Cum iti construiesti imaginea personala

Femeie, cariera, imagine

Inainte de a aborda tema in sine, te provoc la un mic exercitiu de imaginatie: deseneaza, mental sau pe hartie, o silueta de femeie de la care sa pornim analiza de fata si care esti chiar tu. Apoi, pe masura ce te recunosti in diferitele roluri pe care le joci, adauga acele detalii care te reprezinta in ipostaza respectiva.

La final, iti vei da seama care este rolul pe care il indeplinesti cel mai bine in acest moment. Odata ce l-ai identificat, gandeste-te daca este cel pe care doresti sa-l transmiti celorlalti. Daca nu, incearca sa-l evidentiezi pe cel pe care-l consideri primordial in acest moment al vietii tale, in vederea dez-voltarii personale si profesionale. Asadar, sa incepem!

ESTI FIICA. E rolul cel mai vechi, indiferent de varsta. Relatia pe care o ai cu parintii influenteaza comportamentul tau fata de ceilalti. Cand relatia nu e in consens, atat stilul vestimentar, cat si comportamentul se vor alinia acestor sentimente interioare.

Astfel, tinutele vor fi create sa irite, comportamentul tau fata de cei din aceeasi generatie cu parintii va fi ironic si agresiv, atat fizic, dar mai ales verbal, iar elementele de comunicare non-verbala (gesturi, mimica, priviri) vor transmite exact ce simti fata de parinti. Deloc de ignorat este si reactia pe care o vei avea fata de colegii sau prietenii care au o relatie buna cu parintii si care vor fi apostrofati de fiecare data cand vor aduce in discutie acest lucru.

Daca relatia cu parintii e armonioasa, mesajele transmise vor fi pozitive si percepute ca atare de cei din jur. Toate sentimentele interioare sunt transmise atat la nivel vizual, cat si la nivel senzorial, mesaje in baza carora se creeaza o prima im-presie, care ulterior devine reputatie. Sentimentele interioare sunt generate tot pe baza mesajelor vizuale si senzoriale pe care le percepi la cei-lalti, care sunt completate de calitatea experientelor pe care le traiesti.

Imaginea pe care o oferi e direct legata de nivelul de incredere in tine. O femeie sigura pe sine nu va simti nevoia sa apeleze la tot felul de trucuri vestimentare si/sau comportamentale pentru a distrage atentia de la anumite lipsuri. Orice sentiment de inferioritate se va reflecta automat in imaginea personala si profesionala proiectata.

S-a inteles gresit ca imaginea proiectata se reduce strict la aspect. Johann Wolfgang von Goethe spunea: „Comportamentul este oglinda in care fiecare isi arata imaginea“. Am spu-s-o si voi repeta: imaginea personala/profesionala are trei componente de baza intre care este obligatoriu sa existe semnul egal: Aspect, Bune maniere si Comunicare verbala si non-verbala. O tinuta impecabila va fi anulata in momentul in care persoana respectiva da dovada de lipsa de maniere, este agramata sau are tot felul de ticuri deranjante si nepotrivite.

ESTI SORA. Indiferent de varsta fratelui sau a surorii, acestia ne influenteaza perceptia si dezvoltarea interioara, lucru care se observa atat la nivel de tinuta, prin alegerile de culoare, dar si prin crearea unui anume stil vestimentar, similar sau opus celui adoptat de frate sau sora.

La nivel de comportament, influenta este vizibila fata de ceilalti. Daca esti sora mai mare, ai spirit de initiativa si tendinta de a fi protectoare fata de ceilalti; daca ai fost cea mica, esti tu cea rafatata, protejata si te lasi usor condusa; sau dimpotriva, esti rebela si faci totul pentru a demonstra ca esti la fel de buna ca fratele mai mare. La fel ca in cazul tinutei, comportamentul este copiat sau, dimpotriva, exacerbat in directia opusa.

ESTI SOTIE, un rol dupa care femeile tanjesc inca de mici. Cu siguranta iti amintesti ca, in copilarie, toate povestile se finalizau cu casatoria dintre un print si o printesa, care garanta fericirea pana la adanci batraneti. Din pacate, nici una nu ne spune cum reusesc printul si printesa sa traiasca o viata intreaga impreuna si mereu fericiti. Asa ca, dupa ce ani la rand tanjim sa devenim mirese, realitatea se dovedeste a fi foarte diferita, iar fericirea foarte departe.

Revenind la statutul de regina in regatul propriu, acesta se va regasi in primul rand in verigheta care va trona singura pe inelarul mainii stangi atata vreme cat lucrurile merg foarte bine. Cand intervine obisnuinta sau regatul incepe sa se clatine, pe langa verigheta apar si alte inele, mai mari sau mai mici…

La nivel de aspect, stilul vestimentar evolueaza catre unul cu accente clasice, care sa accentueze pozitia de „femeie maritata“ si sobrietatea noului rol. Atitudinea devine mai protocolara si impune o usoara distantare de celibatari, mai ales de bar-bati, si o apropiere fata de cei din tagma casatoritilor, de femei in special.

ESTI MAMA, un rol cu sentimente si mesaje profunde si uneori atat de contradictorii! La nivel de aspect, prima reactie e de a evidentia sexualitatea care inca exista, dar care a fost destul de vitregita o vreme. Apar tot felul de decolteuri si de pantaloni mulati, dar perioada asta trece repede, mai ales ca noul rol e unul solicitant.

Astfel, tinuta profesionala devine clasica si mai eleganta, transmitand nivelul crescut de responsabilitate pe care rolul de mama il aduce. Acelasi mesaj e transmis si la nivel de maniere sau de comunicare non-verbala. Rolul de mama aduce cu sine si un soi de intelepciune si intelegere diferita a lumii inconjuratoare.

ESTI COLEGA. Din punct de vedere al imaginii proiectate, acest rol se manifesta prin adoptarea unei tinute similare cu a colegilor, care sa te faca sa te simti integrata. De asemenea, exista tendinta de a copia comportamentul si elementele de comunicare non-verbala.

Imaginea profesionala la nivel de individ se contopeste cu cea de grup, demonstrand apar-tenenta la acesta, chiar daca uneori principiile respective sunt in antiteza cu cele in care crezi. Nevoia de acceptare in grup e mai puternica decat puterea de a impune crezul personal si de a te delimita ca persoana.

ESTI PRIETENA. Calitatea de prietena impune nevoia de flexibilitate. Prietenii traiesc cu tine si timpurile bune, si pe cele grele, c]nd nevoia de apropiere este mai mare. Doar ca exista niste parinti, soti, colegi, sefi care au, la randul lor, nevoie de tine si cel mai greu de impacat e cons-tiinta care-ti reaminteste ca prietena ta ti-a fost alaturi cand tu ai avut nevoie…

E adevarat ca atunci erau alte vremuri si nu aveai at]tea obligatii, dar ea are acum nevoie de tine si vrei sa-i fii alaturi. E momentul in care tinuta devine foarte comoda, manifest]nd nevoia de confort.

IMAGINEA DE ANSAMBLU CONTEAZA! O tinuta impecabila va fi anulata in momentul in care persoana respectiva e lipsita de maniere, agramata sau are ticuri deranjante.

Esti sefa

Interesant este momentul cand, din colega, femeia devine sefa. Dintr-o data, dorinta de a te manifesta devine covarsitoare. Acesta este si motivul pentru care apar comentariile de genul „nici nu o mai recunosti de cand este sefa“ sau „ acum, ca este sefa, se da desteap-ta“.

De regula, intr-o astfel de situatie, vrei sa demonstrezi ca alegerea facuta de sefi este una corecta si ca vei face fata cu brio noilor responsabilitati.

Acest lucru se va reflecta in aspect, mai ales prin tinutele tot mai simple si mai elegante si prin accesoriile care scad in dimensiuni, dar sporesc in calitate, printr-o distantare de fostii colegi, dar care este cumva impusa, deoarece odata cu noua po-zitie, trebuie sa creasca si nivelul de credibilitate si de autoritate in fata celor carora le erai egala pana acum, prin studierea gesturilor sefilor mai mari, in a caror pozitie iti doresti sa ajungi.

Nu este nimic rau in toate aceste schimbari. Dimpotriva! Ele sunt necesare, tocmai pentru a demonstra ca ai evoluat ca om si ca profesionist.

Mihaela Berciu

Articol de
Mihaela Berciu,
consultant de imagine acreditat de
Association of Image Consultants International (AICI)

foto: © shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera