Cum să-ți ajuți copilul să treacă peste anxietatea primei zile de școală

Anxietatea primei zile de școală pentru cel mic poate fi o problemă importantă în orice familie. Copiii pot fi imprevizibili în fața unui eveniment atât de important și pot da semne de stres în fața despărțirii de părinți pentru câteva ore, în fiecare zi. Mediul va fi destul de străin, condițiile vor fi neobișnuite pentru cel mic, iar reacțiile sale pot fi surprinzătoare: de la o adaptare rapidă la o integrare mai dificilă în acest nou colectiv din viața sa.

Cum să-ți ajuți copilul să treacă peste anxietatea primei zile de școală:

  1. Conștientizează care vor fi cele mai frecvente întrebări pe care și le va pune

Un eveniment de o asemenea importanță va veni la pachet cu multe întrebări și motive de neliniște pentru cel mic. Va dori să știe cum vor fi profesorii cu care va interacționa și dacă se va putea înțelege cu ei, dacă va putea să-și facă rapid prieteni în noua sa clasă, dacă se va integra, dacă hainele sale vor fi potrivite, dacă va înțelege care sunt cerințele celor din jurul său de la el și cum va reuși să se descurce fără părinți. Știind care sunt cele mai frecvente întrebări ale celui mic, încearcă să-l ajuți să-și lămurească singur fiecare neliniște, înainte de a începe școala.

  1. Implică-l în pregătirile de școală

Nu îi ignora opțiunile și implică-l mai mult în pregătirile pentru școală. Fă-ți o listă cu toate lucrurile pe care ar trebui să le aibă odată cu startul școlii și mobilizează-l să-și aleagă rechizitele. Puteți urmări împreună oferte pentru ghiozdane online, ca să-și aleagă singur un model care îi va plăcea și plasează în responsabilitatea sa alegerea caietelor, a unui penar, a stiloului, a creioanelor de colorat și a accesoriilor de care va avea nevoie. Acest lucru îl va ajuta să capete mai multă încredere atunci când va fi singur la școală, fără să se teamă că nu se va integra pentru că părinții i-au ales toate acestea în locul său.

  1. Obișnuiește-l cu noul program

Cu câteva săptămâni înainte de a începe școala, încearcă să-ți acomodezi copilul cu programul pe care îl va avea de acum încolo de respectat. Schimbă orele de trezire, dar și de culcare, astfel încât să nu ai probleme cu el în clipa în care anul de învățământ va începe. O altă problemă importantă de abordat este alimentația copilului în perioada școlii. Obișnuiește-l să mănânce mereu la micul dejun o masă consistentă și pregătește-ți câteva idei pentru gustările pe care să i le dai în ghiozdan, la școală, astfel încât cel mic să fie alimentat corect pe toată durata orelor. Fără o alimentație corectă și o hidratare bună, și capacitatea de concentrare va scădea considerabil.

  1. Fii atentă la propriului tău comportament

Specialiștii americani în anxietate de la anxietybc.com notează că înainte de a încerca să ții sub control emoțiile copilului, trebuie să ai în vedere propriile tale emoții. Multe mame se sperie în fața obligației de a-l lăsa pe cel mic singur la școală, iar astfel de temeri manifestate vizibil se vor răsfrânge și asupra copilului. Practic, poți să îl faci să-și piardă încrederea în sine, dacă vede că ți-e teamă să-l lași singur.

  1. Discută cu învățătoarea sau diriginta despre posibilele probleme de anxietate ale copilului

Abordează cu grijă problema anxietății, mai ales dacă este reală în cazul copilului tău și nu e ceva ce doar tu îți imaginezi. Dacă știi că are probleme de adaptare într-un mediu nou, atunci discută cu diriginta sa sau cu învățătoarea, pentru a găsi cea mai bună soluție în strânsă colaborare cu școala.  

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Yuganov Konstantin

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Familie si casa