Cum poate ajuta un cabinet de logopedie copiii cu tulburări de vorbire și limbaj?

Foarte multe dintre afecțiunile de limbaj cu care copiii se confruntă la vârste fragede sunt trecute cu vederea ca fiind normale de către părinți. Totuși, netratate la timp, acestea se pot agrava, generând probleme serioase de dezvoltare și integrare socială ulterior, ca adult. Este important ca, de îndată ce observi, primele semne ale unei tulburări de vorbire la copilul tău, să soliciți ajutor de specialitate. 

Vizita la un cabinet de logopedie poate ajuta să stabilești dacă cel mic se confruntă sau nu cu o problemă reală și vine cu stabilirea unui plan de tratament adecvat pentru ameliorarea situației.  

Ce sunt tulburările de vorbire și limbaj și cum pot afecta copiii?

Tulburările de vorbire sunt considerate afecțiuni normale care pot avea un impact negativ asupra vieții pacientului. Situațiile comune sunt acelea în care persoana în cauză nu înțelege ceea ce i se comunică, întâmpină dificultăți în a pronunța anumite sunete sau cuvinte, nu poate formula propoziții și se manifestă lacune severe în ceea ce privește toate formele de exprimare. Această patologie se poate instala ca urmare a unei probleme medicale sau psihologice și necesită tratament de specialitate. În caz contrar, aceste tulburări vor afecta viața socială a celui mic, problemă manifestată în principal prin lipsa încrederii în sine, stimă scăzută, anxietate, tendință de evitare a tuturor contextelor sociale, depresie și nu numai. 

Cum poate ajuta terapia logopedică la îmbunătățirea comunicării și a abilităților de învățare ale copilului?

În vederea stabilirii unei forme de tratament este necesară o vizită într-un cabinet de logopedie. Priority Clinic te așteaptă cu un portofoliu foarte vast de servicii, de la evaluarea logopedică și până la punerea în aplicare a planului de tratament. Terapia logopedică urmărește îmbunătățirea capacității de comunicare prin efectuarea unor exerciții personalizate care au ca scop dezvoltarea și antrenarea sistemului fono-articular pentru a funcționa în parametri optimi. În paralel, dacă este cazul, se poate opta pentru colaborarea cu medici sau psihologi, pentru a grăbi procesul de vindecare. 

Dincolo de faptul că tulburarea de comunicare se manifestă în special prin întârzieri de vorbire, pronunțarea defectuoasă a anumitor sunete, bâlbâială și nu numai, copilul se poate confrunta și cu dislexie sau probleme în a înțelege limba și anumite sunete, lucruri care se reflectă în capacitatea de scriere, citire și învățare propriu-zisă. Terapia logopedică ajută, de asemenea, la remedierea acestor afecțiuni în vederea stabilirii unei dezvoltări normale pe acest plan, astfel încât cel mic să poată performa la capacitate maximă în mediul școlar.

Importanța implicării părinților în procesul de terapie și modul în care aceștia pot sprijini copilul în afara cabinetului de logopedie

Progresul pe care copilul îl cunoaște în cadrul cabinetului trebuie întreținut și în confortul propriei locuințe pentru ca rezultatele să fie cu adevărat vizibile. Acest lucru înseamnă că părinții sunt piloni principal în proces, fiind responsabili pentru sesizarea problemei, iar de vigilența lor depinde și modul în care aceasta va fi rezolvată. 

Așadar, odată cu evaluarea logopedică și stabilirea diagnosticului, plus planul de tratament, începe și punerea în practică a exercițiilor. Părintele va fi prezent la fiecare ședință de terapie pentru a observa evoluția și, totodată, pentru a obține indicații de la terapeut despre modul în care ar trebui să pună în practică cele învățate și acasă. Această abordare duală a demonstrat în repetate rânduri că are un grad ridicat de eficiență și cei mici par să fie mult mai deschiși la a ține cont de toate recomandările primite de logoped atât timp cât sunt familiarizați cu acestea.

Priority Clinic este cabinetul la care poți apela cu încredere dacă îți dorești ca problemele de comunicare să nu reprezinte un risc pentru copilul tău! 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial