Cum păstrezi amintirile care contează

Cum păstrezi amintirile care contează

Amintirile sunt una din comorile personale. Cum le păstrăm, cum le dăm mai departe? Cum le aducem aminte copiilor de bunicii lor, de momentele esențiale din primele lor luni de viață sau cum păstrăm în memoria familiei cele mai importante momente? 

Toată lumea face fotografii. A devenit un gest cotidian. Dar de la o fotografie din memoria telefonului la o amintire care învinge timpul este cale lungă. Există, însă, câteva soluții prin care vei putea păstra cele mai importante amintiri și îți vei putea învăța copiii să le prețuiască valoarea. 

Amintiri pentru copilul tău

Sutele de fotografii și filme pe care le faci cu copilul tău din prima lui zi de viață sunt amintiri neprețuite pentru părinți. Pentru cei mici, însă, au o valoare mai puțin palpabilă pentru că sunt imagini și momente dintr-o perioadă despre care ei nu-și aduc aminte nimic. 

Primele amintiri pe care un copil le are, cu sine și cu părinții ori bunicii lui, sunt cele de după vârsta de trei ani. Înainte de această vârstă memoria de lungă durată practic nu funcționează în creierul copilului. Amintirile palpabile: jucăriile sau hăinuțele de bebeluși se pot păstra sau nu. Este suficient să te muți într-o altă casă și șansele să le pierzi sau să le rătăcești sunt foarte mari. 

Însă unele lucruri nu se pierd niciodată. Printre ele sunt bijuteriile de familie. Exact asta este una dintre soluțiile ideale pentru a păstra amintiri. Poți face pentru bebelușul tău bratari snur, gravate cu diferite imagini sau mesaje. Vor fi o bucurie pentru el, mai târziu. 

Amintiri pentru părinți

Și părinții au nevoie de amintiri. Toți părinții îți vor spune că cei mici cresc prea repede, că prima copilărie pare că se topește pur și simplu și că bebelușul dependent de părinți devine peste noapte adolescentul independent. Fiecare fotografie are în spate o poveste, iar povestea poate să se atenueze sau să se amestece cu alte momente. 

Soluția? Adună pozele în album, fie că este unul real, fie că este unul virtual, și adaugă la fiecare fotografie și film locul și data unde au fost făcute. Profită de claritatea unei amintiri și adaugă și câteva cuvinte care să rezume întreaga istorie. Ca un fel de capăt de ață de care tragi ca să aduci în prezent orice moment din trecut. 

Studiile au dovedit că în momentul în care aducem în câmpul conștiinței o amintire, aceasta se alterează, iar ceea ce o să ținem minte mai departe este amintirea amintirii respective. Unele detalii se pierd, altele se combină cu alte amintiri. Un album cu detalii esențiale va păstra amintirile vii! 

Jurnalul personal, magazia ta cu amintiri

Azi rețelele de socializare funcționează în bună măsură ca un jurnal personal. Scriem acolo lucrurile care contează, care ne provoacă și pe care le vrem cumva păstrate. Sunt o soluție, dar ai putea încerca un jurnal scris. 

Puține lucruri sunt mai plăcute decât să citești peste timp cele câteva rânduri scrise de mână despre ceva sau cineva, într-un jurnal. Nu este complicat să faci asta. Este, până la urmă, o rutină pe care o vei respecta dacă îți vei impune să scrii un rând, două la câteva zile într-un jurnal. 

Poți încerca și varianta unui jurnal virtual dacă a scrie de mână pare complicat. Important este să fii constant și să notezi lucrurile care merită ținute minte. Evenimente, situații, momente, stări. Oricine îl va răsfoi peste timp va avea ocazia să se întâlnească cu cei dragi sau, pur și simplu, cu sine, cel care era în urmă cu ceva timp. 

În plus, atunci când scrii despre ceva ce ai trăit personal, imaginile momentului se păstrează mult mai bine în memoria de lungă durată, iar capacitatea creierului de a stoca amintiri se perfecționează. Adică vei avea o memorie de elefant! Ceea ce nu este rău deloc. 

Amintirile nu trebuie doar păstrate. Ele trebuie pur și simplu create atât pentru copil, cât și pentru părinți. Cum? Petrecând timp împreună, mergând în vacanțe, vorbind despre câte în lună și-n stele, glumind și zâmbind, unii pentru alții! 

Sursa foto: pexels.com 

(P) Material publicitar realizat împreună cu graveazapovesteata.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Advertorial