Cum ne influențează arhitectura starea de bine – o discuție necesară 

Ultimii doi ani au fost, din punctul de vedere al experiențelor pe care lumea le-a traversat, precum ultimii 200: pandemii, crize și războaie, reconfigurarea modului în care lucrăm și în care ne raportăm la spațiul care ne înconjoară, am asistat și asistăm la mențiuni nesfârșite despre o eventuală criză sanitar-economică-de securitate. În altă ordine de idei, în acest tumult informațional și emoțional, paradoxal, se vorbește destul de puțin despre modul în care ne simțim.

În debut de pandemie, psihologii și sociologii anunțau o posibilă alunecare spre depresie și spre alienare. Oricât de imposibilă părea la momentul respectiv această previziune, privind retroactiv, le dăm dreptate. 

Pas cu pas, fiecare decizie de a ne duce viața mai departe, s-a lovit de starea de bine, de modul în care ne simțim și ne așezăm în viețile noastre. Din acest punct de vedere, arhitectura și construcția spațiilor pe care le locuim au fost primele zone în care schimbările de acest tip s-au resimțit. 

De la spațiile mici, la cele largi, vedem, pe zi ce trece preocuparea de a ne face să ne simțim bine. 

Acest articol surprinde câteva idei care sunt baza unuia dintre cele mai importante trenduri în arhitectură – spațiul construit devine suportul stării noastre emoționale. 

Am discutat topicul cu arh. George Cristescu, fondator Deco Architects, birou arhitectură cu experiență extensivă în proiecte de anvergură, rezidențiale sau spații de birouri. Poziționați exact acolo unde se da ora exactă și se reglează ritmul societății, Deco Architects ne-au împărtășit de ce arhitectura este astăzi mai importantă ca oricând și de ce ne poate amplifica starea de bine și emoțiile pozitive de care avem atât de multă nevoie. 

Arhitectura are, într-adevăr, potențialul de a ne influența starea de spirit și percepțiile prin spațiul, lumina, geometria și materialele folosite. Atunci când proiectează un spațiu, designerii de interior și arhitecții iau în considerare diverși factori, precum ar fi industria deservita, persoanele care îl vor folosi, zona înconjurătoare și peisajul. Există un echilibru de menținut între funcția și forma unui spațiu, între ceea ce face ca o clădire sa fie „doar o clădire' și ceea ce o face să iasă în evidență.

Cu toate acestea, arhitecții trebuie să fie atenți ca atunci când proiectează o clădire care „se evidențiază de restul' – exista chiar și riscul de a face respectiva clădire prea impunătoare. De altfel, un alt aspect important care are un mare impact psihologic este fațada unei clădiri. O fațadă excesiv de impunătoare, precum ar fi cea a unui zgârie-nori, ar putea transmite o impresie incorectă a unui spațiu interior restrictiv. In acest caz, a găsi modalități de a crea o fațadă elegantă înseamnă să-ți explorezi creativitatea la maximum.' – George Cristescu, arhitect

În plus, studiile arată că, de exemplu, birourile construite cu deschidere spre natură, sporesc concentrarea, îmbunătățind productivitatea. Iluminatul este, de asemenea, important. Efectul luminii artificiale se schimbă în concordanță cu funcția spațiului: vrem o atmosferă mai formală? Atunci poziționăm lumina la nivelul ochilor. Vrem un mediu cald, relaxat? Atunci, poziționăm lumina la un nivel inferior. Mai important, iluminarea naturală este mult mai benefică. Îi face pe oameni să se simtă mai energici și mai productivi, accentuându-le starea de bine.

Există chiar și o filozofie care leagă arhitectura de starea de bine. Recunoașterea faptului că o clădire poate transmite anumite emoții utilizatorilor săi nu poate decât să stimuleze și să arate că arhitectura este accesibilă tuturor, mai mult decât cred ei. O clădire există pentru oameni și cu ajutorul lor. Din acest punct de vedere, este important ca arhitecții să echilibreze funcția unui loc cu sentimentele și percepțiile pe care le generează. Ei trebuie să recunoască puterea pe care o dețin, și anume să construiască ceva care nu numai că va dura zeci de ani, dacă nu mai mult, dar care dă și un nou sens modului în care sunt create și construite clădirile. – George Cristescu, arhitect

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial