Cum să ai un sistem digestiv sănătos?

Sistemul digestiv este compus din tractul digestiv și organele auxiliare ale digestiei. Digestia este responsabilă de descompunerea compușilor alimentari și a lichidelor în molecule mici, care pot fi absorbite de către organism. Nutrienții sunt procesați, apoi sunt eliberați în organism și utilizați pentru diferite scopuri. 

De-a lungul anilor, sistemul nostru digestiv poate începe să sufere de disconforturi pe care înainte nu le-am observat. Pentru a avea grijă de acesta și pentru a-i prelungi tinerețea, este nevoie de evitarea alimentelor nesănătoase, bogate în grăsimi și puternic procesate. Alimentele bogate în fibre, precum fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele, sunt esențiale pentru menținerea unui sistem digestiv sănătos. Aceste alimente ajută la prevenirea constipației și a altor probleme digestive și furnizează organismului nutrienții necesari. În plus, este recomandat să vizitați constant un medic specializat în gastroenterologie Cluj.

Cum funcționează sistemul digestiv

Sistemul digestiv este format dintr-un set de organe a căror funcție este procesarea și absorbția alimentelor. Acest lucru permite asimilarea nutrienților pentru o funcționare corectă a întregului organism. De asemenea, elimină deșeurile (deșeurile alimentare, bacteriile intestinale și celulele de exfoliere). Sistemul biliar-pancreatic permite digestia alimentelor prin secretarea enzimelor. Tractul digestiv se extinde de la gură la anus, inclusiv esofag, stomac, intestinul subțire și intestinul gros.

Sistemul digestiv este responsabil pentru procesarea și descompunerea alimentelor în molecule mai mici, astfel încât organismul să poată absorbi nutrienții și energia din acestea. Sistemul digestiv începe cu gura, unde alimentele sunt zdrobite și măcinate de dinți și amestecate cu saliva. Saliva conține enzime care încep procesul de descompunere a carbohidraților.

Alimentele ajung apoi în esofag, un tub muscular care transportă alimentele spre stomac printr-un proces numit peristaltism. Stomacul este un organ musculos care conține sucuri digestive puternice. Alimentele sunt descompuse aici în molecule mai mici sub acțiunea sucurilor digestive și a enzimelor. În același timp, stomacul amestecă alimentele cu sucurile digestive pentru a forma un amestec care este eliberat în intestinul subțire. Intestinul subțire este împărțit în trei secțiuni: duodenul, jejunul și ileonul. Aici, enzimele digestive și secrețiile intestinale continuă procesul de descompunere a alimentelor, iar moleculele mai mici sunt absorbite în sânge și transportate la organele și țesuturile din întregul corp.

Intestinul gros este responsabil pentru absorbția apei și a nutrienților din alimente. Resturile alimentare care nu pot fi digerate și absorbite sunt eliminate din corp sub formă de fecale prin rect și anus. În timpul procesului de digestie, multe organe și glande din corp contribuie la procesul de descompunere a alimentelor și la absorbția nutrienților. Acestea includ pancreasul, ficatul și vezica biliară.

De ce ar trebui să eviți alimentele procesate

Aceste alimente, care prezintă un risc pentru sănătatea umană din diverse motive, au o calitate nutrițională foarte slabă și sunt, în general, extrem de gustoase, uneori chiar generează adicție, reușind să imite alimentele naturale, fiind văzute în mod eronat ca fiind sănătoase. Este esențial să reducem alimentele ultraprocesate din dieta noastră și să alegem să gătim și să mâncăm acasă, deoarece este cel mai bun mod de a asigura nutrienți buni în dietă și astfel, să protejăm organismul de bolile cauzate de obiceiurile alimentare nocive, derivate dintr-un stil de viață nesănătos.

Alimentele procesate sunt dăunătoare pentru sănătate, deoarece conțin o mulțime de grăsimi saturate, zahăr, sare și o mulțime de calorii. Mai multe studii științifice au arătat că o dietă bazată pe consumul unei cantități mari de alimente procesate poate crește riscul de tulburări cardiovasculare, afecțiuni metabolice, cum ar fi obezitatea și diabetul, bolile coronariene și bolile cerebrovasculare. În plus, consumând aceste alimente, se reduce consumul de produse sănătoase, neprelucrate sau prelucrate minim, care sunt bogate în nutrienți esențiali organismului.

Unele alimente procesate pot fi dificil de digerat de către organism, din pricina conținutului lor ridicat de grăsimi saturate, carbohidrați rafinați și conservanți. Acest lucru poate duce la probleme digestive, cum ar fi balonarea, constipația și diareea. În plus, consumul frecvent de alimente procesate poate crește riscul de obezitate, deoarece acestea sunt adesea bogate în calorii, dar au un conținut scăzut de nutrienți. 

Pentru o bună sănătate a sistemului digestiv, se recomandă o dietă variată și echilibrată, un aport suficient de lichide, precum și diminuarea stresului și efectuarea de exerciții fizice regulate. Pentru a menține o dietă sănătoasă, ar trebui să încercăm să consumăm alimente proaspete și naturale, să limităm consumul de alimente procesate și să citim etichetele alimentelor pentru a identifica aditivii și conținutul lor nutrițional.

Articol susținut de Anastasios Medical, o rețea medicală cu clinici în Cluj, Bacău și Zalău. Pentru mai multe detalii și programări, vizitați anastasios.ro.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial