Cum să-i ajutăm pe copii să-și facă propriile păreri. Ghid de bune practici pentru educația civică de acasă

parinti si copii

De Florentina Mușat

– Mami, care a fost cel mai bun președinte după Revoluție?

– Hmm, ce-ți veni să întrebi asta? 

– Păi mi-a spus mamaie că doar cel pe care l-a votat ea în urmă cu mulți ani a fost cel mai bun. Restul, nu! I-au tăiat din pensie.

Nu e cazul să deschidem încă sertarul cu politică în fața copiilor. Încă nu ne-am dumirit nici noi, darămite să le explicăm lor. Problema e că, iată, un puști trecut de 13 ani cum e al meu s-a trezit într-o zi să-mi pună astfel de întrebări. Primul meu impuls de om sănătos a fost să-l trimit la plimbare să-și vadă de-ale lui. Apoi m-am gândit că e cazul să contracarez educația politică pe care i-o face mamaie.

Deschide-i ochii

Nu crede nimic decât atunci când se potrivește judecății tale și bunului tau simț, am citit asta undeva, dar jur că nu mai știu unde. Dar ce ne facem cu copiii noștri mai mărișori, deja bombardați cu o pleiadă de opinii, păreri, argumente pro și contra, recomandări amabile, recomandări agresive și… bunicuțe bine intenționate, dar ușor de impresionat, manipulat și influențat?

Suntem în mod constant bombardați cu aceste opinii în ziarele din mediul on line, la televizor, pe internet, în reclame și, iată, chiar din partea familiei sau a prietenilor. Este, fără îndoială, un indiciu de valoare asupra unei societăți libere și sănătoase, dar puțin copleșitor, pe de altă parte. E și normal să mă îngrijorez pentru copiii mei. Curând, vor simți presiunea acestor surse și chiar dacă eu îl pregătesc pentru viață, voi reuși să-i dezvolt abilitățile care îl vor ajuta să aleagă ce și pe cine să creadă?!

Cred cu toată convingerea că trebuie să transmitem copiilor noștri o calitate greu de pus în practică: aceea de a nu fi creduli, de a trata în mod critic ceea ce aud sau citesc fără să-i transformăm în viitori hateri sau nihiliști. Ci să cearnă singuri prin propria sită de valori informațiile auzite sau inoculate.

Imediat ce depășesc 10 ani, când tărâmul fantastic al copilăriei se îndepărtează, este timpul să intervenim și să-i învățăm să cântărească bine toate punctele de vedere, să judece calitatea unei informații ca să ajungă să-și facă propriile păreri bazate pe judecăți clare, nealterate, corecte.

Deschide-i mintea

Vom reuși să clădim în mintea copiilor noștri un malaxor pentru a emite și a recunoaște judecățile de valoare doar atunci când îi vom familiariza cu conceptele de bază ale gândirii logice, când îi vom face să realizeze și singuri diferențele dintre concluziile sigure și cele pripite sau improbabile. Acestea sunt deja instrumente cu câteva trepte mai complicate, dar necesare dacă ne dorim copii siguri pe ei care vor deveni tineri pregătiți să aleagă singuri ce să creadă.

Când va veni timpul, sugerați-i să-și spună părerile personale despre un anume subiect. Apoi puneți-l să argumenteze. Lăsați-l să gândească singur și să dezvolte propria părere, să analizeze, să ofere explicații. Explicați-i prin propoziții și argumente clare definiția unor concepte precum: amăgitor, improbabil, posibil și probabil.

Puneți-l să spune cinci lucruri lucruri imposibile și cinci foarte probabile. Subliniați de mai multe ori faptul că nu e ușor să tragi o concluzie sigură și că trebuie să învețe să-și susțină propriile păreri și să ceară același lucru și de la ceilalți.

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie