Pe parcursul vieții noastre suntem supuși unor alegeri. Pentru unele dintre acestea nu există un ghid care să ne ajute să decidem ceea ce ni se potrivește, însă când vine vorba de medicul stomatolog, există o serie de criterii esențiale pentru o colaborare pe termen lung. Tocmai pentru că la dentist suntem pacienți de la primul dinte, pe tot parcursul vieții.
Iată cum alegi care este medicul stomatolog, dar și omul din spatele halatului potrivit nevoilor tale.
Standardele la care profesează
Tehnologia modernă utilizată în domeniul medical oferă numeroase avantaje. Și nu doar ție care calci pragul cabinetului sau clinicii dentare, ci și doctorului. Cu cât medicul ales are acces la aparatură mai performantă, iar standardele la care profesează sunt unele mai ridicate, cu atât te vei simți mai confortabil și vei avea mai multă încredere în reușita tratamentului stomatologic pe care îl urmezi, potrivit www.cliniciledrleahu.ro.
Lucrează în echipă
La fel ca în orice subdomeniu al medicinei, și în stomatologie există mai multe ramuri pe care medicii le pot alege pentru a se specializa. Tocmai pentru că tratamentele necesare dinților sunt diverse, iar un singur om nu le poate executa pe toate în mod corect și complet. Potrivit Webmd, medicina stomatologică necesită o abordare în echipă, astfel încât tu să te poți bucura de rezultatele dorite, într-un timp cât mai scurt.
Oferă diagnostic bazat pe investigații amănunțite
Deși la prima vedere, consultația poate fi privită precum cea mai simplă etapă a unui tratament stomatologic, află că este un punct esențial pentru a stabili diagnosticul corect. În acest context, comunicarea deschisă cu medicul dentist este foarte importantă, cât și transparența costurilor, dar și costul etapelor tratamentului.
În primul rând, medicul stomatolog va avea nevoie de o radiografie dentară pentru a analiza în detaliu dinții. Apoi urmează anamneza, care reprezintă discuția pe care o vei purta cu medicul stomatolog pentru ca acesta să afle care este motivul vizitei. Rolul acestei etape este de a te ajuta să te relaxezi și să te simți cât mai confortabil. În final se va realiza examenul clinic. Odată ce medicul dentist a aflat care sunt problemele care te-au adus în cabinetul de medicină dentară și după examinarea radiografiei panoramice, acesta poate să realizeze examinarea efectivă a cavității orale, cu accent pe zona care trebuie tratată, mai ales tumefierile, sângerările, abcesele etc. De asemenea, medicul va examina toți dinții, igiena orală, gradul de mobilitate a dinților, dacă este cazul, sănătatea gingiei și a mucoasei bucale.
Pune accent pe sfaturi de prevenție
Este important ca medicul stomatolog la care mergi să-ți ofere cât mai multe sfaturi despre cum poți preveni afecțiunile orale. De aceea, controalele regulate, de cel puțin două ori pe an, sunt esențiale pentru a-ți menține dantura sănătoasă.
De exemplu, o consultație stomatologică realizată la timp te poate ajuta să descoperi o carie dentară în stadiu incipient, care afectează doar smalțul dintelui și care nu îți provoacă durere sau disconfort. Tratamentul necesar acestui tip de carie este unul mult mai simplu, mai puțin costisitor și mai rapid decât acela necesar tratării unei carii care a ajuns la nervul dintelui și a provocat o infecție a pulpei dentare.
În final, pentru a alege medicul potrivit nevoilor tale, analizează și website-urile clinicilor dentare. Acolo poți urmări testimonialele oamenilor care au urmat tratamente stomatologice de care ai nevoie. De asemenea, verifică recenziile oferite de aceștia și cercetează pictorialele referitoare la munca medicilor stomatologi.
Sursă foto: unsplash.com