Cum îți poți pregăti proviziile pentru iarnă, folosind metodele tradiționale de conservare

Pentru că, în regiunile cu climat temperat-continental, fructele și legumele nu sunt accesibile în sezonul rece, metodele de conservare a alimentelor s-au numărat printre interesele locuitorilor din aceste zone, încă din cele mai vechi timpuri. Avantajul conservării este posibilitatea de a beneficia de nutrienții alimentelor, chiar și în perioadele în care acestea nu sunt accesibile.

Dacă, nu cu mult timp în urmă, conservarea se făcea exclusiv acasă, în prezent, industria alimentară mizează pe acestea pentru a le oferi cumpărătorilor produse cu valabilitate extinsă.

Iată care sunt cele mai importante metode tradiționale de conservare și cum îți poți pregăti proviziile pentru iarnă, folosindu-le:

Refrigerarea

Singurul lucru de care ai nevoie pentru a conserva astfel alimentele este un frigider bun. Păstrarea alimentelor la temperaturi scăzute, care nu depășesc 4 grade Celsius, respectiv la o umiditate optimă, de mai puțin de 90% are la bază două principii biologice: anabioza și fiziobioza, care încetinesc activitatea enzimelor. În acest fel, poți păstra pe termen relativ scurt carnea, legumele, mâncarea gătita, dar și conservele deja desfăcute.

Congelarea

Dacă îți dorești conservarea alimentelor pe termen mai lung, conservarea este o soluție. Temperaturile la care conservă orice congelatoare, lăzi frigorifice sau combine frigorifice alimentele se încadrează între -18 și -45 grade Celsius. De asemenea, acestea asigură o ventilație și o umiditate optime. Congelarea modifică structura chimică a alimentelor, însă procesul este reversibil – odată ce dezgheți alimentele congelate, lăsându-le la temperatura camerei, în apă rece, în cuptorul cu microunde sau prin expunerea la aburi, le poți folosi ca atare.

Pasteurizarea

Prin pasteurizare, fermenții prezenți în alimente sunt distruși. Acest proces impune încălzirea moderată a alimentelor, un timp mai îndelungat și poate fi utilizat pentru conservarea peștelui, a produselor din carne și a lichidelor.

Sterilizarea

Sterilizarea se folosește adesea pentru conservarea fructelor și a legumelor. Compoturile și conservele de legume sunt rezultate ale sterilizării. Acest proces impune expunerea alimentelor depozitate etanș, în borcane, la temperaturi de peste 100 de grade Celsius. Sterilizarea are scopul de a distruge microorganismele prezente în alimente.

Deshidratarea

Fructele, legumele, dar și carnea sau chiar lichidele pot fi conservate în acest fel, chiar dacă procesul diferă – poate fi vorba despre uscare, criodeshidratare sau chiar fierbere, în cazul lichidelor, pentru obținerea unor formule mai concentrate. Indiferent de procedură, procesele microbiologice sunt încetinite, datorită reducerii umidității.

Conservarea cu adaos de sare sau de zahăr

Atât sarea, cât și zahărul au funcție de conservanți alimentari și pot fi folosite pentru conservarea produselor din carne, dar și a fructelor sau legumelor. Singurul inconvenient, în cazul conservării în saramură, este faptul că alimentele pierd o bună parte din nutrienți. În cazul conservării cu adaos de zahăr, este important să eviți folosirea unor cantități mari de apă, pentru păstrarea proprietăților alimentelor conservate astfel.

Conservarea cu acidifianți

Murarea și marinarea alimentelor sunt proceduri ce implică folosirea acidifianților naturali sau artificiali, pentru conservarea alimentelor. Varza, conopida, castraveții, gogoșarii sau măslinele pot fi murate pentru conservare, cu ajutorul acidifianților naturali. În cazul marinării, se folosește oțet pentru distrugerea microorganismelor, acesta vând și rol de agent de conservare.

Conservarea prin afumare

Produsele derivate din carne și din lapte pot fi 

1.8. Conservarea cărnii și a produselor lactate prin afumare. Acizii și fenolii din fum au efect antiseptic și pot ajuta la conservarea eficientă a cărnii, peștelui sau produselor lactate cum este brânza sau cașcavalul. Indiferent dacă fumul este rece sau cald, această metodă este adesea folosită pentru obținerea mezelurilor și a brânzeturilor afumate, care au un termen de valabilitate mai mare decât carnea, respectiv brânzeturile proaspete.

Tu ce metode folosești pentru a conserva alimente și a-ți face provizii pentru iarnă?

Foto: Freepik

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial