Cum se distrau romanii odinioara?

„Istoria noastra este foarte bogata in ludic. Avem, pe de o parte, distractiile prilejuite prin traditie de diferite evenimente cum ar fi cele legate de nastere, botez, logodna sau casatorie, emancipare si majorat, dar si sarbatori colective legate de Craciun, Paste, sfintii carora le purtam numele. Pe de alta parte, avem sarbatorile oficiale, mai recente, cum ar fi ziua nationala, ziua muncii, ziua tineretului etc. Toate acestea sunt celebrate anual si sunt cuprinse intr-un calendar cu repere relativ fixe.

In afara lor, a existat din vremurile moderne o varietate de accesorii cotidiene care au imbogatit optiunile ludicului: cafeneaua, beraria, restaurantul, teatrul, carnavalul, balul, ceaiul dansant, vilegiatura, cabaretul, jocul de noroc sau de societate, dansul, promenada etc. In vremea din urma s-au dezvoltat repere noi, care au revolutionat distractia, cum ar fi: cinematograful, velocipedul apoi bicicleta, automobilul, iahtingul.

Odata cu acestea, dupa 1900 in special, sporturile patrund treptat in lumea distractivului si a ludicului, oferind optiuni si celor care nu doreau performanta: tenisul de camp, golful, fotbalul, voleiul, handbalul, schiul, patinajul. Alte sporturi insa, cum ar fi pugilismul, hocheiul, atletismul etc., nu au putut intra in sfera preocuparilor obisnuite.

Majoritatea noutatilor in ludic si distractie, pentru ultimii trei sute de ani, apartin mediului urban. Putem vorbi de un specific urban al distractiei inca din evul mediu pentru ca orasul a oferit inmiite posibilitati de afirmare si manifestare a ludicului personalizat, individual dar si colectiv. Pentru lumea satului distractia si ludicul adultilor era trecut in calendarul traditional al sarbatorilor. Nimic nu se desfasura in afara programului restrictionat de acesta.

Orasul adauga, construieste si imbogateste istoria ludicului pe care vom incerca sa o descoperim impreuna. Sa vedem ce se pierde pe masura trecerii generatiilor si ce aduce nou fiecare generatie in materie de distractie…”

Data: 6 mai, 18:30
Taxa: 50 ron – taxa de participare include cafea si apa
Loc: Carol Parc Hotel, Aleea Suter nr 23-25 (harta)
Inscriere la – [email protected]

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri