Cum să-ți transformi pasiunea în job

Ai multe planuri în carieră, iar unul dintre cele mai importante este să faci ceea ce-ți place. Însă nu mereu este posibil așa ceva. De multe ori, aspectul financiar primează, iar pasiunile trec pe plan secund. Te gândești poate cine te va plăti pentru că îți place să identifici anumite erori în site-uri sau pentru că ai remarcat o problemă de navigare. Descoperă cum îți poți transforma pasiunea în job, știind foarte bine ce îți place să faci și găsind inspirație în abordarea pe care o au oamenii talentați din IT.

Text: Mihaela Pascari

Identifică-ți în mod clar pasiunea

Ar trebui ca întotdeauna să începi de la rădăcini. O rădăcină puternică este o bază pentru un viitor mai puternic. Identifică care sunt domeniile tale de interes, ce îți place să faci, care sunt lucrurile la care excelezi și care sunt sarcinile care te mențin implicată. Poți face acest lucru, în mod organizat:

Creează o declarație personală în care să menționezi ceea ce vrei să realizezi în viața ta, atât în plan profesional, cât și personal. Este ca o busolă care indică direcția. Te ghidează ori de câte ori trebuie să decizii importante. Odată scrisă, declarația ta de viziune personală te va îndruma spre adevăratele pasiuni.

Descoperă-ți valorile, lucrurile pe care le consideri importante pentru a lucra. Valorile tale determină obiectivele și prioritățile tale personale.

Descoperă ceea ce te motivează. Ce te face să te simți împlinită și prezentă?

Fă o listă cu lucrurile pe care îți place să le faci. Conștientizarea de sine este un pas important în călătoria ta spre descoperirea pasiunilor tale.

Recunoaște-ți atuurile și realizările. Poți constata că anumite abilități precum testarea software, identificarea bug-urilor îți vin în mod natural și îți face plăcere să le experimentezi. Folosind aceste abilități, poate ai dat formă unor proiecte personale și aceasta este o realizare importantă, care spune multe despre ceea ce-ți place să faci.

Scrie un jurnal, astfel vei descoperi ceea ce te pasionează, fără nicio judecată sau convingeri limitative din partea altora.

Participă la sesiuni de mindfulness, care îți permit să te bucuri de momentul prezent și să fii conștientă de tot ceea ce simți și experimentezi – totul fără judecată, gândire excesivă sau interpretare.

Caută îndrumarea unui mentor din domeniul în care vrei să lucrezi. Acesta își va da seama spre ce specializare să te îndrume în funcție de atuurile tale, în funcție de ceea ce-ți place să faci. De exemplu, în domeniul IT îți poate oferi ghidare spre cursurile de calificare pe care să le urmezi, precum și ghidare în aplicarea la joburile care ți se potrivesc.


Certifică pasiunea

Următorul punct este esențial pentru ca pasiunea ta să devină remunerată. Dacă, de exemplu, îți dai seama că ești pasionată de domeniul IT, participă la cursuri sau sesiuni de formare care îți deschid numeroase oportunități în carieră.

Dacă nu ai cunoștințele și abilitățile cerute de angajatori, de exemplu pentru un job de tester, dar ești pasionată de acest domeniu, te poți înscrie în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Creează un plan

După absolvirea cursurilor IT by eJobs, vei primi și consiliere în carieră, dar este important ca să ai și tu un plan și o claritate despre ceea ce vrei să faci. Poate îți dorești un job entry-level, poate îți dorești să lucrezi pe cont propriu sau ai anumite preferințe în privința companiei angajatoare. O „foaie de parcurs' adecvată te va ajuta să te deplasezi cu un scop clar și o gândire pozitivă.

Inspiră-te din abordarea pe care o au oamenii pasionați de IT

Au un scop. Ei se asigură că oferă calitate în ceea ce fac și nu uită niciodată că la capătul „firului' se află consumatorii, a căror experiență de navigare trebuie să fie mai ușoară și mai intuitivă, datorită eforturilor lor.

Sunt entuziasmați de ceea ce fac.
Au o misiune. De exemplu, testerii software știu că misiunea lor este să găsească erori, să evalueze capacitatea unui program de testare și să se asigure că își ating obiectivele stabilite împreună cu echipa. Misiunea devine forța lor motrice.

Au curaj. Un tester pasionat de software nu se teme să-și prezinte concluziile, să pună întrebări și să discute scenarii critice, păstrând în același timp o gândire deschisă, inovatoare.

Reacționează pozitiv în situații neașteptate.  Testarea software-ului înseamnă și întâmpinarea unor situații neașteptate. Cerințele care se schimbă aproape de lansare sau găsirea unui defect critic după lansarea sunt doar câteva dintre multele scenariile neașteptate.

Testării pasionați sunt optimiști și foarte încrezători când întâmpină astfel de situații. Atunci când toată lumea se teme de probleme, ei le consideră oportunități de a-și prezenta inițiativele și abilitățile de leadership. Ei rămân calmi și fac față provocărilor pe care le întâmpină.

Pun accent pe munca în echipă. Poate ai remarcat că sunt oameni pasionați de IT, care preferă să lucreze individual. Ei se concentrează pe sarcinile care le sunt atribuite și încearcă să exceleze în tehnologia preferată. Dar sunt și oameni pasionați de IT care se concentrează atât pe ceea ce au de lucru, cât și pe susținerea colegilor în eforturile lor. Dacă nu pot răspunde imediat la cerere, o vor redirecționa către persoana potrivită care se poate ocupa de ea. De asemenea, celebrează cu entuziasm realizările membrilor echipei lor.

Dacă simți că nu ești pasionată de activitatea ta, poate este momentul să modifici câteva lucruri. Poate fi modul în care abordezi munca sau jobul în sine. Dedică-ți timp pentru a afla ce îmbunătățiri trebuie să faci pentru a ajunge la pasiune și energie în activitatea ta! Starea de fericire depinde doar de tine și de modul în care dai curs activităților care te împlinesc.

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial