Cum să crești un copil pasionat de cultură și de ce este important

Dezvoltarea copiilor are mai multe etape provocatoare, dar cu multe împliniri. În acest proces ai oportunitatea și responsabilitatea de a le cultiva interese și pasiuni încă de la vârste fragede, iar atracția față de cultură și activitățile intelectuale este la fel de importantă precum dezvoltarea fizică. Poate fi complicat pentru un copil să se formeze în această direcție fără exemple și îndrumări din partea părinților, așa că este recomandat să îl inspiri încă de la începutul vieții. Iată câteva motive pentru care un copil atras de cultură va deveni un adult deschis și atras de diversitatea lumii:

Dezvoltă-i pasiunea pentru citit

Într-o eră în care tehnologia influențează viața copiilor de pretutindeni este din ce în ce mai greu să îi ajuți pe aceștia să coboare din caruselul universului digital și să se bucure de lucrurile mici și „încete' din lume. Cititul este una dintre activitățile pe care părinții o pot transmite copiilor și care se va transforma, în timp, într-o pasiune. Pe lângă dezvoltarea cognitivă pe care o încurajează cititul și acumularea informațiilor de cultură generală, lectura îl va obișnui pe copil să se concentreze. Odată ce va începe grădinița și școala, va avea nevoie de abilitățile de concentrare și interpretare a textelor pe care le citește.

Poți ajuta comunități întregi de copii să își dezvolte abilitățile și să depășească încercările analfabetismului funcțional cu ajutorul donațiilor. United Way România demarează o campanie de prevenire și combatere a fenomenului care afectează viețile a 44% dintre copiii din comunitățile rurale vulnerabile. Donează online pentru programul United Way „Aventura prin lectură' și susține educația a 420 de copii, alături de 210 părinți și 24 de profesori din România. 

Participă cu acesta la festivaluri și evenimente culturale

Socializarea celui mic și expunerea acestuia la diferite evenimente culturale, care promovează muzica, arta, obiceiurile culturale și alte elemente din aceeași sferă sunt modalități practice prin care îi dezvolți pasiunea pentru cultură. Odată ce participi la cât mai multe evenimente de acest tip, copilul tău se va obișnui cu ele și vor deveni parte din rutina sa. În timp, va dedica mai mult interes pentru activitățile și pasiunile descoperite, de exemplu, la un festival de muzică. În acest fel poți să-l înveți pe cel mic să comunice și să socializeze cu copiii de vârsta lui, dar și cu adulții din grupul tău de prieteni. Expunerea la noi culturi, sunete, imagini și activități artistice îl va ajuta și să descopere ceea ce îi place, iar acest lucru îl va ajuta să-ți dezvolte și singur interesele.

Călătorește cu el

Pentru unii oameni, ideea de a aduce pe lume un copil poate părea că vine cu limite și schimbarea radicală a stilului de viață. De la mai puține ieșiri în oraș și călătorii în cuplu, la lipsa independenței în viața de familie, toate acestea sunt griji pe care le ia în considerare orice familie tânără, înainte de a avea copii. Adevărul este, însă, că un copil îți poate deschide și mai mult ușile spre aventură și explorare. Deoarece acesta va fi dornic să învețe despre lume, odată ce crește, trebuie să-i oferi această șansă și să călătorești cât mai mult cu el. Indiferent că alegi locuri din țară sau din afară, vacanțele cu copilul tău reprezintă o oportunitate ideală de a-l învăța mai multe despre cultura unei zone sau a unei țări și chiar să-l înveți despre societate. Un bun exemplu este dat chiar de către Yanis Varoufakis cu volumul „Economia pe înțelesul fiicei mele: o scurtă istorie a capitalismului', care transformă o conversație născută din curiozitatea fiicei sale într-o carte de economie pe înțelesul tuturor.

Un copil pasionat de cultură poate învăța mai ușor și va dezvolta o curiozitate accentuată față de lumea din jur și de toate elementele care o definesc. Ajută-l pe cel mic, dar și pe copiii care nu au acces la aceleași resurse, să se bucure de educația care îi formează.

Sursa foto: pexels.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Unitedway

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial