Cum să te asiguri că planul de tratament este cel potrivit pentru tine?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2024/10/poza-1-2.jpeg)
Planul de tratament este punctul zero al noului tău zâmbet! În ciuda importanţei sale, unii pacienţi nu îl urmează cu rigurozitate, asta şi pentru că nu sunt conştienţi pe deplin de rolul său real. Doctor în ştiinţe medicale şi lector universitar Tareq Hajaj, medic specialist chirurgie dento-alveolară şi fondatorul clinicii Dental Creation, crede că planul de tratament oferă pacientului posibilitatea să aleagă informat. În rândurile următoare, specialistul îţi dezvăluie cum să te asiguri că planul de tratament conceput este cel potrivit pentru tine, dar şi cum ar trebui să arate.
Cum să te asiguri că planul de tratament este cel potrivit pentru tine?
„Încurajăm pacienţii să se implice în elaborarea planului'
Planul de tratament traduce, de fapt, pe înţelesul pacientului, într-o manieră detaliată, procedurile şi etapele necesare finalizării lor cu succes. Totodată, îl ajută pe pacient să afle, încă din start, costurile totale ale intervenţiilor stomatologice. Deşi el trebuie conceput exclusiv de un expert, acest lucru nu înseamnă că pacientul trebuie exclus din procesul de elaborare. Din contră: cel mai potrivit plan de tratament pentru tine nu înseamnă doar acceptarea pasivă a recomandărilor medicului!
„La Dental Creation, încurajăm pacienţii să se implice activ în elaborarea planului şi în procesul de luare a deciziilor. Le transmitem să nu ezite să îşi exprime îngrijorările sau întrebările şi neclarităţile pe care le au. Un dialog eficient medic-pacient îl va ajuta pe acesta din urmă să înţeleagă mai bine propunerile în ceea ce priveşte zâmbetul său şi implicit să colaboreze pentru obţinerea celor mai bune rezultate.', explică doctorul Tareq Hajaj.
Iar din acest dialog deschis, decurge o întreagă listă de aspecte care te pot ajuta să identifici dacă planul de tratament ales este, cu adevărat, potrivit pentru tine. În primul rând, clarifică-ţi răspunsul la trei întrebări esenţiale: Care este obiectivul tratamentului? Care este durata fiecărei etape? Ce reacţii adverse ar putea apărea? Totodată, interesează-te cu privire la competenţa, experienţa şi istoricul medicului la care apelezi, pentru a fi sigur că ai ajuns pe mâinile specialistului potrivit. Iar atunci când ai dileme pe care nu ţi le poţi clarifica, poţi cere şi o a doua opinie.
„Pentru a fi sigur că planul de tratament îi este potrivit, pacientul ar trebui să se intereseze cu privire la opţiunile pe care le are la îndemână. Medicul ar trebui să fie flexibil în ceea ce priveşte oferirea de alternative, dacă o anumită procedură este pecepută drept prea costisitoare sau dacă pacientul nu se simte pregătit să o urmeze. Scopul principal ar trebui să fie, indiferent de condiţii, îmbunătăţirea zâmbetului.', completează medicul Tareq Hajaj.
Totodată, pentru un tratament realizat şi încheiat cu succes, fii conştient încă din start de costurile sale. Dacă ai o asigurare de sănătate, ar trebui să te interesezi ce anume acoperă ea şi nu uita să întrebi specialistul despre eventualele cheltuieli suplimentare, care ar putea să îţi influenţeze bugetul.
Dr. Tareq Hajaj, medic specialist chirurgie dento-alveolară: „Recomandăm pacienţilor răbdare în citirea planului de tratament până la capăt. Un plan de tratament potrivit nu se încheie odată cu finalizarea tratamentului. Specialistul este dator să împărtăşească pacientului totul despre îngrijirea post-tratament acasă şi despre măsurile pe care trebuie să le ia, pentru o vindecare cât mai eficientă şi pentru prevenirea recidivei.'
Dacă un plan de tratament ţi se potriveşte din toate punctele de vedere, vei fi, cu siguranţă, mult mai motivat să îl urmezi!

De ce unii pacienţi nu urmează planul de tratament?
În caz contrar, poţi tinde să nu priveşti tratamentul cu la fel de multă seriozitate, din simplul motiv că nu îl percepi drept relevant pentru situaţia ta.
Dr. Tareq Hajaj, medic specialist chirurgie dento-alveolară: „În primul rând, medicul este dator faţă de pacient să îi explice gravitatea afecţiunii pe termen lung. Orice mică nelămurire poate fi o piedică în calea urmării tratamentului, iar aici ne referim la barierele financiare şi de comunicare, la accesibilitatea medicamentelor şi procedurilor recomandate, precum şi la efectele secundare pe care pacientul le percepe drept neplăcute şi care îl dau înapoi din a urma întocmai planul. Pe această cale, le transmitem pacienţilor noştri că avem inclusiv un sistem de plată în rate direct în cabinet.'
Fără o înţelegere detaliată a planului de tratament, pacientul riscă să subestimenze riscurile şi să selecteze din aces document important doar anumite proceduri care i se par mai simple sau mai accesibile, lucru complet greşit, atrag atenţia specialiştii. Nicio etapă nu trebuie arsă în procesul de obţinere a unui zâmbet sănătos şi frumos!
Etapele unui plan de tratament
Elaborarea eficientă şi corectă a unui plan de tratament înseamnă, de fapt, o înşiruire de etape. Prima este evaluarea iniţială a pacientului, acea primă întâlnire cu specialistul, în care se poartă discuţii despre simptome, despre istoricul medical şi despre eventualele doleanţe şi temeri faţă de procedurile viitoare.

Dr. Tareq Hajaj, medic specialist chirurgie dento-alveolară: „Un consult implică, desigur, o examinare fizică, eventuale analize, cum ar fi un computer tomograf, radiografii de diverse tipuri, pentru a obţine un profil complet al stării de sănătate orală şi, implicit, pentru a diagnostica în mod corect afecţiunea. Diagnosticul este baza elaborării unui plan de tratament adecvat. Putem vorbi despre ameliorarea simptomelor, despre tratarea unei cauze, despre prevenirea complicaţiilor şi, per total, despre îmbunătăţirea calităţii vieţii.'
Elaborarea propriu-zisă a planului ţine cont atât de obiective, cât şi de starea generală de sănătate a pacientului. Unele etape din acest plan pot fi tratamente imediate sau planuri de îngrijire pe termen lung. În vreme ce medicului îi revine sarcina de a monitoriza progresul pacientului, prin evaluări periodice, pacientul trebuie să respecte indicaţiile primite. Desigur că pe parcurs mai pot apărea unele modificări: specialistul poate revizui planul, în cazul în care nu apar rezultatele dorite sau în cazul în care pacientul nu se mai simte confortabil cu tratament primit.
*Acest articol este STRICT informativ! Pentru date suplimentare şi soluţii personalizate, adresează-te specialistului!*
Detalii despre doctorul Tareq Hajaj și despre clinica Dental Creation găsești în mediul online:
- https://www.dentalcreation.ro/
- https://www.facebook.com/clinicadentalcreationbydrtareqhajaj
- https://www.instagram.com/dentalcreationbydrtareqhajaj