organizează cursuri IT, gratuite, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

Text: Mihaela Pascari

Iată cum poți începe o carieră în IT:

 1. Obține o certificare în domeniu

Când nu ai studii în IT, o certificare poate fi cel mai rapid mod de a intra în domeniu. Prin obținerea certificării, vei arăta potențialilor angajatori că ai abilitățile necesare jobului și dorința de a învăța. Și astfel poți suplini lipsa de experiență și chiar te poți poziționa mai bine decât oamenii care au experiență minimă, dar nu au certificări. 

Cum poți obține certificarea? Alege cursurile IT, organizate de eJobs printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

Dacă ești o persoană atentă la detalii și îți dorești un start în domeniul IT, poți alege cursul de tester, organizat de eJobs printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.u

 • Vei învăța de la zero cum să descoperi defecte ale website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori.
 • Vei contribui la dezvoltarea celor mai tari site-uri și aplicații.
 • Acest curs este ideal dacă nu ai experiență în IT

Dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator Javascript

 • Vei învăța de la zero JavaScript, HTML, CSS și cum să creezi pagini web cu ajutorul acestora.
 • Vei învăța cum să creezi aplicații web.
 • Acest curs este ideal pentru persoanele fără experiență în programare.

Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene

 • Au loc de luni până vineri, între 18:00-20:00, și sâmbătă, între 09:00-12:00
 • Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
 • Se întâmplă 100% online
 • Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
 • Includ consiliere în carieră

Te poți înscrie dacă:

 • Ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București)
 • Ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
 • Ești angajată, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
 • Ai absolvit cel puțin 8 clase.
 1. Învață constant pe cont propriu

  Pentru cursurile în IT vei primi și teme, iar în cazul unor cursuri vei avea de predat și un proiect de absolvire final. De aceea este recomandat ca pe lângă materia de curs să înveți și în timpul liber și pe cont propriu de pe platforme online, unde vei găsi cursuri care te vor ajuta să deprinzi noi abilități sau să le îmbunătățești pe cele existente. Aceste abilități vor conta mult la CV și te vor ajuta să te diferențiezi de ceilalți candidați.

 1. Pune în valoare abilitățile transferabile

Când iei decizia de a începe o carieră în IT, este important să te uiți cu atenție la experiența ta anterioară. S-ar putea să nu ai niciuna dintre abilitățile enumerate în anunțurile de joburi, dar abilitățile soft, precum și cele hard, dobândite la fostele locuri de muncă pot fi surprinzător de importante și multe sunt transferabile în rolurile IT. De exemplu, comunicarea, orientarea către clienți, abilitățile de lucru în diferite software-uri și aplicații conferă valoare CV-ului tău.

 1. Creează un CV adaptat noului domeniu în care aplici

Adaptează-l cerințelor din joburile pe care ți le dorești și acordă atenție și prezenței tale pe rețelele profesionale, astfel încât informațiile să se potrivească. Adaugă și o scrisoare de intenție în care poți detalia cum te potrivești poziției în IT la care aplici, de ce ești interesat de schimbarea domeniului. Astfel vei reuși să răspunzi la multe întrebări ale recrutorilor și să atragi atenția asupra profilului tău.

 1. Fii pregătită pentru o poziție de junior

  Este important să conștientizezi că este posibil să o iei de la zero în IT. Poate că ai fost manager sau senior în domeniul în care ai lucrat până acum, însă funcția ta anterioară nu va conta când vrei să faci o reconversie profesională. Abilitățile și deschiderea spre a învăța te vor ajuta să avansezi spre poziția dorită. Din punct de vedere financiar, salariul și beneficiile sunt mai motivante decât în alte domenii. Poți verifica pe https://www.ejobs.ro/salario/ ce salariu ar trebui să ceri și să primești în funcție de oraș, poziție, domeniu.

Echipa eJobs îți oferă și consiliere în carieră astfel încât să te orientezi spre joburile care ți se potrivesc. Tot ce trebuie să faci este să te înscrii la cursuri IT, organizate de eJobs, prin PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe

ID proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SILVIU PETRESCU

[email protected]

0729.729.843

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial