Cum să reușești la un interviu de tester software

Ai în plan să faci o schimbare în carieră și să te orientezi spre domeniul IT? Te atrage perspectiva unui job care-ți oferă echilibru între viața profesională și cea personală, dar și numeroasele beneficii, printre care program flexibil, bonusuri, oportunități de creștere a salariului și de avansare? Poți începe cu un job mai accesibil din punctul de vedere al cunoștințelor și abilităților necesare, cel de tester software. Pe eJobs.ro sunt sute de oportunități de angajare în această specializare. Însă apare și întrebarea: cum vei convinge angajatorii că ești persoana potrivită pentru rolul pe care ți-l dorești?

Text: Mihaela Pascari

Este normal să ai multe emoții înainte de interviu, dar există și modalități prin care poți depăși anxietatea și te poți simți încrezătoare. Un interviu de succes depinde mult de modul în care te pregătești pentru el. Iată care sunt pașii, prin care îți poți crește șansele de reușită.

Optează pentru calificare și pentru consiliere în carieră

Primul aspect la care recrutorii se uită în CV-ul tău este experiența, care poate include proiectele la care ai lucrat sau calificările/cursurile pe care le-ai urmat în domeniu.

Pentru a începe o carieră în testare software, poți alege să te înscrii în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

 • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
 • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
 • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
 • ai absolvit cel puțin 8 clase
 • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
 • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
 • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
 • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 
Regândește CV-ul, cu accent pe abilități

Cursurile de formare îți vor oferi ocazia de a deprinde abilități și de a pune în aplicare cunoștințele, prin intermediul unor proiecte. Înainte de a scrie CV-ul strânge informațiile pe care să le prezinți într-un mod captivant și util. Identifică abilitățile pe care le ai, dar și pe cele cerute de angajatori. Menționează încă de la începutul CV-ului skill-urile care se potrivesc cu cele din anunțul jobului. La experiență poți nota proiectele sau inițiativele recente din testare software, fiind recunoscute și cele din cadrul cursurilor.

Pregătește răspunsuri la întrebările-cheie

Iată câteva întrebările pe care le poți primi la interviul pentru un job de tester software:

 • Povestește-ne despre tine.
 • De ce vrei să fii tester?
 • Ce abilități ar trebui să aibă un tester?
 • Povestește-ne despre proiectele tale.
 • De ce vrei să lucrezi pentru noi?
 • Cum lucrezi în echipă?
 • Descrie cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o în testarea software-ului.
 • Ai acest formular de contact cu erori. Trebuie să le corectezi și să creezi un raport de eroare.
 • Cum îți îmbunătățești abilitățile de testare?
 • Ai întrebări pentru noi?

Documentează-te despre companie

Accesează site-ul companiei, citește despre proiectele și despre clienții acesteia. Petrece ceva timp pe profilul de LinkedIn, pentru a vedea care sunt cele mai recente știri și informații. Astfel vei putea să-ți formulezi întrebări specifice sau să vii cu propuneri de îmbunătățire a proiectelor.

Alege o abordare profesionistă la interviu

 • Optează pentru o vestimentație care se potrivește culturii companiei.
 • Folosește tehnici de reducere a stresului. Îți poți planifica sosirea la sediul companiei cu 15 minute înainte de ora interviului. Astfel vei avea timp pentru a respira și a-ți pune ordine în idei.
  Arată interes. Așează-te în fața recrutorului, menține contactul vizual și adoptă o poziție normală, fără a lăsa umerii prea în față. Astfel transmiți profesionalism și încredere în tine.
 • Ai încredere că te-ai pregătit suficient. Dacă primești o întrebare pentru care nu te-ai pregătit în mod special, ia o pauză și gândește-te ca în formularea răspunsului să adopți modelul STAR (Situation, Tasks, Actions, Results, trad. Situație, Sarcini, Acțiuni, Rezultate).
 • Fii activă. Pune întrebări pentru a încuraja o conversație naturală cu recrutorul și a arăta că ești interesat de job. Poți întreba despre experiența companiei cu utilizarea unui anumit tool sau poți arăta că te-ai documentat despre proiectele companiei și să vii cu propuneri de îmbunătățire.
 • Fii tu însuți. Intervievatorul vrea să-și facă o idee despre personalitatea ta și dacă te vei potrivi bine cu echipa.

Analizează prezența ta la interviu și ține cont de feedback!

Imediat ce ai încheiat interviul, realizează o evaluare a acestuia. Poți folosi principiul Agile de „inspectare și adaptare', utilizat în majoritatea domeniilor, iar interviurile sunt cu siguranță un candidat principal pentru evaluare Agile.

 • Ce poți învăța din experiența acelui interviu?
 • Ce tool-uri și termeni au fost menționați și ți-ai dori să-i documentezi?

Indiferent de răspunsul recrutorului, cere feedback și notează ce poți îmbunătăți. Să iei decizii pe baza feedback-ului de la un interviu ajuta să ai succes în următorul. Fiecare prezență la interviu este o oportunitate de exersare. Te va ajuta să-ți îmbunătățești abilitățile de comunicare, de gestionare a emoțiilor și prezentarea ta într-o manieră convingătoare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial