Începutul de an vine, pentru multe dintre noi, cu o nouă energie, dar şi o listă de rezoluţii, care să ne ajute să creăm viaţa pe care ne-o dorim cu adevărat. De la obiective profesionale la unele legate de fitness sau de stil de viaţă, rezoluţiile de Anul Nou au vocaţia de a ne ajuta să identificăm schimbările pe care am dori să le facem şi aspiraţiile pe care le avem. Cu toate acestea, după câteva săptămâni, mai ales după întoarcerea la rutina de zi cu zi, e greu să ne găsim motivaţia pentru a duce la îndeplinire aceste obiective asumate la începutul anului.
Dacă şi tu te regăseşti în această situaţie, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să rămâi pe drumul cel bun.
Uneori, cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să renunţi… temporar. Nu la toate obiectivele tale, ci la o parte dintre ele. Unul dintre motivele pentru care avem dificultăţi în a ne atinge scopurile este legat de faptul că ele nu sunt realiste. Dacă vrei să te laşi de fumat, să-ţi schimbi cariera şi să faci şi cursuri de perfecţionare profesională, s-ar putea să fie prea mult. Este posibil, de asemenea, să nu ai timpul şi energia necesară să te investeşti cu adevărat în procesul pe care îl presupune fiecare dintre aceste obiective. Aşadar, prioritizează şi ocupă-te de fiecare pe rând, chiar dacă asta înseamnă să amâni anumite lucruri. Mai bine mai târziu decât niciodată!
Dorinţa de a face o schimbare poate să fie ceva destul de abstract. De aceea, ca dorinţa ta să capete o dimensiune concretă este esenţial să te concentrezi pe cât mai multe aspecte practice. De exemplu, dacă vrei să ai un stil de viaţă mai sănătos, începe prin a face liste de cumpărături care să conţină mai multe fructe şi legume şi mai puţine alimente procesate.
Dacă vrei să faci mai multă mişcare, cumpără-ţi hainele pentru sport care te fac să te simţi bine, interesează-te de abonamente la sală sau de cursuri gratuite online pe care le poţi face acasă. Cu cât te ocupi de mai multe astfel de detalii practice, cu atât te vei simţi mai motivată să mergi mai departe.
Ca să rămâi motivată, aminteşte-ţi întotdeauna că paşii mici contează şi ceea ce este important e să avansezi, nu neapărat viteza cu care o faci. Stabileşte-ţi obiective specifice, pentru fiecare zi, chiar dacă la prima vedere nu par foarte importante. De exemplu, dacă ţi-ai propus să îţi gestionezi mai bine stresul, un obiectiv pe care ţi-l poţi stabili într-o zi cu un program încărcat este să citeşti 10 pagini dintr-o carte. În mare, înseamnă doar 15 minute de lectură, dar este suficient ca nivelul de cortizol din organism să scadă cu peste 50%, deci ai făcut un pas în atingerea obiectivului tău principal.
Indiferent care sunt rezoluţiile tale pentru acest an, este important să ai răbdare cu tine însăţi. Studiile de specialitate arată că este nevoie, în medie, de două luni pentru ca un nou tip de comportament să devină un obicei. Aşadar, chiar dacă îţi e mai greu la început, chiar dacă rezultatele pe care le aşteptai nu se văd imediat, e important să fii perseverentă şi disciplinată. Atunci când noile comportamente vor deveni obiceiuri, totul va părea mai simplu, pentru că nu vei mai avea nevoie să te bazezi constant pe motivaţie, ci vei putea face aproape automat anumite lucruri, care vor fi intrat în rutina ta zilnică.
Prioritizând, stabilind obiective rezonabile şi ocupându-te de aspectele practice şi logistice, nu îţi va fi greu să-ţi menții motivaţia pentru a-ţi transforma rezoluţiile într-unul din marile succese ale acestui an.
Sursă foto: Pexels.com
(P) Material publicitar realizat de Hervis