Cum îți educi financiar copilul, de la cele mai mici vârste

Educaţia financiară a devenit un subiect din ce în ce mai important, pe măsură ce fiecare dintre noi a conştientizat că abilităţile specifice de gestionare a banilor pot avea un impact semnificativ asupra stilului de viaţă. Totodată, din ce în ce mai mulţi părinţi sunt interesaţi ca acest tip de educaţie să fie transmis în mod responsabil copiilor lor, astfel încât aceştia să poată lua, pe viitor, cele mai sănătoase decizii şi să aibă o relaţie echilibrată cu banii. Dacă şi tu eşti un astfel de părinte, iată câteva modalităţi practice prin care îi poţi oferi copilului tău o bună educaţie financiară.

Deprinde-l din timp cu valoarea monedelor și bancnotelor

Când vine vorba de copii, una dintre cele mai simple modalităţi de a-i învăţa ceva este prin joacă. Aşadar, poţi începe educația financiară a copilului tău, deprinzându-l din timp cu valoarea monedelor şi bancnotelor, prin intermediul jocurilor care implică folosirea bancnotelor şi monedelor, prin intermediul cărora îţi poţi învăţa copilul despre valoarea banilor şi felul în care ei sunt folosiţi în societate. Nu numai că va fi un exerciţiu amuzant, dar îi va fi mai uşor să asimileze anumite cunoştinţe practice, care îi vor fi de folos pe viitor.  

Învață-l despre responsabilitatea financiară

Multe cupluri de părinţi evită să discute prea mult cu cei mici despre bani, considerând că este un subiect care poate stresa copiii. Deşi este perfect rezonabil să nu împărtășești problemele financiare copilului, implicarea lui în anumite decizii sau activităţi poate fi benefică pentru educaţia sa financiară. De exemplu, îl poţi lua la cumpărături sau poţi discuta cu el despre avantajele şi dezavantajele unei achiziţii, mai ales dacă este vorba despre un produs pe care copilul şi-l doreşte. În felul acesta, va învăţa cum să ia decizii. Felul în care discuţi cu partenerul despre bani poate avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra copilului, care va putea învăţa cum funcţionează responsabilitatea financiara in cuplu. Ca în orice proces de învăţare, o comunicare deschisă este un instrument valoros.

Setează-i obiective de termen mediu și lung

Copiii ceva mai mari şi adolescenţii pot învăţa multe despre importanţa economisirii, dar şi despre valoarea banilor şi responsabilitatea financiară, dacă le stabileşti obiective pe termen mediu şi lung. Contextul este, de asemenea, important. În cazul în care copilul îşi doreşte o nouă jucărie sau poate un gadget, această situaţie poate fi pretextul ideal pentru a-l învăţa cum să economisească sau despre cum se pot câştiga banii. Dacă are deja o alocaţie săptămânală sau lunară, va învăţa să ia deciziile corecte pentru a economisi pentru obiectul pe care şi-l doreşte. De asemenea, acesta poate fi prilejul de a corecta anumite atitudini.  Când un copil economiseşte sau îşi asumă responsabilităţi suplimentare pentru a câştiga mai mulţi bani de buzunar, va învăţa să preţuiască mai mult produsele sau serviciile pe care le achiziţionează ulterior.  

Dă-i libertatea de a dispune de sume mici

În vederea unei bune educaţii financiare, cu efecte pe termen lung, este important să-i oferi copilului libertatea de a dispune de sume mici de bani. Aşa cum precizam anterior, îi poţi fixa o alocaţie săptămânală sau lunară, pentru a-l învăţa, printre altele, să aibă o perspectivă mai amplă asupra cheltuielilor sale. Mai mult decât atât, o astfel de alocaţie săptămânală îl va ajuta să înţeleagă că nu trebuie să cedeze primelor impulsuri şi că e bine să aibă în vedere şi alte posibilităţi, înainte de a cumpăra ceva. Pe scurt, gestionarea unei sume mici de bani îl va ajuta, prin experienţe directe, să îşi însuşească anumite comportamente responsabile din punct de vedere financiar.

Învață-l să compare prețurile

Vorbește cu copilul tău despre bani şi include-l în luarea unor decizii. Îl poţi lua cu tine la supermarket şi să-l înveţi să compare preţurile diferitelor produse, ţinând cont şi de alte aspecte, cum ar fi calitatea şi cantitatea. De asemenea, atunci când achiziţionezi ceva pentru casă, o vacanţă sau un nou aparat electrocasnic pentru familie, îi poţi arăta cum faci cumpărăturile online şi cum se folosesc aplicaţiile de comparare a preţurilor. În acest fel, copilul tău va avea o perspectivă mai clară asupra felului în care sunt stabilite preţurile pentru diferite produse sau chiar asupra conceptelor mai dificile, precum adaosul comercial, dacă are vârsta potrivită.

În calitate de părinte, cu siguranţă vrei să-i oferi copilului tău cele mai bune instrumente cu ajutorul cărora să-şi creeze un viitor aşa cum şi-l doreşte. Dacă ești gata să implementezi aceste sfaturi, copilul tău va avea parte de o bună educaţie financiară.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Metropolitan Life

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial