Un consum mai mic de energie electrică nu trebuie să reprezinte o scădere a calității vieții. De fapt, o preocupare pentru eficiența energetică a locuinței înseamnă că iei decizii sănătoase pentru prezent și viitor. Și mai exact, poți fi smart pe energie și să alegi soluții sustenabile ca să reduci consumul de energie electrică. Cum faci acest lucru, păstrându-ți confortul din locuință? Stă în puterea ta să acționezi responsabil, așa că, descoperă, în cele ce urmează, trei metode prin care consumul tău de energie electrică poate fi redus, cu efort minim.
Un consum mai mic de energie electrică nu înseamnă și reducerea standardului de viață, ci poate fi asociat unor alegeri sustenabile pe termen lung. În acest sens, este o idee bună să optezi pentru electrocasnice eficiente energetic și să iei măsuri inteligente de consum.
De exemplu, un frigider standard face parte, de obicei, din clasa energetică D-F și are un consum de circa 280 kWh pe an. Deși nu îl poți scoate din priză pentru a economisi energie electrică, poți lua măsuri pentru a-l folosi în mod eficient. Astfel, potrivit Energy Policy Group (EPG) ar trebui să:
Pe de altă parte, dacă dispui de un laptop, conectează-l la sursa de energie electrică doar atunci când are nevoie de încărcare. Pentru a reduce consumul, experții EPG recomandă:
Acestea sunt doar câteva exemple pentru a vedea că schimbarea este la tine. Informându-te corect, poți lua cele mai bune decizii legate de consumul de energie electrică. Rezultatele te pot uimi. De pildă, un consum de până la 100 de kWh/lună pare un obiectiv nerealist, dacă vrei să-ți menții un anumit standard de viață. În realitate însă depinde doar de tine să faci schimbări smart. Vrei un exemplu concret, la îndemâna ta? Descoperă 10 soluții practice, ca să obții un consum de energie de până la 100 kWh/lună, păstrând confortul din locuință.
Pentru a reduce consumul de energie fără a sacrifica din confortul locuinței, experții de la Energy Saving Trust recomandă înlocuirea becurilor tradiționale cu LED-uri. Beneficiile unei astfel de schimbări sunt, printre altele, reducerea amprentei de carbon, consum redus de energie electrică, un sistem de iluminat de mai bună calitate (o casă mai luminoasă).
Reține că, potrivit EPG, un singur bec LED are o durată de viață de 50.000 de ore, de aproximativ 50 de ori mai mult decât un bec incandescent. Cu alte cuvinte, va trebui să schimbi mai puține becuri, ceea ce înseamnă și o cantitate mai mică de deșeuri.
Pe lângă înlocuirea becurilor cu LED-uri, ai la dispoziție și alte soluții pentru a reduce consumul de energie în mod inteligent. Instalează întrerupătoare pentru reglarea intensității luminii, înlocuiește lămpile cu mai multe ramificații cu modele simple și funcționale, cu 1-2 becuri LED. De asemenea, apelează la prize smart, senzori de mișcare (acolo unde este cazul) și folosirea de lămpi detașabile pentru zona de lucru sau de lectură.
Principalii consumatori ascunși sunt dispozitivele în modul standby. De exemplu, lăsarea anumitor electrocasnice în priză (cuptor cu microunde, televizor, laptop, computer etc.), chiar și atunci când nu le folosești, poate fi evitată fără a sacrifica din confort.
Un exemplu tipic de consumator ascuns este mașina de spălat rufe. Pentru a crește eficiența sa energetică este indicat să pornești mașina de spălat rufe doar atunci când este plină de haine. Mai mult, este recomandat să cureți filtrele și să folosești produse pentru dizolvarea calcarului, pentru o folosire eficientă un timp îndelungat.
Un consum mai mic de energie electrică nu trebuie să presupună afectarea stilului de viață. Alegerea unor obiceiuri inteligent de consum, eficientizarea sistemului de iluminat, precum și informarea cu privire la consumatorii ascunși sunt doar câteva recomandări pentru un consum smart de energie.
Sursa foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat de Enel