Cum să strălucești la locul de muncă. 10 lucruri pe care le poți face ca să-ți impresionezi șeful și să câștigi mai mulți bani

Femeile lucrează mai mult decât bărbații. Nu este afirmația unei feministe convinse, este concluzia unui studiu efectuat de Institutul Ponemon din Statele Uite. Potrivit datelor obținute de cercetători, reprezentantele sexului frumos lucrează mai cu spor și mai mult decât colegii lor. În plus, potrivit aceluiași studiu, productivitatea bărbaților este afectată atunci când în încăpere se află o femeie.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori efortul depus de angajate este trecut cu vederea de superiorii acestora. Potrivit unui studiu publicat pe cnbc.com, adevărul urât este că femeile câștigă încă mai puțin decât o fac bărbații aflați la același nivel în carieră și pe aceeași funcție. Iar asta se întâmplă chiar și la case mari. Amintiți-vă numai de scandalul care s-a iscat după ce compania Sony a fost atacată de hackeri, iar aceștia au făcut publice o parte din mail-urile schimbate de angajați privind salariile actorilor. Actrița Jennifer Lawrence a scris chiar și un eseu pe aceasta temă, după ce a aflat că a fost plătită cu mai puțini bani decât colegii ei, Bradley Cooper și Christian Bale, pentru „American Hustle.

Dar să nu ne lăsăm vrăjite de mirajul Hollywood-ului și să ne întoarcem cu picioarele pe meleaguri mioritice. Adevărul este că, mai ales aici, în România, datul din coate e sport național. Trebuie să te lupți și să ieși în evidență dacă vrei să strălucești în ochii șefului și să ai șansa unui cec mai consistent la final de lună; cu atât mai mult cu cât ești femeie. Iată câteva metode prin care îți poți impresiona managerul:

  1. Arată-i că îți pasă de ideea de echipă și de productivitatea companiei

Seriozitatea și productivitatea la locul de muncă trebuie dublate de fairplay și bunăvoință. Chiar dacă nu ești genul căreia să îi placă să socializeze, dacă vrei să-ți impresionezi șeful, ar fi bine să devii un team player.

Arată-i că te bucuri să faci parte din colectivul pe care el l-a construit cu atâta grijă și că apreciezi clipele petrecute alături de colegii tăi. Propune-i să organizeze teambuildinguri sau cursuri precum acest atelier de fotografie, unde angajații se pot destinde și pot întări relația care îi leagă, învățând ceva util în același timp. Acest tip de curs vine în ajutorul celor care își doresc să învețe cum să folosească corect fiecare funcție a aparatului foto, dar și a camerei de fotografiat cu care este dotat smartphone-ul.

  1. Fii punctuală

Punctualitatea spune totul despre o persoană. De multe ori ne chinuim să ajungem cu 15 minute înainte la interviul pentru job, ca să facem o impresie bună, apoi, odată instalate în rutina noului loc de muncă, pierdem din vedere că ar fi de preferat să ajungem la timp. Încearcă să fii punctuală și cu siguranță îți vei impresiona managerul. În plus, vei fi uimită cât de multe poți rezolva în timpul pe care îl câștigi în acest fel.

  1. Fii proactivă

Da, știm că acest îndemn e folosit atât de des încât a devenit un clișeu. Dar asta nu-l face cu nimic mai neadevărat. O angajată care nu așteaptă să i se dea sarcini, ci își folosește timpul și creativitatea în a rezolva unele probleme singură, cu siguranță va fi apreciată. Cât despre ședințele alături de toți colegii, ridică mână și încearcă să pui întrebări deștepte și relevante. Șeful tău va ține minte că ești una dintre angajatele care își dau interesul.

  1. Provoacă-ți șeful

Nu, asta nu înseamnă să scotocești dulapul după cea mai scurtă fusta. Nu e genul ăla de articol. Încearcă să gândești inovator și să găsești soluții creative la problemele care apar în companie, chiar dacă știi că acestea ies din zona de confort a șefului tău. Pe scurt, luptă pentru ideile tale. Și ține minte că ai fost angajată pentru că cei din conducerea companiei te respectă și îți apreciează pregătirea profesională.

  1. Nu lăsa compania la greu

Dacă e nevoie, stai peste program pentru ca prezentarea aia să fie perfectă și nu fi prima care pleacă într-o zi de criză. Încearcă să depui un efort în plus, ca să te diferențiezi de mulțime și să crești în ochii șefului.

  1. Oferă-te să lucrezi o zi în plus

Dacă situația o cere și compania chiar nu are altă soluție decât a ruga un angajat să lucreze și în weekend, oferă-te. Îți vei impresiona cu siguranță șeful, însă nu transforma acest gest într-o obișnuință.

  1. Învață ceva nou

Asta îi va arăta șefului tău că te preocupă calitatea muncii pe care o depui și că ești dispusă mereu să evoluezi profesional. Este cel mai ușor drum spre o mărire de salariu.

  1. Ține-te departe de bârfe

Chiar dacă ești tentată să afli ultimele zvonuri și bârfe care circulă pe la locul de muncă, încearcă să te ții departe de discuțiile acestea toxice. Și, mai ales, nu fi chiar tu sursa lor. Șeful tău va aprecia că știi să te cenzurezi.

  1. Ai grijă la felul în care te îmbraci

Dacă ai un job bazat pe creativitate – cum sunt cele din agențiile de publicitate, de exemplu – este ok să mergi la serviciu și îmbrăcată mai casual. Dacă lucrezi într-o bancă sau relaționezi cu clienți, cel mai bine ar fi să îți alegi o garderobă care să fie chic, dar să inspire în același timp profesionalism. Și ai grijă ca hainele tale să fie mereu curate și călcate.

  1. Învață să asculți

Câteodată șeful tău are nevoie ca tu să-l asculți cu cea mai mare concentrare. Așa că învață să simți aceste momente și să te oprești din pus întrebări la timpul potrivit.

Așadar, este ușor să îți impresionezi șeful dacă ai la dispoziție ghidul potrivit. Aplică regulile de mai sus și o mărire de salariu sau o promovare ar putea veni în numai câteva luni. Dacă acest lucru nu se întâmplă totuși, ia-ți inima în dinți și cere banii în plus pe care știi că îi meriți. Dacă ești diplomată, o simplă întrebare nu poate face rău nimănui.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Cariera