Cum să-ți decorezi casa ca un profesionist: elemente de design pe care să le ai în vedere

Dacă tocmai te-ai mutat într-o locuință nouă și abia aștepți să o mobilezi, atunci viziunea unui profesionist te poate ajuta să amenajezi fiecare încăpere, astfel încât să-ți reflecte preferințele și personalitatea. Însă, dacă bugetul este strâmtorat, s-ar putea să prioritizezi alte investiții. 

Cu toate acestea, cu puțină inspirație și câteva direcții clare, îți vei putea amenaja singură locuința, astfel încât să obții un aspect armonios și funcțional. Există câteva strategii la care poți apela pentru a obține acest rezultat, pornind de la câteva elemente esențiale de design interior. Iată care sunt acestea.

Punctele de accent

Un punct focal este una dintre componentele fundamentale ale designului interior, primul lucru pe care privitorii îl văd atunci când intră într-o încăpere. Astfel, elementele de design pot fi utilizate pentru a sublinia un punct de accent, iar punctului focal îi revine rolul de a domina spațiul și de a uni designul.  

Cele mai întâlnite puncte de accent în mediul rezidențial includ draperiile, insulele de bucătărie, șemineele, paturile și mesele de dining. 

În proiectul tău de amenajare, iluminatul plasat strategic este o modalitate subtilă, dar sigură de a crea accent. Unele corpuri de iluminat, cum ar fi candelabrele, pot fi ele însele puncte de atracție, în timp ce altele pot fi parte a unuia, cum ar fi atunci când luminile suspendate plutesc deasupra unei mese.

Deși pare că alegerile sunt destul de simple, iluminatul necesită o atenție aparte și o alocare generoasă din bugetul de amenajare. Pentru a te asigura că lucrurile ies bine din prima, ia în calcul un credit online rapid, care să-ți susțină preferințele în materie de design, astfel încât rezultatul final al amenajării să fie fix pe placul tău.

Utilizarea culorilor

O modalitate strategică de a combina și a asorta mobilierul este utilizarea culorii. Aceasta contribuie semnificativ la crearea unui aspect echilibrat, într-o încăpere în care se regăsesc piese din stiluri diferite.

De exemplu, este posibil să fii pasionată de lucruri vintage și să fi adunat câteva piese de decor și de mobilier deosebite, dar care nu se potrivesc împreună. Într-o astfel de situație, ia în considerare să le vopsești pe toate într-o singură culoare. O schemă monocromatică, în pereți albi și mobilier vopsit în alb, într-o varietate de stiluri, este baza stilului Shabby Chic, extrem de popular în ultimii ani.

Pe de altă parte, culorile complementare oferă cele mai vibrante combinații, așa că nu îți fie teamă să faci alegeri îndrăznețe, dacă varianta monocromatică nu funcționează pentru tine. Dacă dorești să utilizezi mai multe culori pentru mobilier sau accesorii, ia în considerare un fundal neutru, cum ar fi pereții și decorațiunile albe ori bej.

Utilizarea imprimeurilor 

Alegerea țesăturilor cu imprimeuri îndrăznețe și culori contrastante este o modalitate excelentă de a aduce împreună piese de mobilier care, în mod normal, nu ar „merge' împreună, din perspectiva culorilor. 

Imprimeurile botanice sau cu modele vibrante sunt la modă, iar încăperile în care vei reuși să combini cu succes o varietate de imprimeuri vor reflecta echilibrul designului interior. 

De exemplu, ai putea retapița canapeaua într-un model cu dungi și ai putea alege un model floral la scară mare în aceleași culori, pentru scaunele de la masa de dining. Apoi, alege o scară mai mică a aceluiași model floral, pentru pernele de accent de pe canapea.

Atenție la proporții în alegerea mobilierului

Ia în considerare proporțiile, atunci când mobilezi o cameră, și alege mobilier care se potrivește ca greutate vizuală. 

De exemplu, nu vei dori să combini o canapea impozantă, fără picioare, cu o măsuță de cafea cu picioare subțiri. În schimb, ar trebui să optezi pentru o masa de cafea mai robustă, care să se potrivească proporțional cu dimensiunile canapelei.

Și în dormitoare, scalarea mobilierului ar trebui să fie în tandem cu dimensiunea patului sau a canapelei. Dacă ai un dormitor mic, nu vei dori să îl umpli cu un pat king-size și comode asortate. Acest lucru va face camera să pară supraaglomerată, în loc de o încăpere în care să te relaxezi. Invers, dacă ai un living generos, o masă pentru patru persoane și un mic bufet se vor pierde în decor. Așadar, important este ca mobilierul să aibă un simț al dimensiunii, dar și să funcționeze bine cu restul elementelor din cameră.

În concluzie, indiferent de proiectul de amenajare pe care îl ai în plan, există o serie de noțiuni de design pe care le poți aplica în interioarele tale, pentru a obține spații mai confortabile, funcționale și primitoare.

Sursa foto: shutterstock

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial