Cum poți depune declarația Declarația Unică PF anul acesta?

Declarația Unică pentru persoane fizice (Formularul 212) poate fi depus anul acesta până la data de 25 mai inclusiv. Dacă trebuie să completezi și să depui această declarație fiscală, îți vom prezenta în continuare toate detaliile de care trebuie să ții cont, astfel încât să nu intervină vreo greșeală. Este important să depui declarația la timp pentru a evita penalitățile și pentru a afla care sunt taxele pe care le datorezi. 

Cum poți depune Declarația Unică PF 2022?

Este bine de știut că în prezent, Declarația Unică poate fi depusă atât electronic, dar și fizic. Astfel, prin intermediul mijloacelor electronice, sunt disponibile următoarele opțiuni de depunere: 

  • Spațiul Privat Virtual 
  • portalul e-guvernare.ro (pe baza certificatului digital) 
  • calculatoarele disponibile publicului (cu autoservire) din cadrul unităților fiscale 

În format fizic, declarația poate fi trimisă prin poștă (cu confirmare de primire) sau poate fi depusă direct la registratura organului fiscal. 

Având în vedere toate aceste modalități de depunere, oricine poate completa și trimite la timp Declaratie Unica PF 2022, fără a risca penalități sau amenzi. 

Pentru ce se depune Declarația Unică până la 25 mai? 

Data de 25 mai 2022 este data limită pentru care se pot depune declarațiile în următoarele cazuri: 

  • pentru declararea impozitului pe venituri realizate și a contribuțiilor sociale datorate începând cu 2021 
  • pentru declararea impozitului pe veniturile estimate și a contribuțiilor sociale datorate începând cu 2022
  • pentru a redirecționa 3,5% din impozitul pe venit. 

Includere venituri din criptomonede, NFT și activități de promovare în social media 

Românii care au obținut venituri din aceste categorii de activități trebuie să completeze și să depună Declarația Unică PF. Fiecare dintre această categorie este bine reglementată, după cum urmează. 

Pentru veniturile din criptomonede, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigurilor (diferența dintre prețul de vânzare și cel de achiziție). Persoanele care au încasat mai puțin de 200 lei/tranzacție nu vor plăti impozit, dacă suma totală câștigată de-a lungul anului 2021 nu este mai mare de 600 lei. 

Veniturile din NFT sunt cele mai noi categorii de venituri pentru care trebuie completată și depusă Declarația Unică. În Ghidul de completare a Declarației vei găsi mai multe detalii despre veniturile din NFT. 

Nici veniturile din promovare pe social media nu sunt scutite de impozitare. Astfel, indiferent de natura beneficiilor obținute în urma promovării, acestea trebuie incluse în Declarația Unică (bani, vacanțe, servicii, bunuri). 

Așadar, Declarația Unică este obligatorie pentru toate categoriile de persoane fizice care realizează venituri din diverse activități, altele decât cele salariale. Există și unele excepții, iar pentru a afla exact dacă trebuie să completezi și să depui această declarație, cel mai bine ar fi să apelezi la o firmă de contabilitate. Astfel, nu vei avea surprize neplăcute și vei primi sprijin în completarea Declarației. Este bine să ai alături o echipă de profesioniști care să te îndrume astfel încât contribuțiile tale să fie calculate corect și să eviți amenzi din cauză că nu ai știut exact cum se completează sau cum se depune Declarația Unică PF. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial