Dinții și gingiile sănătoase te ajută să te hrănești sănătos și să te bucuri de mâncarea pe care o consumi. Din păcate, mai multe tipuri de probleme îți pot afecta sănătatea gurii, dar o rutină sănătoasă ar trebui să-ți mențină dinții și gingiile puternice, chiar și pe măsură ce înaintezi în vârstă.
Dinții sunt acoperiți cu un înveliș exterior dur numit smalț. În fiecare zi, pe dinții tăi se acumulează o peliculă subțire de bacterii numită placă dentară. Bacteriile care formează placa dentară produc acizi care pot dăuna smalțului și pot cauza carii. Periajul și folosirea aței dentare însă poate preveni cariile. Dar odată ce o carie s-a format deja, pentru a evita deteriorarea ulterioară a dintelui, ar trebui să apelezi cât de curând la un medic stomatolog.
Utilizează pastă de dinți cu fluor pentru a-ți proteja dinții de carii. Dacă ești expus unui risc mai mare de carii (de exemplu, dacă ai gura uscată ca urmare a unei afecțiuni medicale de care suferi sau ca efect advers al medicamentelor pe care le administrezi), este posibil să ai nevoie de mai mult fluor. În astfel de situații stomatologul îți poate oferi un tratament cu fluor sau îți poate recomanda un gel cu fluor sau o apă de gură specială pe care s-o folosești acasă.
Boala gingiilor se declanșează atunci când placa bacteriană se acumulează de-a lungul și sub linia gingiilor. Aceste bacterii provoacă o infecție care rănește gingia și mai apoi osul care ține dinții la locul lor. O formă ușoară de boală a gingiilor poate determina înroșirea gingiilor și sângerarea acestora. Această problemă, numită gingivita, poate fi adesea rezolvată prin periaj și folosirea aței dentare în fiecare zi.
O formă mai gravă de boală a gingiilor, numită parodontită, trebuie tratată la stomatolog, într-un cabinet profesional precum: dentalwest.ro. Dacă nu este tratată la timp, această infecție poate provoca dureri, sângerări ale gingiilor, dureri în timpul mestecatului și chiar pierderea dinților.
Pentru a preveni bolile gingivale trebuie să procedezi în felul următor:
– Periază-te pe dinți de minim două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor.
– Folosește ață dentară în mod regulat pentru a îndepărta orice resturi alimentare blocate între dinți;
– Vizitează-ți medicul dentist în mod regulat pentru controale de rutină și curățare de specialitate.
– Vorbește cu medicul tău despre orice afecțiuni medicale pe care le ai, dar și despre medicamentele pe care le administrezi;
– Respectă o dietă bine echilibrată;
– Renunță la fumat deoarece fumatul crește riscul de apariție a bolilor gingivale.
– Periază-ți ușor dinții pe toate părțile cu o perie cu peri moi și pastă de dinți cu fluor;
– Înlocuiește-ți periuța de dinți la fiecare 3 – 4 luni și nu o folosi mai mult de atât pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și contractarea infecțiilor;
– Execută mișcări circulare și mici atunci când te speli pe dinți precum și mișcări scurte, înainte și înapoi;
– Periază-te cu grijă și ușor de-a lungul liniei gingiilor;
– Periază-ți ușor și limba cu periuța de dinți pentru a-ți menține gura curată;
– Curăță-te între dinți cu ață dentară sau un produs similar pentru a elimina eficient placa bacteriană și resturile de mâncare la care periuța de dinți nu poate ajunge;
– Clătește-ți gura puternic după ce ai folosit ața dentară pentru a elimina resturile alimentare extrase din spațiul dintre dinți;
Dacă suferi de artrită sau alte afecțiuni medicale care îți limitează capacitatea de a-ți mișca mâinile, investește într-o periuță de dinți electrică bună sau cumpără o periuță de dinți cu mânerul mai mare care să fie mai ușor de manipulat.
Nu în ultimul rând, dacă periajul sau utilizarea aței dentare îți provoacă durere, programează-te imediat la medicul dentist și descoperă care este problema care cauzează această durere.
Întotdeauna este mai simplu să previi decât să vindeci, așa că nu lăsa la voia întâmplării nici cel mai mic detaliu legat de igiena ta dentară.