Cum să lucrezi eficient de acasă – care sunt cele mai mari provocări și cum le gestionezi

Cum să lucrezi eficient de acasă – care sunt cele mai mari provocări și cum le gestionezi

Timpurile în care lucratul de acasă era asociat cu imaginea unui persoane leneșe, în pijamale, sunt de domeniul trecutului. Odată cu dezvoltarea fără precedent a tehnologiei și cu creșterea continuă a competitivității, angajatorii caută să reducă pe cât posibil cheltuielile cu resursele. Pe de altă parte, tot mai mulți oameni își doresc joburi flexibile, care să le ofere autonomie și posibilitatea de a lucra din confortul propriei locuințe sau din altă parte decât de la birou.

Indiferent că ești freelancer, că ai negociat cu angajatorul ca o zi pe săptămână să lucrezi remote sau că ai semnat un contract în regim de telemuncă, lucratul în afara cadrului organizat de la serviciu vine la pachet cu o serie de provocări cărora trebuie să înveți să le faci față ca să fii productivă și să ai satisfacția lucrului bine făcut. 

Păstrează-ți energia pozitivă și acordă-ți recompense

Cercetările de până acum au demonstrat că una dintre cele mai mari provocări ale muncii de acasă este riscul apariției unor stări de anxietate și chiar depresive, pentru că te simți singură și izolată. Aceste stări îți afectează puterea de concentrare și, implicit eficiența. În loc să te sperii sau să te lamentezi, stă în puterea ta să faci ceva concret.

În primul rând, acordă-ți timp pentru tine. După fiecare zi de muncă, oferă-ți o recompensă pentru efortul depus. Relaxează-te într-o baie de spumă, ascultă muzica preferată, vizionează serialele care îți fac plăcere și, mai presus de orice, prețuiește-te. Alege-ți, de pildă, un set de bijuterii cu pietre semipretioase și fă-ți un cadou deosebit. Dincolo de puterea magică a pietrelor semiprețioase naturale, recunoscute pentru energiile benefice pe care le au asupra organismului, îți poți da frâu liber imaginației alegând pandantive cu pietre interschimbabile. Astfel, porți bijuteria în funcție de zodia ta, personalitatea sau mood-ul pe care îl ai într-o anumită zi. De exemplu, când simți că nu poți fi creativă, poți opta pentru ametist, iar dacă vrei să te detensionezi, cuarțul roz îți poate fi de mare ajutor. Totodată, nu uita de pasiunile tale, de lucrurile și de oamenii care contează cu adevărat pentru tine. Fă mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, adoptă o dietă echilibrată și odihnește-te, în medie, șapte ore pe noapte și hidratează-te. Astfel, îți vei putea menține energia pozitivă, atât de necesară pentru a fi eficientă.

Amenajează-ți un spațiu doar pentru muncă

O altă provocare pe care trebuie să înveți să o gestionezi corect atunci când lucrezi de acasă este felul în care abordezi munca și viața de familie. Din moment ce nu mai există un birou la care să te duci în fiecare dimineață la o anumită oră și un loc în care să te întorci după ce ți s-a terminat programul, este foarte posibil să simți cum task-urile de la serviciu îți invadează spațiul personal.

Din acest punct de vedere, recomandările cercetătorilor de la Universitatea Harvard sunt să-ți amenajezi un spațiu dedicat exclusiv serviciului, ca să te poți concentra și să fii productivă. Cu alte cuvinte, separă clar viața personală de cea de serviciu. De pildă, dacă sună soneria de la ușă și nu aștepți pe cineva în mod special, nu te întrerupe din ce ai de făcut. În afară de amenajarea unui birou la tine acasă, dacă lucrezi în regim de telemuncă sau ești freelancer, nu uita că poți alege ce loc dorești pentru a-ți desfășura activitatea eficient.

Organizează-ți timpul eficient

Studiile psihologice au arătat că, fără o supraveghere constantă, chiar și cei mai conștiincioși angajați au momente în care nu sunt suficient de implicați. Poate programul de lucru să înceapă și să se termine la orice oră? Câte pauze să faci și cât de lungi să fie ca să plimbi cățelul, să-i dai copilului să mănânce, să-l duci și să-l iei de la grădiniță sau de la școală, să iei masa de prânz? Și mai ai și niște cursuri de yoga la care să participi chiar online, iar seara nu ai vrea să stai în fața computerului ca să rezolvi probleme de serviciu.

Așadar, eficiența și productivitatea pot fi provocări serioase când vine vorba de munca de acasă. Poți face, însă, lucruri concrete și în acest sens. Construiește un plan zilnic, cu intervalele orare în care te ocupi de serviciu. Încearcă să faci un pact cu familia ta, astfel încât fiecare să respecte orele în care muncești, ca și când ai fi plecat la birou. Apoi, îți poți impune o anumită disciplină de lucru, cum ar fi să te scoli mereu la aceeași oră, să te îmbraci ca și cum ai ieși în public și să lași deoparte orice distracție atunci când lucrezi. Totodată, nu uita să-ți programezi, din când în când, întâlniri online cu șefii și colegii.

Puterea scăzută de concentrare, lipsa eficienței și a productivității, faptul că problemele de serviciu îți ocupă și timpul liber sunt câteva dintre provocările cărora trebuie să le faci față atunci când lucrezi de acasă, ești freelancer sau ai un contract de telemuncă. Toate acestea pot fi gestionate cu puțin efort. Depinde doar de tine cum te organizezi și cum acționezi concret ca să ai un randament cât mai bun.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Roxannes

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Advertorial