Cum se începe o scrisoare de intenție? Sfaturi și trucuri

Indiferent de domeniul de activitate, în momentul aplicării pentru un nou loc de muncă, CV-ul este cu siguranță „arma' oricărui candidat. Unele roluri, însă, presupun o evaluare mai amănunțită a aplicanților, pentru care este nevoie de documente adiționale care să

demonstreze valoarea și capacitatea lor de a se plia pe anumite cerințe specifice din fișa postului. Fie că vorbim de atestate, recomandări sau scrisori de intenție, ele au rolul de a te pune într-o lumină diferită și implicit favorabilă în raport cu restul candidaților. Dacă primele

documente au un format standard, cu siguranță te-ai întrebat cel puțin o dată cum se începe

o scrisoare de intenție și în ce context se trimite.

Deși nu este întotdeauna o cerință obligatorie pentru a-ți depune candidatura, este important să ai o scrisoare de intenție model pe care să poți adapta la momentul oportun. Pentru a avea un bun punct de plecare, îți lăsăm chiar în rândurile următoare câteva sfaturi esențiale de care să ții cont în momentul redactării.

Pași de urmat în redactarea unei scrisori de intenție

Pentru a ajunge în topul candidaților nu este nici pe departe suficient doar să trimiți o scrisoare de intenție, ci primează elaborarea ei în acord cu postul pentru care aplici, dar și alinierea cu misiunea și valorile companiei.

Iată de ce trebuie să ții cont când începi o scrisoare de intenție:

  • Adoptă un ton cât se poate de formal

Nu știi niciodată cine se află „la capătul firului', așa că fii un candidat care inspiră

profesionalism încă de la prima interacțiune. Procedând astfel, vei reuși să-ți sporești din

start șansele de angajare. Poți avea o abordare mai degajată în momentul unei interacțiuni față în față, la birou, dacă simți că ești pe aceeași lungime de undă cu cel care te intervievează.

  • Formulează un intro captivant

Prezintă-te cât mai amplu, dar folosește puține cuvinte. De aici ar trebui să reiasă personalitatea ta și nicidecum să dai impresia de o supracalificare din dorința de a impresiona. Toți recrutorii își doresc oameni sinceri care să li se alăture, ceea ce este firesc pentru coeziunea echipei. Totodată, este normal ca pe termen lung să investească resurse în angajații cu potențial pentru retenția talentelor în companie.

  • Asociază competențele dobândite cu așteptările și valorile potențialului

angajator

În continuarea prezentării, este momentul să te promovezi cât mai bine din punct de vedere profesional, însă fără a repeta întreaga experiență din CV. Sugerează ce te atrage la respectiva companie și ce anume te motivează să aduci plus valoare echipei. Totodată, nu uita să menționezi realizările obținute la locurile de muncă anterioare.

  • Personalizează fiecare paragraf și folosește-ți capacitatea de convingere din

plin

Nu există o formulare general valabilă pentru toți candidații. Dacă CV-urile presupun

șabloane standard, scrisorile de recomandare îți oferă posibilitatea de a te prezenta în

profunzime. Tocmai de aceea ele constituie un criteriu important de departajare pe o piață a locurilor de muncă tot mai competitivă.

  • Atrage atenția asupra atuurilor care îți conturează cel mai bine experiența profesională

Fie că te referi la competențele lingvistice, abilitățile tehnice sau digitale (programare, design

grafic, cunoașterea suitei Microsoft Office), fie că povestești despre cele soft (gândirea critică, managementul timpului, capacitatea de a lucra în echipă), este important să faci o trecere în revistă a tuturor, precum și nivelul la care te afli.

Dacă te întrebi ce alte beneficii îți mai poate aduce o scrisoare de intenție, e bine să știi că acesta te poate pregăti inclusiv pentru un interviu telefonic, online sau chiar fizic. Ea reprezintă un adevărat as în mânecă prin care poți anticipa întrebările angajatorilor. De aceea, este important să îți aloci suficient timp pentru redactarea uneia și găsirea unor formulări ample și potrivite prin care să răspunzi tuturor curiozităților.

Acum că știi cum se începe o scrisoare de intenție, nu îți rămâne decât să le transmiți posibililor angajatori ce ai tu mai bun de oferit. Chiar dacă nu reprezintă un pas obligatoriu în depunerea unei candidaturi, poți opta pentru redactarea uneia și efortul tău va fi apreciat cu siguranță.

Poate că nu te-ai fi așteptat, însă timpul pe care fiecare candidat îl alocă în momentul aplicării la un job ar trebui să fie echivalat printr-un răspuns clar și justificat, cu atât mai mult cu cât el a trecut deja prin mai multe etape ale procesului de recrutare. Cu toate acestea, deseori răspunsurile oamenilor din departamentele de Resurse Umane întârzie să apară. Cu siguranță fiecare dintre noi a trecut prin această situație cel puțin o dată.Tocmai pentru că așteptarea unui răspuns ne poate aduce în impas și ulterior ne face să ne pierdem încrederea în noi înșine, o atitudine profesionistă din partea recrutorilor este trimiterea unei scrisori de respingere. Chiar dacă această practică este prea puțin comună în țara noastră, nu ar trebui să ne surprindă primirea unui astfel de e-mail, ci chiar să-l privim ca pe ceva constructiv.

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial