Cum îți poți da seama ce culoare te poate face să arăți mereu elegantă și la modă? Există o modalitate ușoară de a afla ce haine și accesorii ți se potrivesc cel mai bine. Iată câteva trucuri de care să ții cont.
Analiza sezonieră a culorilor este adesea folosită în industria modei pentru a potrivi culorile hainelor și ale machiajului cu tonul pielii, culoarea ochilor și culoarea părului unui model.
Se pare că culorile greșite pot atrage atenția asupra unor defecte precum ridurile sau tonul neuniform al pielii, în timp ce paleta de culori potrivită va pune în valoare frumusețea naturală a unei persoane.
Unele culori creează combinații frumoase, în timp ce altele nu arată bine împreună. Și aceeași regulă se aplică și în cazul hainelor, accesoriilor și machiajului. Aplicarea practică reușită a analizei culorilor ne ajută să ne coordonăm cu mai multă ușurință hainele și accesoriile. Iar dacă îți cunoști paleta de culori, poți evita să cumperi haine care nu ți se potrivesc.
Mai mult decât atât, te va ajuta să îți evidențiezi frumusețea naturală și să arăți elegant fără să cheltuiești prea mulți bani. Unele culori arată bine cu tonurile de piele „reci”, în timp ce alte culori se potrivesc mai bine tonurilor de piele „calde”.
Analiza sezonieră a culorilor nu este un concept nou. De fapt, înțelegerea modernă a culorilor armonioase provine din înțelegerea anotimpurilor de către pictorii impresioniști din secolul al XIX-lea. Pentru a descrie cu acuratețe fiecare anotimp, aceștia au trebuit să înțeleagă culorile care reflectă fiecare anotimp, adică:
Pe măsură ce natura trece prin anotimpuri, își schimbă setul de culori. Primăvara, de exemplu, are nuanțe proaspete, în timp ce iarna are nuanțe atenuate și înghețate. Această schimbare a culorilor are loc din cauza modului în care lumina se reflectă în lumea naturală.
De fiecare dată când soarele își schimbă poziția, el pictează lumea în culori diferite. Facem parte din natură, de aceea putem aplica aceste seturi de culori și pentru a ne defini tipul de culoare.
În 1980, psihologul Carole Jackson a scris cartea „Color Me Beautiful' („Colorează-mă frumos'), care a devenit un fenomen de cultură pop la acea vreme. Jackson a simplificat metoda creată de Suzanne Caygill, astfel încât fiecare femeie să își poată spune cu ușurință propriul tip de culoare și să aleagă hainele, accesoriile și machiajul potrivite, scrie Bright Side.
Mulțumită cărții lui Jackson, poți defini tipul tău de culoare răspunzând la aceste 2 întrebări simple.
1. Ton cald sau rece? Există două moduri de a-ți defini „temperatura”.
Testul venei. Uită-te la venele de pe încheietura interioară a încheieturii mâinii tale. Dacă acestea par verzui, tipul tău este cald, dacă arată mai mult pe partea albastră, tipul tău este rece. Testul trebuie făcut la lumină naturală. Dacă pielea ta este foarte bronzată, această metodă nu va funcționa.
Testul aur/argint. Ia 2 bucăți de țesătură sau hârtie de culoare aurie și argintie. Așază una dintre mâini pe bucata de culoare argintie și cealaltă pe bucata de culoare aurie. Dacă culoarea este potrivită pentru tonul pielii tale, pielea ta va arăta uniformă. Iar dacă nu este, pielea ta va arăta neuniformă și pătată. Dacă testul arată că cea mai bună culoare pentru tine este auriul, atunci tipul tău de culoare este cald, iar dacă este argintiu, atunci tipul tău este rece.
Practic, te poți opri în această etapă, deoarece rezultatele tale vor fi următoarele: cald corespunde tipurilor de culoare “primăvară” sau “toamnă”, iar rece corespunde tipurilor “vară” și “iarnă”.
Cu toate acestea, pentru ca testul să fie mai precis, iată a doua întrebare pentru a afla tipul de culoare luând în considerare nu numai nuanța pielii, ci și alte caracteristici ale aspectului tău.
2. Ten „închis' sau „deschis'
Aici, trebuie să îți definești culoarea ochilor și culoarea părului și să înțelegi ce nuanțe predomină în ele.
Nuanțe deschise. Dacă părul tău este blond sau șaten, dar există o nuanță rece, cenușie, în timp ce ochii tăi sunt gri, albastru-cenușiu, verde-cenușiu sau căprui, atunci tipul tău de culoare este “de vară”. Dacă părul tău este șaten deschis sau blond, iar ochii tăi sunt de culoare deschisă, atunci tipul tău de culoare este “primăvară”.
Nuanțe închise. Dacă culoarea naturală a părului tău este neagră sau maro închis cu o ușoară nuanță cenușie și ochii tăi sunt de culoare închisă, verde sau albastru, tipul tău de culoare este „iarnă”. Iar dacă părul tău este roșcat și ochii tăi sunt luminoși și expresivi, variind de la albastru deschis până la căprui închis, tipul tău de culoare este “toamna”.
Reține că un tip de culoare este o combinație a anumitor caracteristici ale aspectului tău, inclusiv culoarea ochilor, culoarea părului și nuanța pielii. Dacă decizi să îți vopsești părul din blond caramel în castaniu, de exemplu, atunci unele dintre accesoriile și hainele tale nu se vor mai potrivi cu noul look.
Primăvara este anotimpul reînnoirii, când natura capătă culori proaspete și vibrante. Caracteristicile tipului de culoare de primăvară sunt calde, luminoase și ușoare.
Tipul de culoare de primăvară este caracterizat de un ton cald al pielii, cu unele puncte roșii vizibile pe piele. Culoarea părului variază de la blond la șaten auriu și roșu. Culoarea ochilor poate fi albastru cald, gri, albastru acvatic, verde cald și clar și căprui auriu strălucitor.
Paleta de culori include nuanțe calde și proaspete: piersică, roz cald, somon, caise, portocaliu, portocaliu, ghimbir, auriu, crem și roșu. Nuanțele de verde, cum ar fi frunzele proaspete, mărul, acvamarinul și turcoazul auriu, vor arăta, de asemenea, foarte bine pe persoanele “primăvăratice”.
Acestea ar trebui să evite culorile plictisitoare și discrete, precum și albul orbitor, rozul rece, gri-argintiu și negrul cărbune.
Acesta este sezonul zilelor lungi și însorite și al brizei plăcute. Lumina strălucitoare a soarelui pictează lumea în culori blânde. Caracteristicile tipului de culoare de vară sunt ușoare și atenuate.
Persoanele “de vară” au tonuri de piele de la porțelan la măsliniu. Culoarea părului lor variază de la blond palid ca de gheață la blond cenușiu închis. Culoarea de păr deschisă spre mediu cenușie sau maro neutru este, de asemenea, o culoare de păr comună.
Blondul galben-palid se găsește, de asemenea, în gama de vară și poate fi potențial confundat cu blondul auriu al tipului de culoare de primăvară. Textura părului “de vară” este adesea fină, ondulată sau creț. Ochii sunt, de obicei, de culoare deschisă: albastru, verde sau gri cu contrast redus.
Paleta de culori include tonuri reci, fumurii, pastelate, blurate, tonuri blânde de albastru, gri-albastru, argintiu, perlat, liliachiu și nuanțe de gri-bej, precum și culorile denimului, de la albastru stins la indigo bogat. De asemenea, o paletă de roz rece, de la nuanțe deschise pudrate până la roz închis cu o tentă de violet, va arăta, de asemenea, foarte bine pe persoanele “de vară”.
Acestea ar trebui să evite culorile calde, molipsitoare și toxice, precum portocaliu, ocru, roșu morcov, culoarea gălbenușului de ou și verdele. Culorile alb-negru și alb nu sunt, de asemenea, cea mai bună opțiune pentru ei.
Toamna este anotimpul recoltei și al zilelor care se scurtează. Paleta din acest anotimp este plină de culori cețoase, dar bogate. Caracteristicile tipului de culoare de toamnă sunt calde, atenuate și întunecate.
Persoanele “de toamnă” au tonuri calde ale pielii, adesea cu pistrui. Culoarea părului lor este caldă, variind de la blond auriu la șaten auriu mediu și culori castanii. Părul șaten închis este mai puțin frecvent. Culorile tipice ale ochilor sunt căprui deschis: de la chihlimbar la roșu-maroniu intens. Rareori, există persoane “de toamnă” care au ochii de un albastru intens sau albastru-cenușiu.
Paleta de culori include culorile naturale ale toamnei: albastru-auriu, azur, smarald, culoarea aurului vechi, maro-roșu, muștar, kaki, bej-gălbui, cafeniu, cupru și bronz. Purpuriul închis, roșul mac și portocaliul vor arăta, de asemenea, bine pe persoanele „de toamnă”. Acestea ar trebui să evite albul ca zăpada, negrul, nuanțele pastelate reci și culorile vii.
Acesta este anotimpul contrastelor, când nopțile lungi acoperă natura cu întuneric, în timp ce pământul este acoperit de zăpadă albă. Caracteristicile tipului de culoare de iarnă sunt reci, bogate și întunecate.
Oamenii „de iarnă” au pielea deschisă combinată cu părul și ochii închiși la culoare. Tonul pielii lor variază de la foarte deschis la mediu-închis.
Culoarea părului lor este, de obicei, cenușie sau maro rece, variind de la închis la foarte închis. Părul negru cu o nuanță albastră vizibilă este, de asemenea, tipic pentru tipul de culoare de iarnă. Culorile ochilor, de regulă, sunt albastru închis, gri închis, verde închis, maro închis și chiar negru.
Paleta de culori include albul zăpezii, negrul strălucitor, albastru deschis rece, albastru marin, violet și argintiu. Unele culori de cafea, ciocolată amară, roz cald, fucsia și gri oțel se potrivesc foarte bine acestui tip de culoare. Persoanele “de iarnă” arată perfect în nuanțele de roșu închis, roșu zmeură și Bordeaux (chiar dacă pielea lor este bronzată). Acestea ar trebui să evite portocaliul, galbenul, roșul-maroniu, cărămiziul și nuanțele pământii și stinse.
Analiza sezonieră a culorilor nu este singurul sistem existent. Există și alte metode care se bazează pe temperatură și nuanță. Unii experți folosesc analiza culorilor în 12 perioade pentru rezultate mai specifice. Acest sistem utilizează un parametru numit croma, care distinge culorile puternice, saturate, de cele slabe, cenușii.
Dacă vrei să îți definești tipul de culoare este suficient să folosești doi parametri (cald sau rece, deschis sau închis) și 4 anotimpuri. Indiferent de rezultatele obținute, merită să iei în considerare analiza culorilor doar ca o referință, nu ca o regulă strictă, deoarece dacă alegem doar culorile “corecte”, nu va exista suficient loc pentru creativitate și experimentare.
Foto: 123RF