Cum să ai grijă de orhidee

Cu siguranță că ai primit flori de ziua ta, fie ele sub formă de buchet, aranjament sau ghiveci. În funcție de specificul lor, și forma în care sunt oferite, acestea au nevoie de o îngrijire propice pentru a rezista un timp cât mai îndelungat și a-și păstra aspectul intact.

Printre cele mai populare plante de oferit în dar se numără orhideele, care înfrumusețează instant orice încăpere sau locuință. Acestea sunt ușor de recunoscut după aspectul exotic, cu multiple frunze verzi, suprapuse și flori dispuse sub formă de ciorchine. Culorile lor pot varia între alb, galben, roz, fucsia sau violet. Există și nuanțe de verde sau albastru care sunt date în mod artificial celor de culoare albă.

În ceea ce privește îngrijirea lor, există mai multe trucuri pe care să le pui în aplicare sau aspecte de care să ții cont, pentru a te bucura de plante sănătoase și flori bogate. Iată câteva sfaturi care ți-ar putea fi de folos.

Ce tip de ghiveci să alegi

Plantele din familia „Orchidaceae' reprezintă o alegere potrivită pentru persoanele care stau la apartament și își doresc flori care să reziste cu brio în interior. O astfel de plantă are nevoie de un drenaj cât mai bun, deci este necesar un ghiveci care să asigure un aport de apă suficient. Se recomandă vasele duble, dintre care unul să prezinte găuri la bază sau pe laterale, ideale pentru scurgerea apei în exces.

Care este cel mai bun tip de sol

Dacă nu vrei să te complici prea mult, poți găsi în magazinele care comercializează plante pământ special, obținut din diverse mixuri, care să ofere plantei tale cele mai bune condiții. Dacă ești curios de particularități, află că este necesar un sol cu porozitate crescută, care să faciliteze scurgerea apei.

Există opțiuni de amestecuri în care se adaugă bucăți de scoarță de copac sau chiar mușchi, pentru un rezultat adecvat. Cel dintâi va necesita udări mai dese, deoarece apa se va scurge mai rapid, iar cel din urmă va fi ideal pentru udări mai rare, deoarece mușchiul reține umezeala.

Ce fel de lumină este necesară

Orchidaceae sunt plante iubitoare de lumină, dar nu în mod direct, deci va fi necesar să ții cont de această particularitate a lor. Le poți așeza pe pervaz, dar nu în bătaia directă a soarelui. Dacă observi că planta ta nu face flori pentru o perioadă îndelungată este posibil ca lumina să nu fie suficientă sau într-o cantitate prea mare.

Care este temperatura optimă

Nu putem spune că există o temperatură ideală pentru toate plantele, fiecare dintre ele având nevoie și specificații diferite. De exemplu, specia Phalaenopsis, care este și cel mai des întâlnită în comerț, se bucură de o temperatură cuprinsă între 20 și 26 de grade Celsius, pe când Dendrobiums va fi mai fericită la aproximativ 15 grade.

Cata apa au acestea nevoie

Cel mai important aspect de care trebuie să ții cont este acela că apa în exces reprezintă inamicul acestor plante. Din păcate, partea cu udatul este și cea mai dificilă, florile putând fi afectate permanent dacă nu sunt respectate condițiile necesare de trai.

Udatul trebuie să țină cont de mai mulți factori, precum specie, temperatură și perioada anului în care ne aflăm. Pământul se va usca mai repede în perioadele calde decât în cele reci, deci va fi necesară udarea mai deasă pe timpul verii.

Un sfat bun este să nu oferi plantei prea multă apă, ba chiar să lași solul să se usuce înainte de următoarea udare, pentru a evita putrezirea rădăcinilor. Dacă vrei să le creezi o atmosferă cât mai plăcută, poți utiliza un recipient cu pulverizator, pentru a le stropi cu apă pe frunze și flori, acestea fiind mari iubitoare de umiditate.

Cum să ai grijă de aranjamentele florale

Dacă ai primit în dar un aranjament, care conține și flori de Orchidaceae, treaba ta va fi destul de simplă. În general aceste cutii cu flori vin „echipate' cu bureți speciali, care au fost îmbibați în prealabil în apă sau în soluții speciale, tip hrană pentru plante, care să le mențină cât mai mult timp în viață.

Tot ce trebuie să faci tu este să îndepărtezi foliile de plastic din jurul ornamentului, dacă există și să îl așezi într-un loc fără prea multă căldură, ferit de razele directe ale soarelui. Verifică din când în când starea aranjamentului și elimină tijele ofilite atunci când este cazul.

Nu trebuie să fii expert pentru a avea grijă de flori. Fii atent la semnele pe care acestea ți le indică și te vei putea bucura mult timp de frumusețea acestora. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial