Cum să alegi mierea de Manuka și pentru ce să o folosești

Mierea de Manuka este o miere foarte diferită de alte tipuri de miere nu numai prin culoare, consistență și gust, dar mai ales prin proprietățile sale unice în lume, fiind considerată unul dintre cei mai importanți aliați pe care natura ni i-a pus la dispoziție în lupta cu virusurile, bacteriile și alți agenți patogeni. Fiind produsă doar în Noua Zeelandă și Australia de către albinele care polenizează floarea arbustului Leptospermum scoparium, este și o miere rară.

Pentru a înțelege mai bine unicitatea acestei mieri, trebuie analizat mai întâi arbustul de Manuka (Leptospermum scoparium). Acest arbust are un sistem unic de apărare împotriva dăunătorilor care se regăsește în nectarul florilor, dar și în uleiul care se extrage din frunze. Așadar, nectarul îi conferă mierii proprietățile atât de speciale, mai precis un compus natural numit metilglioxal (MGO), despre care o mulțime de studii indică faptul că are puternice proprietăți antibacteriene.

Trebuie știut că și mierea obișnuită are oarecare proprietăți antibacteriene, care sunt datorate peroxidului de hidrogen, un compus care, din păcate, se poate deteriora în prezența căldurii și a luminii. De multe ori aceste proprietăți pot fi distruse chiar în procesul de extracție sau ambalare dacă mierea obișnuită este încălzită, ori se deteriorează dacă aceasta este expusă la lumina soarelui sau la lumina artificială din magazine.

Metilglioxalul, compusul natural din mierea de Manuka care îi dă puternicele proprietăți antibacteriene, este extrem de stabil și își păstrează eficiența chiar și în condiții extreme (spre exemplu atunci cand mierea este încălzită la peste 100°C sau chiar iradiată). Practic, chiar și în cele mai nefavorabile condiții, mierea de Manuka își păstrează intacte puternicele proprietăți antibacteriene. Când celebrul biochimist Dr. Peter Molan de la Universitatea Waikato din Noua Zeelandă a descoperit aceste proprietăți uimitoare ale mierii de Manuka, le-a denumit Non Peroxide Activity (NPA)', care ulterior au devenit Unique Mānuka Factor (UMF)'. Odată ce studiile au confirmat că metilglioxalul este acel compus din miere care îi dă efectele antibacteriene, producătorii au început să eticheteze mierea și în funcție de cantitatea de metilglioxal (MGO) validată prin studii de laborator.

În prezent, Asociația UMF din Noua Zeelandă, instituție supravegheată de Guvernul Noii Zeelande, urmărește ca producătorii și exportatorii să respecte cu strictețe standardele impuse de legislație pentru determinarea purității și calității mierii. Acestea presupun ca fiecare miere pe care o regăsești pe rafturile magazinelor să aibă analize de laborator efectuate de laboratoare independente acreditate. Așadar, este dreptul oricărui cumpărător de a solicita aceste analize pentru a se convinge de autenticitatea mierii pe care o cumpără.

Pentru o miere de foarte bună calitate se poate opta pentru mărci premiate la competițiile internaționale de calitate a mierii. Una dintre aceste competiții este prestigioasa competiție London Honey Awards, în cadrul căreia mierile sunt evaluate din punct de vedere calitate de experți din diverse țări. Mierile participante trec atât printr-o serie de analize de laborator, dar sunt evaluate și din punct de vedere organoleptic prin teste în orb, adică marca de miere evaluată nu este vizibilă juraților în timpul evaluării. Astfel de mărci premiate pentru calitate se găsesc și pe rafturile magazinelor fizice sau online din România. 

La ce se folosește mierea de Manuka

Proprietățile imunostimulatoare, antiinflamatoare, antibacteriene, antivirale, antifungice și antioxidante ale mierii de Manuka au făcut-o celebră în toată lumea. Nenumărate studii atestă aceste calități studiate în relație cu o gamă largă de afecțiuni. Astfel, mierea de Manuka se folosește de la întărirea sistemului imunitar al copiilor și adulților, în caz de răceală sau gripă, până la lupta împotriva unor bacterii rezistente la antibiotic, precum ar fi Staphylococcus aureus sau Helicobacter Pylori.

Totul constă în alegerea corectă a factorului bioactiv (MGO). Cu cât afecțiunea pentru care se administrează este mai gravă, cu atât factorul bioactiv trebuie să fie mai mare. Astfel, pentru întărirea imunității este suficientă o linguriță de miere cu factor MGO 100+ pe zi, în timp ce în cazul infecției cu bacteria Helicobacter Pylori este recomandată o miere cu un factor cât mai ridicat – MGO 700+ sau 800+.

Contraindicații

Mierea de Manuka nu trebuie administrată copiilor mai mici de 12 luni din cauza riscului legat de botulismul infantil.

În cazul persoanelor care suferă de diabet sau prediabet, se recomandă consumul cu moderație și monitorizarea glicemiei pe tot parcursul utilizării mierii de Manuka. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial