Bunăstarea și viitorul copilului tău depind, în mare măsură, de deciziile pe care le vei lua ca părinte. În acest proces, e important să fii bine documentat și să alegi corect o serie de obiceiuri financiare. În cele ce urmează, vei afla cum îți poți proteja financiar copilul, pe termen lung.
Gândește-te la un „buget de rezervă' la care să poți apela în cazul unor situații neprevăzute. Ideal este ca fondul acesta de rezervă să acopere cheltuielile de bază ale tale și ale familiei (chirie, rate, taxe, utilități, alimente, transport) pentru o perioadă de 3-6 luni.
În afară de fondul de urgență, o altă formă de protecție financiară pentru familia ta poate fi reprezentată de asigurarea pentru copii. Poți alege un plan de protecție personalizat, atât pentru copil, cât și pentru tine, ca părinte. Acest tip de asigurare îți oferă și acces la servicii de asistență medicală, precum vizita unui pediatru acasă sau transport medical de urgență. De asemenea, ai acces la teste practice psihologice de îndrumare în carieră, de comportament sau stil de învățare. În plus, ai posibilitatea de a atașa la asigurare un contract suplimentar de investiție.
O abordare inteligentă a finanţelor poate influența favorabil viitorul copilului. Pentru că multe dintre obiceiurile financiare sunt învățate și deprinse în familie, îl poți învăța pe cel mic importanța economisirii și a calculării bugetului, prin puterea exemplului.
În primul rând, creează-ți tu obiceiul de a ține evidența cheltuielilor lunare, a veniturilor. Cea mai simplă metodă de calculare a bugetului lunar ține cont de principiul 50/30/20 și îți permite să vezi exact tipurile de cheltuieli lunare și care sunt alegerile optime pentru bunăstarea ta financiară.
Metoda 50/30/20 presupune împărțirea bugetului în trei categorii principale de cheltuieli:
Organizând bugetul după această metodă, vei reuși să economisești, inclusiv pentru viitorul copilului.
O modalitate de protejare a viitorului copilului este și crearea unui fond special pentru el, dedicat studiilor sau a unei achiziții mai importante, atunci când copilul devine adult. Acest fond este diferit de cel de urgență, cele două având scopuri diferite. Un astfel de fond se construiește în timp, pe termen lung, și nu este dedicat nevoilor curente, ci unor obiective financiare mai îndrăznețe. Fă o regulă din a acumula bani în acest fond până când copilul împlinește 18 ani. Astfel, îi vei oferi posibilitatea de a studia oriunde își dorește sau îi vei oferi mai multă stabilitate prin achiziționarea unei locuințe la maturitate.
Poți crea un astfel fond punând deoparte lunar o sumă fixă, pe care o poți crește pe parcurs, dacă îți permiți, De asemenea, încurajează-ți membrii familiei (bunicii copilului, mătușile, unchii) ca în locul jucăriilor nenumărate, de care copilul uită repede, să direcționeze și ei la ocazii speciale (zi de naștere, Sărbători de iarnă) să aleagă să contribuie la viitorul financiar al copilului.
Așadar, pentru protecția financiară a viitorului copilului orice sumă contează, așa că, reorganizează-ți bugetul și adoptă metodele care se potrivesc cel mai bine familiei tale!
Sursa foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat împreună cu Metropolitan Life