Cum slăbești sănătos sau cum să ajuți organismul să scape de kilogramele în plus
Slăbirea sănătoasă trebuie să țină cont de o serie de reguli prin care să-ți protejezi organismul și să-i asiguri aportul de nutrienți zilnic.
Slăbirea sănătoasă trebuie să țină cont de o serie de reguli prin care să-ți protejezi organismul și să-i asiguri aportul de nutrienți zilnic. De altfel, conform specialiștilor, procesul de slăbire implică o combinație de alimentație echilibrată, activitate fizică și adoptarea unor obiceiuri de viață sănătoase. Mai mult, pentru a-ți ajuta organismul să scape de kilogramele în plus va fi nevoie să schimbi rutina zilnică și să adopți obiceiuri sănătoase, pe care să le respecți pentru cât mai mult timp – de preferat va fi să le integrezi permanent în viața ta.
Iată câteva sfaturi pentru a ajuta organismul să scape de kilogramele în plus într-un mod cât mai sănătos:
Alimentație echilibrată
Consumă porții moderate și încearcă să mănânci în mod regulat pentru a evita foamea excesivă sau lipsa nutrienților și a vitaminelor esențiale pentru buna funcționare a sistemului imunitar și, implicit, a organismului.
Prioritizează alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, proteinele slabe și cerealele integrale. Nu uita, redu aportul de alimente procesate, zahăr și grăsimi saturate – bine ar fi ca treptat să poți elimina definitiv alimentația nesănătoasă bogată în grăsimi, sare și zahăr/îndulcitori. În acest fel nu doar că vei reuși să slăbești, dar vei reduce riscurile creșterii glicemiei, un indicator important pentru diabet și alte afecțiuni de sănătate asociate.
Hidratare adecvată
Bea apă în cantități suficiente în timpul zilei, deoarece hidratarea corespunzătoare poate susține procesul de slăbire. Poți să bei un pahar de apă și înainte de somn, însă nu exagera pentru a-ți asigura un somn odihnitor – odihna corectă va ajuta și ea la pierderea kilogramelor în plus. Apoi, imediat după ce te trezești, bea un pahar de apă pentru a te hidrata eficient încă de la primele ore ale dimineții.
Exerciții regulate
Include activitate fizică în rutina zilnică, precum mersul pe jos, alergarea, înotul sau antrenamentele de forță. Alternează zilele în care faci activitate sportivă susținută (intensă) cu cele în care mergi pe jos sau alergi ușor. Alege activități care îți aduc plăcere pentru a menține consistența în timp, însă nu te feri de ruperile de ritm, cele care îți solicită corpul, așa cum explică și nhs.uk.
Somn adecvat
Cum spuneam, asigură-te că dormi suficient, deoarece lipsa somnului poate afecta negativ metabolismul și pofta de mâncare. Pe scurt, dacă dormi mai puțin de 8 ore în fiecare noapte, s-ar putea să constați că nu poți renunța atât de ușor la kilogramele în plus, indiferent de efortul pe care îl depui peste zi. Este recomandat să ai o rutină a somnului și să o respecți zilnic. De preferat, ar fi să adormi înainte de ora 22.00 și să te trezești înainte de ora 7.00.
Gestionarea stresului
Practică tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi meditația sau yoga, pentru a evita consumul emoțional și pentru a menține echilibrul hormonal. Stresul poate duce și la dezechilibre metabolice, ceea ce înseamnă că atunci când ești stresat, te poți îngrășa mai ușor.
Planificarea meselor și monitorizare
Planifică mesele în avans și monitorizează aportul caloric pentru a fi conștient de alegerile alimentare. Nu uita, alege cu atenție ceea ce mănânci și evită alimentele procesate, semipreparate și produsele bogate în zahăr, îndulcitori, coloranți, potențiatori de arome, sare sau grăsimi nesănătoase.
După cum vezi, este important să abordezi slăbirea cu un mindset sănătos și să eviți dietele extreme sau schimbările rapide care pot avea efecte negative asupra sănătății. Desigur, consultarea unui profesionist în nutriție sau a unui medic poate oferi îndrumare personalizată în procesul de slăbire și te poate ajuta să înțelegi mai bine care sunt nevoile organismului tău în materie de nutriție și activitate fizică.
Photo: Unsplash