Dorința de a reuși din punct de vedere profesional ne poate determina să prioritizăm jobul în detrimentul vieții personale. Totuși, crearea unui echilibru armonios între viața profesională și cea privată este esențială nu doar pentru bunăstarea fizică și emoțională, ci și pentru cariera noastră. Putem obține acest echilibru rezervându-ne timp și energie pentru a ne concentra asupra vieții personale.
Descoperă 3 pași prin care poți construi echilibrul dintre viața personală și cea profesională.
Obținerea unui echilibru între viața profesională și cea privată are numeroase efecte pozitive, inclusiv mai puțin stres, un risc mai mic de epuizare și un sentiment mai intens de împlinire. Un pas important îl reprezintă orientarea către o carieră în cadrul companiilor ce prioritizează bunăstarea angajaților.
Astfel, ești mai aproape să obții echilibrul între viața profesională și cea personală atunci când ai flexibilitatea de a integra experiențe relaxante la birou, având în același timp și energie pentru a te bucura de viața personală. De exemplu, este mai ușor să atingi acest echilibru atunci când spațiile de birouri sunt înconjurate de parcuri în care te poți deconecta atunci când termini programul de lucru.
În sprijinul acestui exemplu vin rezultatele sondajului efectuat de Genesis Property, companie fondată de antreprenorul Liviu Tudor. Conform sondajului, 90,2% dintre angajații chestionați consideră că existența unor facilități care să-i stimuleze să ia parte la activități de grup sau în aer liber, în apropierea clădirii de birouri, ar avea efect pozitiv asupra lor ca indivizi și ca membri ai unei echipe. De aceea, mulți angajatori au permis o mai mare flexibilitate angajaților, atât în ceea ce privește programul, cât și locul de muncă.
Gestionarea timpului și stabilirea unor obiective după program îți pot crește productivitatea la locul de muncă. Acesta este un motiv în plus pentru a înțelege că ai nevoie să te relaxezi după program și să-ți încarci bateriile.
Analizează care sunt momentele în care ești cel mai productiv la job și rezervă acest timp pentru cele mai importante activități legate de muncă. Însă, atunci când ai terminat ziua de lucru, acordă în mod conștient prioritate activităților sau hobby-urilor care te fac fericită și încearcă să-ți setezi obiective pentru timpul liber.
Însă, să știi când să pui task-urile pe hold nu este întotdeauna ușor. De aceea, a-ți face planuri pentru sfârșitul zilei de lucru poate fi o soluție bună.
Plănuiește o ieșire cu prietenii, rezervă-ți loc la un curs de yoga sau să încearcă o nouă rețetă; orice activitate ce presupune concentrarea asupra timpului personal este esențială pentru bunăstarea generală și poate contribui la obținerea unui echilibru între viața profesională și cea privată.
Dacă nu îți planifici ferm timpul personal, riști să te epuizezi. Vestea bună este că, indiferent cât de agitat ar putea fi programul tău, în cele din urmă, deții controlul asupra timpului tău.
Oricât de interesant ar fi jobul tău, este important să găsești timp pentru ceea ce îți place să faci și în afara serviciului, pentru a te relaxa cu adevărat.
Dacă nu reușești să te deconectezi, s-ar putea să te trezești răspunzând la e-mailuri legate de muncă până târziu în noapte, în timpul vacanțelor sau în weekendurile libere. Iar cu timpul, acest obicei se poate transforma în frustrare și epuizare. În acest context, hobby-urile sunt adevărate plase de siguranță. Îți permit să te relaxezi și să cauți plăcerea în activități care nu sunt asociate jobului. În plus, îți oferă energia necesară pentru a-ți asuma responsabilitățile cu un plus de vigoare. Chiar și o scurtă plimbare prin parc sau o jumătate de oră de lectură te pot ajuta să te deconectezi după program.
De asemenea, poți stabili un calendar de activități împreună cu familia sau cu prietenii după program. Astfel, te poți asigura că vei petrece timp de calitate cu ei, fără a amesteca problemele de la job în viața personală.
Așadar, un bun echilibru între viața profesională și cea privată te ajută să gestionezi armonios diferitele aspecte ale vieții tale. Iar beneficiile obținute din fiecare compartiment al vieții cotidiene sunt capabile să le susțină și să le consolideze pe celelalte.
Sursa foto: Shutterstock.com
(P) Material publicitar realizat de Genesis