Cum securizezi camera de joacă și locuința atunci când ai copii mici

Copiii mici sunt exploratori înnăscuți, iar pentru ei casa este o imensă zonă destinată descoperirilor. Acesta este un lucru bun, deoarece copiii învață explorând mediul înconjurător și experimentând lucruri noi. Ceea ce poate fi complicat, însă, este să menții copilul în siguranță în timp ce învață și explorează.

Atunci când sunt lăsați să cerceteze, copiii vor căuta și probabil vor gusta entuziasmați ce a căzut sub canapea, vor încerca să ajungă la obiecte care s-ar putea răsturna și vor sări prin casă fără a conștientiza potențialele pericole. De aceea, este nevoie să creezi o zonă de joacă și explorare sigură pentru cei mici.

Supravegherea directă este ideală, dar chiar și atunci când ești chiar acolo, copilul se poate răni. Iată cum ai putea să amenajezi zona de joacă pentru a menține copilul în siguranță și a-i stimula, în același timp, curiozitatea.

  1. Securizează zonele și obiectele ce prezintă potențiale pericole

Îi poți lăsa copilului mai mult spațiu pentru a se plimba blocând accesul în zonele periculoase, cum ar fi scările, bucătăria și băile. Poți face acest lucru cu ajutorul portițelor speciale, utilizând protecții din spumă peste muchiile obiectelor ascuțite și ancorând mobila de perete.

Oferindu-i micuțului spațiu pentru a se plimba și a explora în timp ce tu rămâi în apropiere ajută la dezvoltarea independenței și la satisfacerea curiozității, protejându-l în același timp de pericole.

În paralel cu amenajarea unor spații de joacă sigure, asigură-te că și restul casei este securizat. Copiii mici dezvoltă mereu noi abilități, așa că va trebui să fii cu un pas înainte.

Într-o clipă, micii curioși pot învăța să escaladeze o bibliotecă, să deblocheze porțile de siguranță, să desfacă hamurile sau să se strecoare printre canapea și perete. De aceea, încearcă să nu fii niciodată departe de cei mici mai mult de un minut sau două. 

  1. Alege pardoseala potrivită

În ce privește amenajarea camerei copilului, un aspect semnificativ pe care trebuie să îl prioritizezi este pardoseala. Vestea bună este că ai la dispoziție idei variate de materiale pe care le poți folosi pentru pardoseală, astfel încât să alegi cea mai sigură variantă pentru copilul tău. Va trebui să iei în calcul faptul că pardoseala aleasă va juca un rol important în menținerea copiilor în siguranță și evitarea accidentelor.

De asemenea, va trebui să te gândești la costul, longevitatea și întreținerea materialelor alese pentru pardoseală. De exemplu, o mochetă în camera copilului poate fi o alegere inspirată din punct de vedere al siguranței. 

Poți lua în considerare ca opțiuni pentru camera de joacă a copilului pardoseli din lemn, parchete laminate sau covoarele mari de joacă. Aceste tipuri de materiale sunt rezistente și ușor de curățat, ceea ce înseamnă că nu îți va fi greu să cureți zona după ce copilul termină de jucat. 

  1. Alege jucării potrivite vârstei

A-i oferi diverse jucării copilului tău poate fi benefic pentru dezvoltarea sa. Îl poate ajuta să învețe diferite abilități și, de asemenea, îl poate ține ocupat cea mai mare parte a zilei. Cu toate acestea, trebuie să fii atent atunci când selectezi jucăriile pe care i le oferi, deoarece pot exista articole care nu se vor potrivi vârstei lui și care pot fi periculoase.

Înainte de a-i permite copilului să se joace cu lucruri noi, ar trebui să verifici mai întâi dacă nu conțin părți mici ce pot fi înghițite sau dacă nu conțin substanțe chimice dăunătoare. 

Ar trebui să verifici eticheta sau să citești recenzii despre jucăriile pe care dorești să le cumperi pentru a te asigura că sunt potrivite pentru copii. 

De asemenea, ar fi bine dacă ai avea un loc unde să depozitezi jucăriile atunci când nu sunt folosite. Altfel, copilul ar putea călca pe ele și ar putea aluneca.

  1. Împiedică accesul la cablurile electrice și prize

Dacă vei transforma o încăpere într-o cameră de joacă care are deja prize încorporate, nu ai prea multe opțiuni pentru a le ține departe de raza de acțiune a copilului. Există multe locuințe cu prize instalate aproape de pardoseala, pe care un copil le poate accesa cu ușurință.

Firele aparatelor electrocasnice pot deveni, de asemenea, surse de pericol dacă nu sunt fixate corespunzător.

O modalitate de a te asigura că cel mic va fi în siguranță în camera de joacă este să acoperi toate prizele și cablurile. Poți achiziționa capace pentru prize și le poți instala pe toate prizele de perete accesibile din interiorul camerei. Apoi poți securiza firele fixându-le pe perete suficient de sus pentru ca micuțul să nu ajungă la ele. În acest fel, nu vor atârna liber și nu vor reprezenta o amenințare pentru siguranța copilului.

De asemenea, poți bloca prizele și cablurile cu piese de mobilier, cum ar fi un dulap sau un scaun, pentru ca micuțul să nu ajungă la ele

  1. Îndepărtează obiectele ascuțite 

Un alt pas important de care trebuie să îți amintești atunci când asiguri protecția copiilor în camera de joacă este acoperirea și îndepărtarea oricărui obiect ascuțit. Înainte de a-i permite copilului tău să se plimbe liber prin cameră, ar trebui să verifici mai întâi dacă nu există margini expuse sau obiecte ascuțite.  

Colțurile mobilierului pot răni copilul dacă se lovește de ele. De asemenea, obiectele ascuțite pot provoca tăieturi sau răni. De aceea, este esențial să le acoperi pentru a proteja copilul de accidente.

Poți achiziționa huse din gel moale sau benzi  din spumă pentru marginile meselor sau dulapurilor din interiorul camerei de joacă. 

Abține-te să îi dai copilului obiecte ascuțite precum creioane sau bețe dacă este prea mic pentru a folosi aceste obiecte în mod corespunzător. În schimb, alege lucruri robuste și groase care sunt ușor de ținut în mână pentru a evita ca ei să se rănească.  

Așadar, asigurarea protecției copiilor în camera de joacă va necesita ceva muncă. Va trebui să verifici fiecare colț și să te asiguri că nu există materiale care se pot transforma într-un pericol pentru siguranță. Dar, odată ce reușești să transformi cu succes camera într-un spațiu sigur, te vei simți mai liniștit știind că copilul tău va fi ferit de orice pericol.

Sursă foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Tarkett

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial